Политическа дъвка: За "кожата" на мюфтийството и едни 8 млн. лв.

Мирът и спокойствието са по важни от тези пари
12 мар 2019 17:17, Александър Попов
179
Политическа дъвка: За "кожата" на мюфтийството и едни 8 млн. лв.
Снимка: Булфото, архив

Народното събрание одобри да бъдат опростени дълговете на регистрираните вероизповедания у нас. Фокусът веднага бе насочен към Главното мюфтийство, тъй като почти всичките задължения към бюджета са техни. За осигуровки, данъци, лихви и т.н.

Гласуването мина без присъствието на БСП, но темата веднага се политизира. Корнелия Нинова и червените съзряха сделка между ГЕРБ и ДПС, но така и не се появиха в парламента. За да бъдат чути от всички свои избиратели.

Още по темата
Всъщност, разковничето се крие в изборната обстановка в страната. Защото в средата на 2017 г. фактът, че 600-те имами бяха останали без заплати два месеца не развълнува абсолютно никого.

За какво плаща Главното мюфтийство?

На трудов договор са 600 имама и още 120 души персонал.

"През годините, годишният бюджет е около 6 млн. лв, които са крайно недостатъчни, за да направим здравните и социални вноски на нашите служители. За да можем да изплатим заплатите на имамите и те да бъдат под контрола на Главно мюфтийство, което е една българска институция, създадена с указ на цар Фердинанд, ние сме направили така, че да можем да им заплащаме заплатите, за да поддържаме нашите имами. Ние не можем да позволим чуждо влияние да повлияе на нашите имами. И от тази гледна точка, ние сме се стремели да заплащаме заплатите им редовно", сподели главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик.

Става въпрос за заплати, осигуровки, данъци. През годините държавата е опрощавала същите задължения на големи предприятия, за да се избегне социално недоволство или да няма сътресения в даден икономически сектор. За политиците обаче тези милиони се оказаха чудесна "дъвка" за игри. Превърнаха се в най-големия проблем на държавата, а странно никой не вижда тук социален момент.

Тези 8 млн. лв. наистина могат да се превърнат в голям проблем, ако си останат като задължение, което непрекъснато нараства. Защото ще открехнем вратата чужди държави да ги платят. А не е ясно, ако това се случи, дали няма да отворим и вратата на тероризма. Не е ясно дали и чужди разузнавателни централи няма да придобият лесен достъп до хора, за които няма да е трудно да бъдат "обработвани" в конкретни ситуации.

Националната сигурност не трябва да служи като алиби за каквото и да е, но не трябва и да се подценява. Когато се крещи от жълтите павета за сделки, хубаво е да се мине и в някои райони в Родопите. Дано си припомним и предупрежденията на хора като отец Боян Саръев преди години, когато неуморно обикаляше тези райони.

Дълговете сега са на Главно мюфтийство, но няма никакви гаранции, че и БПЦ няма да изпадне в подобно положение. А дали си спомняме в едни мътни години какви секти атакуваха не само малки градове и села, но и столицата? Промените в закона обхващат всички регистрирани вероизповедания, не само мюфтийството.

Всички сме наясно, че ако ставаше въпрос за православната църква, всичко щеше да мине с разбиране и дори - фанфари. Затова популизмът в този случай няма да изиграе добра роля. Нито за затягане на партийни редици, нито за политически амбиции. Като при Слави, който ни задава публично въпроса дали някой ни е питал дали сме съгласни да плащаме дълговете на мюфтийството. Ами ние сме гласували за тези 240 депутати, ако не ни харесва как работят, демокрацията го е измислила - избори. Или пък той предлага референдум?

Тези 8 млн. лв. не са проблем за държавата - нито ще обеднее, нито ще забогатее. Нито пък са коректни сравненията какво може да се купи с тях.

Всъщност тяхната цена най-добре бе визуализирана вчера. Когато се срещнаха премиер, патриарх и главен мюфтия. На една маса, с ангажимент да пазят мира и спокойствието. Защото той не е даденост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: Главно мюфтийство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е всеки длъжник да си плаща - ГЕРБ дължеше 8 млн. лв. на ДПС за коалиционната подкрепа и си ги разплати. Просто коректни отношения между политически съмишленици.
97
1
 
20
 
! Отговори
крадат ни хора преди 5 години
Защо при тези огромни дългове до сега от 2005г.ЧСИ не са иззели имуществото?ако аз дължа пари на държавата ЧСИ ще ме съсипе а тях ги толерират,стига вече двойни стандарти с нашите пари....
96
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С опростяването на дълговете на мюфтийството ГЕРБ си плати сметката за подкрепата, която получи от ДПС в много гласувания. Така се прави от сръчни политици, с парите на данъкоплатеца плащаш, за да укрепиш властта си.
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИГоулеум си!
94
1
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Настане вечер, месец изгрее,звезди обсипят свода небесен.Шумят пари, Имама пее,*** проклина, живот нелесен.
93
0
 
1
 
! Отговори
ROM преди 5 години
До Анонимен 86На училище не си ли ходил?
92
2
 
12
 
! Отговори
по план преди 5 години
До АнонименА парите който идват от Турция?а парите от над 4000 имота къде са?и стига с тази омраза и етнически мир зад тези празни приказки се крие грабеж и престъпления.
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
имамите не са ви виновни виновни са тези които си избират обикновени на.цио.нални пр.еда.тели за управнициистински народ никога няма да позволи такава гн.ус като банкянското или оня с каунестата глава да управляват-айде със здравеи внимавайте какви ще ги надробите пак
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че държавата финансира някое вероизповедание, по какъв начин гарантира, че няма да има и финансиране отвън? Разправяха ни, че като даваме щедри субсидии на партиите, те няма да затъват в далавери, незаконно финансиране и рушвети, но практиката показа, че нищо подобно не се случва - далаверите си продължават, а субсидиите си ги вземат като допълнителен бонус. Същото ще стане и сега - външното финансиране ще продължава, а парите на българския данъкоплатец ще са като допълнителен бонус.
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От където и да го погледнеш е добро решение за успешна изслямизация на страната/територията българска/.Предателите нямат родина баце!
88
0
 
12
 
! Отговори
ист преди 5 години
Погледнато формално, всичко е нормално.Погледнато нормално, е много неморално - към сестри, детски градини, пенсионери, болни,болници, дребни магазинчета пред закриване,,,,,,,
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В другите европейски и християнски страни, така ли изнудват правителствата?
86
0
 
16
 
! Отговори
това е преди 5 години
Каква дъвка бе,ако някой от народа не си плати осигуровките и кредитите им съсипват живота а на тези който пият ядът,карат скъпи коли и имат къщи в Турция им опрощават дълговете?!и стига с тези лъжи за етнически мир и др. глупости....
85
10
 
2
 
! Отговори
Райна преди 5 години
Имамите вземат по 80 лева заплата.
84
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕДПОЧИТАМ ИСЛЯМА И ХРИСТИЯНСТВОТО ДА ГИ ФИНАНСИРА ОТ ДЪРЖВАТАНЕ ДА ГИ ФИНАНСИРАТ ОТ ВЪН
83
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т. е. българската държава изцяло издържа имамите и персонала на мюфтийството.АБЕ ТИЯ ИМАМИ СА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВАБЕ НАСАЖДАШ ЕТНИЧЕСКА ОМРАЗА
82
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато в две поредни заседания първо ДПС гласува текстове в изборния кодекс на които ГЕРБ много държи, а след това ГЕРБ гласува да бъдат опростени дълговете на мюфтийството, което пък ДПС много иска, това адски много прилича са политическа сделка - ти на мене, аз на тебе. Подозирам, че не само БСП вижда в това сделка и негласна коалиция между ДПС и ГЕРБ.
81
1
 
9
 
! Отговори
IYI преди 5 години
До анализаторДа засега е християнска българия ама засега.
80
0
 
12
 
! Отговори
БАЙ Тошо преди 5 години
Ех Българи Ех Гордо племе И при мен може ,да не беше добре ,ама сега нема накъде..
79
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Методите от мутренските години стана държавна политика! Плащаме рекет, за да има мир!