Край на пушенето на наргилета на закрито

Депутатите забраниха и продажбата на водните лули на непълнолетни
13 мар 2019 14:45, Василия Пейчева
7
Край на пушенето на наргилета на закрито
Снимка: Булфото, архив

Без дебат и с пълно единодушие депутатите решиха на първо четене да се наложи забрана за пушене на наргилета на закрито. С поправките в Закона за здравето се забранява и предлагането и продажбата на водните лули на непълнолетни.

Още по темата
Предложението идва от партията на Валери Симеонов - НФСБ, тъй като към момента употребата на наргилетата не е ясно регламентирана в българското законодателство.

Според вносителите водните лули са дори по-вредни за здравето на хората от цигарите. За разлика от цигарата, където пушенето трае пет минути, при наргилето то може да продължи до 45 минути и експозицията на токсични смеси е десет пъти по-голяма, пише в мотивите.

Вредните вещества, които се отделят при горенето, са въглероден диоксид, въглероден оксид, азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици. Всички те водят до увреждане на дихателната, сърдечно-съдовата система и зъбите, а пушачите на наргиле страдат по-често от хронична обструктивна белодробна болест и възпаление на венците, посочват още авторите на законопроекта.

По данни от международно изследване на СЗО, проведено през 2013-2014 г. България се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред 11-13-годишни ученици, и на второ място по пушене веднъж седмично от 15-годишните.

Затова основна цел на законопроекта е опазване на здравето на подрастващите, като се забранява и предлагането и продажбата на водни лули на деца.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моля!
Как така ше забра яват бе! *** и гадните!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да забраняват, защото като тръгнат по доктори пак на моите осигуровки лежат, дето за последните 15 години отидох веднъж да ми пуснат едни изледвания , а втория път предпочетох да си платя .
3
2
 
1
 
! Отговори
ОвцеКон преди 1 месец
До Push
По татово време никой не ревеше за ФПЧ и всики фабрики и кУмини (пише се с "у") си пушеха, ама нямаше толкова коли! Извод: Колите са виновни защото са стари и защото заплатите не стигат за нови! А какво ще кажеш, ако забранят да има повече от една кола кола на семейство? Тогава пак ще ревем, нали? За дизелите си прав/а!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и без това наргилето си беше и си остава една снобарска изгъзица.
1
1
 
10
 
! Отговори
Перничанин преди 1 месец
Демек Валерката се е загрижил за нас, аз това разбрах от тази статия :D .