БОРКОР бори корупцията, обикаляйки училища и детски градини

Центърът продължава да харчи безсмислено пари
15 мар 2019 07:00, Елка Василева
24
БОРКОР бори корупцията, обикаляйки училища и детски градини
Снимка: архив, Reuters

Институцията БОРКОР, която преди година се вля в антикорупционната мегаагенция (КПКОНПИ), продължава да струва скъпо на данъкоплатците, без да е ясна ползата от нея.

Докато беше самостоятелен орган, центърът, създаден по концепция на германеца Ролф Шлотерер, съветник на българското правителство от 2009 до 2013 г., и Цветан Цветанов, не можа да докаже на данъкоплатците ползата от съществуването си и многомилионната си издръжка. Рекламата му, че е "комплексен кибернетичен модел за централно планиране и разработване на ефективно действащи мерки и системи от мерки срещу корупцията по стандарта за изпълнение на проекти на правителството на ФРГ V-Modell XT", се оказа куха, пише „Сега“.

В рамките на антикорупционната комисия служителите на бившия БОРКОР са зарязали кибернетичния модел и обикалят университети, училища и детски градини, за да внедряват антикорупционното обучение и възпитание на всички образователни нива. В резултат в УНСС вече е открита едногодишна магистратура „Противодействие на корупцията“.

Преговаря се с Министерството на образованието и науката за разширяване обхвата на антикорупционното обучение в програмите на началните и средните училища.

"Комисията стартира инициатива за въвеждане на антикорупционно обучение в предучилищните групи на детските градини. През декември 2018 г. се проведе първото пилотно представяне в две детски градини, където с използването на подходящо развитите педагогически ситуации се положиха основите на формиране на морални ценности като „самодисциплина“, „честност“, „почтеност“, „приятелство“ и етични норми", пише в годишния отчет на антикорупционната комисия. Целта била да се формира култура на нетолерантност към корупционното поведение сред младото поколение.

Бившите кадри на БОРКОР са се заели да създават „Антикорупционна библиотека“. Те дори са получили външно финансиране по три проекта на стойност над 430 000 лв. Анализирали са и 40 броя антикорупционни планове на министерствата и техните второстепенни разпоредители. Освен това били прочели 62 законопроекта, като излезли с бележки и предложения за наличието на корупционен риск.

В същото време парламентът не използва нито веднъж капацитета на Съвета по законодателството, в който влизат видни юристи с много по-голяма експертиза от бившите кадри на БОРКОР.

Не е ясно колко на брой са анализаторите на корупцията, но според доклада общата численост на комисията и на нейната администрация е 482 щатни бройки, като към 31 декември 2018 г. заетите са 319. Бюджетът й за 2018 г. е бил 6.22 млн. лв., като през май е удвоен с постановление на правителството на 12.77 млн. лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: БОРКОР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
марш! преди 5 години
С космически заплати, нулев резултат и похарченина вятъра пари на данъкоплатците!
11
0
 
7
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
В държавата където " Ало, Ваньо "е без реакция, борбата с корупцията е пародия с предизвестен край.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мене просто се получила селекция на кадрите в БОРКОР отначало са се занимавали V-Modell XT и отдел за образование на децата (за наши хора), след това кадрите от V-Modell XT отдела са се ориентирали към IT Сектора и така е останал само втория отдел.Но не е редно да бъда закрит защото там са хората на важни хора.А няма кой да бачка сериозна работа.По принцип разпределението бачкатори без връзки и специални хора трябва да е равномерно разпределено , но понякога има и гафове като в случая.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А депутатите, министрите и кметовете преминаха ли курс? Може би, но той е бил "Как се прави корупция и мерки срещу откриването и"!
8
1
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
По добре 300-400 некъдърника да се занимават с нещо безполезно, но безвредно. Представяте ли си, ако тия са на постове, където реално се работи какви мизерии могат да натворят
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ги учат децата че ако лелката им иска два лева за нови пердета в детската градина това е корупция.И понеже не могат още да пишат , и не могат да подадат оплакване защото още са малки и неграмотни да се обадят на телефон 112 и да бъдат много упорити докато обяснят какъв е проблема защото вероятно лелката отсреща няма да е много вежлива но с упоритост има шанс да бъдат чути .За политика и бизнес корупцията са малка още така че тези теми са за следваща организация.Която ще се създаде.
6
0
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Ами това е вярно , но представи си тези наши хора ако ги скарат в някоя отговорна работа каква бъркотия ще се създаде , разбира се те им познават капацитета и предпочитат да им плащат заплата без да има опасност да създават бъркотия от некомпетентност на отговорни постове.Това принуждава да се създават подобни организации ,за некадърните служители.
5
0
 
10
 
! Отговори
пародия на държава преди 5 години
12 милиона на година за приказки в детската градина.Не знаех че корупцията почва от яслите, детските градини и училищата.А си мислех че е във властта която усвоява и разпределя фондове и данъци.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Крушова градина, кога?
3
0
 
17
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че не се казва Курупция, понеже тази измислена структура за лапачи щеше да се нарича много столно! Наптавете всичко електронно и няма да се налага да се дават пари под масата.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време УНСС се римуваше с 200 марки и едно прасе... Сега сигурно е евро...