Главното мюфтийство: Осъждаме нападенията в Крайстчърч

Политиците да не разделят обществото, се иска в декларация
15 мар 2019 21:40, Анисия Иванова
50
Главното мюфтийство: Осъждаме нападенията в Крайстчърч
Снимка: БТА

Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда извършените терористични актове срещу джамиите в Новозеландския град Крайстчърч на 15 март 2019г., при които загинаха повече от 50 души по време на петъчна молитва. Това се посочва в декларация на мюсюлманското вероизповедание по повод терористичния акт в Нова Зеландия днес.

"Неприемливи и дълбоко укорими са актовете на насилие, насочени срещу невинни хора, независимо от религиозните, етническите и културни различия. Тези брутални актове нанасят неизлечими рани на човешката цивилизация и компрометират стремежа за мирно съжителство", се посочва в декларацията. 

"Още веднъж станахме свидетели на тежко престъпление, подбудено от омраза и ксенофобия. Говоренето на ангро от политиците за извличане на политически дивиденти, използването на езика на омразата и откритите призиви за разединение на обществото от отделни крайнодесни или крайнолеви организации в последните 10-15 години ето че, си дават плодовете", се посочва още в декларацията.

Още по темата

В нея пише още, че огромна тежест пада върху средствата за масова информация, обществениците и интелектуалците, които оформят общественото мнение. Отбелязва се, че за съжаление, провалът е във всички направления по отношение на хуманизма и човешките права. 

"Апелът ни е главно към медиите - да не прибягват към разпространение, публикация или допускане на говорене, подбуждащо омраза към религиозните общности, малцинствата и към всички хора като цяло. От манифеста на терориста от Крайстчърч разбираме, че силно е повлиян от Балканите и Европа, а ние всички знаем, че Балканите са буре с барут", пише още в декларацията на мюсюлманското вероизповедание.

В декларацията се допълва, че "с оглед на това, ние, живеещите, векове наред в тези земи сме длъжни да запазим добрия тон, съвместното съжителство и мира на света за нашите деца и бъдещите поколения".

Омразата, враждебното отношение, оправдаването на ненавистта, расизмът, ксенофобията, антисемитизмът, ислямофобията или други видове омраза, подхранват предразсъдъците и води до тежки последствия, се заявява в декларацията. В нея пише още, че "политическата и медийна пропаганда, основана на омраза и расизъм провокира насилие срещу определени хора и за съжаление винаги се намират такива, които да се влияят от това".

Мюсюлманско изповедание поднася най-искрените си съболезнования на семействата на загиналите и пожелава бързо възстановяване на ранените. Изразява солидарност и съчувствие към всички мюсюлмани в Нова Зеландия и се моли за силно търпение. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
do 39 преди 5 години
за издевателствата недей да бъдеш толкова сигурен, явно познаваш историята само от учебниците и глупостите, които четеш по форумите.
24
1
 
7
 
! Отговори
дидо преди 5 години
до Мурадов истинските турци в България са много по човечни, проблемът е ромския етнос провъзгласил се за трчин , където и да отидат сриват всякакъв авторитет , в България са турци в чужбина са българи за това се получава това делене , чакат само на готово , аз такъв турчин не познавам.
23
1
 
8
 
! Отговори
Dido преди 5 години
не те ли досрамя да съдиш , а ние колко трябва да съдим , колко случая има от християни към мюсюлмани и обратното , дали имаш толкова коса колкото тези фанатици изпотрепаха сумати и народ в името на Алаха ?
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исляма вън. да заминават за оная дупка Саудитска Арабия.И кавал ,не ми трий коментара.
21
6
 
2
 
! Отговори
Мурадов преди 5 години
Аз нямам нищо против българската история и държавата но държавата можеше да ни събере и да се развием вместо да се мразим имало убийства фякт е да не отричам ама кажи аз каква вина имам? Ако можех да направя нещо щях но не не мога да върна времето назад навсякъде е имало такива но хората се уважават братя българи но вие нямате уважение към нас а вие колка убихте през 89 след освобождението мислиш ли малко?
20
0
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Що бе, Мурадов? Българите локуми не сме раздавали в никоя война, но и и3верги не сме били да колим жени и деца. На вас само имената искаха да ви сменят. На кол не са ви набивали, нали? С диканите през бебетата ви никой не е минавал. Децата ви в робство християните не са отвеждали. Само не се сравнявайте с нас, моля!
19
17
 
2
 
! Отговори
ФЕС преди 5 години
Кога умря човечността у вас ?! А, забравих... Извинете!! От отрочетата на комунизЪма какво друго да се очаква. Колко пъти ходите на църкви, тръгнали ми да сравняват християнството с Исляма!!!!!Смешници!500 г са били много малко, трябвало е поне още двойно. Ама защо ли се вайкам, то нали сте пак роби, ама вече на Русия!!!!
18
2
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Още никой ли имам баялдъ не е призовал за джихат
17
4
 
16
 
! Отговори
подводничар преди 5 години
Юналчо, лапай *** шнорхел и се потапяй, че много глупости пишеш.
16
4
 
13
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Главният мюфтия вика: "Жо суи Крайстчърч".Само да знаеше, че това значи:"Аз съм Христова църква"...
15
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що хора изтрепаха мохамеданите - всичко е ОК. Сега застреляха мюсюлмани и започнаха да призовават за мир и щастие. А на турските терористи, избили майки с деца, паметници им правят. Що такъв двоен стандарт, бе, мюфти?
14
3
 
20
 
! Отговори
Бай Михо преди 5 години
*** Джемилов,май търсиш нещо което може и да намериш..Мюфтийството да си плати дълговете,тогава да прави декларации.Кога мюфтийството е осъдило масовите убийства на християни в Египет,Сирия,Ирак,Пакистан ?
13
21
 
1
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
До Спондж БобШа та фана за перчема и ште та варта вав ваздуха
12
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аугусто ПиночетСъгласен съм само с това, че мюсюлманите, турците и арабите трябва да ги няма и да са избити до крак. Но НЕ съм съгласен, че трябва да се нападат и убиват евреи, против това съм.
11
5
 
20
 
! Отговори
Аугусто Пиночет преди 5 години
През падката ни е какво осъждат читаците.Най-добре е да си мълчат,че в скоро време да не лежат и те като заклани прасета по пода на джамиите.Един християнин не остана в арабските страни,но ние се вайкаме за 50 камилоебите.Малко са.Още 5000000 трябва,докато не остане нито една ислямска *** на този свят,а след читаците трябва да се довърши започнатото и с ***.
10
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в най-толерантната арабоговоряща държава, мароко, има град наречен мохамедия. интересно ми е в следващите 2-3 години, ако градът се напъли с християнски мигранти и им построят 2 църкви в центъра, а местнте ги виждат всеки ден как ходят по няколко пъти на молитва, доколко ще им издържат нервите? дали няма да се намери някой психопат да тръгне с калашников натам?
9
3
 
18
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Абе убаво,ама си върнете борча от осем милиона,ефенди !
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
две джамии в град, наречен Църквата на Христос? и после новозеландските политици се чудят защо на някой са му избили сачмите в главата?
7
27
 
1
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
До Ти да видишШа играи пак ятагана ясно ли ти е ясно ли
6
2
 
26
 
! Отговори
Ти да видиш преди 5 години
А взривяването на вагони с майки и деца кога ще осъдят?