Главното мюфтийство: Осъждаме нападенията в Крайстчърч

Политиците да не разделят обществото, се иска в декларация
15 мар 2019 21:40, Анисия Иванова
50
Главното мюфтийство: Осъждаме нападенията в Крайстчърч
Снимка: БТА

Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда извършените терористични актове срещу джамиите в Новозеландския град Крайстчърч на 15 март 2019г., при които загинаха повече от 50 души по време на петъчна молитва. Това се посочва в декларация на мюсюлманското вероизповедание по повод терористичния акт в Нова Зеландия днес.

"Неприемливи и дълбоко укорими са актовете на насилие, насочени срещу невинни хора, независимо от религиозните, етническите и културни различия. Тези брутални актове нанасят неизлечими рани на човешката цивилизация и компрометират стремежа за мирно съжителство", се посочва в декларацията. 

"Още веднъж станахме свидетели на тежко престъпление, подбудено от омраза и ксенофобия. Говоренето на ангро от политиците за извличане на политически дивиденти, използването на езика на омразата и откритите призиви за разединение на обществото от отделни крайнодесни или крайнолеви организации в последните 10-15 години ето че, си дават плодовете", се посочва още в декларацията.

Още по темата

В нея пише още, че огромна тежест пада върху средствата за масова информация, обществениците и интелектуалците, които оформят общественото мнение. Отбелязва се, че за съжаление, провалът е във всички направления по отношение на хуманизма и човешките права. 

"Апелът ни е главно към медиите - да не прибягват към разпространение, публикация или допускане на говорене, подбуждащо омраза към религиозните общности, малцинствата и към всички хора като цяло. От манифеста на терориста от Крайстчърч разбираме, че силно е повлиян от Балканите и Европа, а ние всички знаем, че Балканите са буре с барут", пише още в декларацията на мюсюлманското вероизповедание.

В декларацията се допълва, че "с оглед на това, ние, живеещите, векове наред в тези земи сме длъжни да запазим добрия тон, съвместното съжителство и мира на света за нашите деца и бъдещите поколения".

Омразата, враждебното отношение, оправдаването на ненавистта, расизмът, ксенофобията, антисемитизмът, ислямофобията или други видове омраза, подхранват предразсъдъците и води до тежки последствия, се заявява в декларацията. В нея пише още, че "политическата и медийна пропаганда, основана на омраза и расизъм провокира насилие срещу определени хора и за съжаление винаги се намират такива, които да се влияят от това".

Мюсюлманско изповедание поднася най-искрените си съболезнования на семействата на загиналите и пожелава бързо възстановяване на ранените. Изразява солидарност и съчувствие към всички мюсюлмани в Нова Зеландия и се моли за силно търпение. (БТА)


50
Още от Политика
Стрелецът от Нова Зеландия посещавал България като турист
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
do 39 преди 1 седмица
за издевателствата недей да бъдеш толкова сигурен, явно познаваш историята само от учебниците и глупостите, които четеш по форумите.
28
1
 
7
 
! Отговори
дидо преди 1 седмица
до Мурадов

истинските турци в България са много по човечни, проблемът е ромския етнос провъзгласил се за трчин , където и да отидат сриват всякакъв авторитет , в България са турци в чужбина са българи за това се получава това делене , чакат само на готово , аз такъв турчин не познавам.
27
1
 
8
 
! Отговори
Dido преди 1 седмица
не те ли досрамя да съдиш , а ние колко трябва да съдим , колко случая има от християни към мюсюлмани и обратното , дали имаш толкова коса колкото тези фанатици изпотрепаха сумати и народ в името на Алаха ?
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Исляма вън. да заминават за оная дупка Саудитска Арабия.И кавал ,не ми трий коментара.
25
6
 
2
 
! Отговори
Мурадов преди 1 седмица
Аз нямам нищо против българската история и държавата но държавата можеше да ни събере и да се развием вместо да се мразим имало убийства фякт е да не отричам ама кажи аз каква вина имам? Ако можех да направя нещо щях но не не мога да върна времето назад навсякъде е имало такива но хората се уважават братя българи но вие нямате уважение към нас а вие колка убихте през 89 след освобождението мислиш ли малко?
24
0
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 1 седмица
Що бе, Мурадов? Българите локуми не сме раздавали в никоя война, но и и3верги не сме били да колим жени и деца. На вас само имената искаха да ви сменят. На кол не са ви набивали, нали? С диканите през бебетата ви никой не е минавал. Децата ви в робство християните не са отвеждали. Само не се сравнявайте с нас, моля!
23
17
 
2
 
! Отговори
ФЕС преди 1 седмица
Кога умря човечността у вас ?! А, забравих... Извинете!! От отрочетата на комунизЪма какво друго да се очаква.
Колко пъти ходите на църкви, тръгнали ми да сравняват християнството с Исляма!!!!!
Смешници!
500 г са били много малко, трябвало е поне още двойно.
Ама защо ли се вайкам, то нали сте пак роби, ама вече на Русия!!!!
22
2
 
11
 
! Отговори
шматка преди 1 седмица
Още никой ли имам баялдъ не е призовал за джихат
21
4
 
16
 
! Отговори
подводничар преди 1 седмица
Юналчо, лапай *** шнорхел и се потапяй, че много глупости пишеш.
20
2
 
21
 
! Отговори
Гашо преди 1 седмица
Тез да връщат веднага парите, необходими с за болници и деца, не за мазни софри и мерцедеси за некви псевдо вярващи. И изобщо да не се заиграват с фразата етнически мир, щот ша усетят дебелия край.
19
5
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААА преди 1 седмица
Реджеп Ердоган ще ги оправи :))))
ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААА
18
4
 
13
 
! Отговори
ДртПрч преди 1 седмица
Главният мюфтия вика: "Жо суи Крайстчърч".

Само да знаеше, че това значи:"Аз съм Христова църква"...
17
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що хора изтрепаха мохамеданите - всичко е ОК. Сега застреляха мюсюлмани и започнаха да призовават за мир и щастие. А на турските терористи, избили майки с деца, паметници им правят. Що такъв двоен стандарт, бе, мюфти?
16
3
 
20
 
! Отговори
Бай Михо преди 1 седмица
*** Джемилов,май търсиш нещо което може и да намериш..
Мюфтийството да си плати дълговете,тогава да прави декларации.
Кога мюфтийството е осъдило масовите убийства на християни в Египет,Сирия,Ирак,Пакистан ?
15
21
 
1
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 1 седмица
До Спондж Боб
Ша та фана за перчема и ште та варта вав ваздуха
14
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Аугусто Пиночет

Съгласен съм само с това, че мюсюлманите, турците и арабите трябва да ги няма и да са избити до крак. Но НЕ съм съгласен, че трябва да се нападат и убиват евреи, против това съм.
13
5
 
20
 
! Отговори
Аугусто Пиночет преди 1 седмица
През падката ни е какво осъждат читаците.Най-добре е да си мълчат,че в скоро време да не лежат и те като заклани прасета по пода на джамиите.Един християнин не остана в арабските страни,но ние се вайкаме за 50 камилоебите.Малко са.Още 5000000 трябва,докато не остане нито една ислямска *** на този свят,а след читаците трябва да се довърши започнатото и с жидовете.
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
в най-толерантната арабоговоряща държава, мароко, има град наречен мохамедия. интересно ми е в следващите 2-3 години, ако градът се напъли с християнски мигранти и им построят 2 църкви в центъра, а местнте ги виждат всеки ден как ходят по няколко пъти на молитва, доколко ще им издържат нервите? дали няма да се намери някой психопат да тръгне с калашников натам?
11
3
 
18
 
! Отговори
Шопо преди 1 седмица
Абе убаво,ама си върнете борча от осем милиона,ефенди !
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
две джамии в град, наречен Църквата на Христос? и после новозеландските политици се чудят защо на някой са му избили сачмите в главата?