Стрелецът от Нова Зеландия посещавал България като турист

Службите: Няма данни за терористична дейност на наша територия
Обновена: 16 мар 2019 11:35 | 15 мар 2019 19:15, Анисия Иванова
382
Стрелецът от Нова Зеландия посещавал България като турист
Снимка: БТА

Стрелецът от Нова Зеландия е посещавал България като турист през 2018 година. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг в Министерски съвет след срещата със службите за информацията за българска следа в атентата в новозеландския град Крайстчърч.

Още по темата

Министърът на външните работи Екатерина Захариева каза, че друга връзка с България не е установена. "Веднага след като получихме информация, че щабът, който се занимава с тероризъм заседава, сме направили връзка с нашите партньори и мога да ви уверя, че констатираното до момента е - новозеландският гражданин е посетил България като турист“, посочи тя.

"Също така искам да подчертая, че осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии“, подчерта Захариева и изтъкна, че сме пример за етническа толерантност.

По думите на Цацаров установено е негово преминаване през България за периода 9 до 15 ноември 2018 г.

"На 9 ноември е пристигнал на летище София с полет от Дубай. Пристигайки на летището на следващия ден е наел автомобил, с който е пътувал около исторически места в България като посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Казанлък, Бачково и Банско. На 15 ноември с полет на румънските авиолинии заминава за Букурещ и оттам се придвижва с автомобил до Унгария", каза Цацаров.

Установяват се данни относно неговото пребиваване, за да се изяснят всички места, където е пребивавал и евентуално негови контакти, каза още той.

Няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на лицето на наша територия, съобщи главният прокурор.

Брентън Тарант е посещавал Балканите през 2016 година. За периода 28 до 30 декември 2016 е година е пътувал до Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия. Всички пътувания през 2016 г. и 2018 г. са свързани с посещения на исторически места, свързани с историята на балканските страни, с места, свързани с битки между християните и османската армия, каза Цацаров.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че основната задача е да се установи дали е имал контакт с българи у нас, които да са го съпровождали.

"Предстои тази вечер да получим допълнителна информация по отношение на личността на извършителите и евентуално, ако има други установени лица, да извършим проверка дали те също са пребивавали на територията на България. Това зависи от информацията, която ще ни подават колегите от Нова Зеландия. Нямаме данни престоят му тук да е свързан с друго, освен туризъм", каза Маринов.

Главният прокурор посочи, че се работи в две направления. "От една страна трябва да осъществим пълен информационен обмен с разследването, което се осъществява в Нова Зеландия“.

"Втората наша задача е свързана с пребиваването на лицето тук, целите на неговото пребиваване и неговите контакти“, допълни Цацаров. Той поясни, че трябва да бъдат сравнени списъците на пътниците, които са от полета, с който той пристига и полетът, с който той заминава, използваните от него сим карти, местата, в които той е оставал да преспива", каза още Цацаров, цитиран от "Фокус".

Главният прокурор уточни, че местата, на които е оставал да преспива мъжът, са предимно къщи за гости. „Втората наша задача е на практика да установим дали версията за пребиваване на страната с цел изучаване на исторически места, свързани с историята на балканските народи в крайна сметка е причината за неговото пребиваване тук или има и някаква друга“, заяви главният прокурор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 277,279 Вапцаров бе терорист,за съжаление и талантлив поет.Никола Йонков Вапцаров влиза нелегално,тайно през Варна,дошъл с руска подводница в България,за да извършва терор.Заблуден млад мовек,за съжаление.Комунистите и техните наследници от "столетнизата",са антибългари и български предатери,които работят за руските интереси в България.
78
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дългата ръка на Русия стои зад ислямските терористи и зад всички останали,които въвличат Балканите.Западняците обикновено споменават Кръстоносните походи,когато говорят срещу ислама,а не Балканите.Познаването на нашата история,сръбската музика...водят до Москва,тя иска да дестабилизира Балканите.Няма начин,терористът да се е бил срещу руснаци в Украйна и да се надъхва със сръбска музика.
77
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на соца пиле не можеше да прехвръкне,но сега нали сме разграден двор,всеки може да влезе и да прави каквото си иска.Даже услужливо му се помага,щом е чужденец.Та,нашите "компетентни"служби не намериха ли поне една камера,която да го е засекла с кого е бил,щом знаят къде е ходил?Или истината е нелицеприятна?
76
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Aberatio ictus280 Да,така е,но нашите политици стоят с превит гпъб пред агресивна Русия и не искат да очистят България от руски агенти и руски екстремисти.Последно,руската мафия укри виден наркобос в България,без да се притеснява от нищо.
75
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се провери,какво е правил в Дубай терористът от Австралия.Дали не си е открил там сметка,за тлъста сума.Щом се е бил в Украйна/независимо на коя страна/,значи е било за пари,възможно е,да е купен,да създава смут и терор на Балканите,като провокира ответна реакция на радикални ислямисти с тази кървава баня и като намесва Балканите в нея.Кой иска да дестабилизира Балканите,Русия,разбира се.Възможно е,терористът да не зане,кой томно го е купил.
74
1
 
3
 
! Отговори
Aberatio ictus преди 5 години
Имаше един филм с Анани Явашев с такова заглавие.Да се помисли "КОМУ е изгодно да бъде "натопена "БЪЛГАРИЯ":1.Връзка между Сърбия и Русия.2.Нареченият Бренън идва СЛЕД Европредс.на РБългария,когато Балканите могат да станат член на НАТО и ЕС?3."Бренън" ПОДЧЕРТАВА,че не го влече образованието?Следователно всички факти от бълг. история и писане на кирилица са ДЕЛО на човек,МОЖЕЩ и ЗНАЕЩ.5.Новозеландка ( българкаЙОАНА) твърди по бълг.тв и бълг. преса,че тези надписи по пълнилетите НЕ СА ИЗВЕСТНИ в
73
6
 
8
 
! Отговори
До 277 преди 5 години
Ти трябва да си роден преди 100 години,щом помниш какво се е случило в църквата "св.Неделя".Не ми казвай,че много си чел.А кой забрани партиите в България преди 9.09.?Кой уби Вапцаров и хиляди като него,които се бореха за по-достоен живот?Със сигурост си се отърквал у властта по време на соца,а сега се отричаш,като останалите уж бивши комунисти.
72
7
 
11
 
! Отговори
Анти-комунист преди 5 години
А дали е разбрал в Църквата "Света Неделя" какво направиха едно време комунистите на чело с престъпните комунисти- Цола Драгойчева, Вълко Червенков и така нататък...
71
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Службите:"Няма данни за терористична дейност на наша територия".Ха,ха,ха!Вие данните ги получавате след като се случат събитията,да не дава господ.Пример:Сарафово-атентата срещу израелските туристи.
70
6
 
12
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Религиите трябва да се забранят 21 век е вече.Навремето когато не е имало наука религията е учела хората как да живеят,но днес ги учи на тероризъм.А и никой незнае дали не са ни създали извънземни и ако дойдат някой ден какви ли *** ще им изглеждаме с тези измислени богове?Както все още съществуват племена,откъснати в джунглите на южна Америка и Африка,дето като видят хеликоптер и стрелят с лъкове...
69
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Крим не е руски269 Аут,руската *** от Бългапия!Имаме ли политици,които да очистят страната от руски екстреми,или си отглеждаме бомба със закъснител.
68
11
 
5
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
СЛУЖБИТЕ СПЯТ :Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев обяви, че в България се обучават националистически бойни групи с руски инструктори, чиято цел е защита от бежанците, от "турска опасност" и др.Зная за две групи, а участниците са няколко хиляди, каза Василев, но отказа повече подробности. По думите му става дума за групи от хора с националистически уклон, които се самоорганизират и канят руски инструктори да ги учат как да действат.
67
1
 
22
 
! Отговори
Гошето преди 5 години
Харесва ми как хора, които се кланят 5 пъти на ден на Аллах, връзват си жените и ги покриват от глава до пети, говорят за екстремизъм. Гореупоменатите от които, наричайки всички не-мюсюлмани "животни" и организиращи бомбени атентати по цял свят.Шокиращо е, как нисши култури трайно биват насаждани в общества от западната цивилизация, от политици като Баба Меркел (детето на Коминтерна). Не само това но нормалните хора в тези общества биват задължавани да се съобразяват с варварствата им.
66
5
 
8
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Не са ясни мотивите на такова деяние.Млад е,нищо не е преживял още,а обикаля балканите за информация от Историята.Ако е решил,че и там ще настъпи такова присъствие на мюсолмани и ще се повтори като тук,как ще избие всички?!Безумие е това!Религиите трябва да се забранят в 21 век!Само атентати се случват на верска основа от промити мозъци.Вместо да учи нови технологии и да развива бъдещето,тоя се рови в миналото и убива мислейки,че върши някаква работа.Млад човек сега завинаги в затвора ще гние.
65
19
 
7
 
! Отговори
! преди 5 години
Трябва да се провери дали се е срещал с г-жа Нинова, дали е участвал (посещавал) в "тъй наречените масови протести" организирани от партията й или най-малкото посетил Бузлуджа. Само това може да обясни видия и скоронастъпващ уклон към екстремизъм на един нормален човек.
64
4
 
21
 
! Отговори
Антитиквун преди 5 години
Тия на фотографията ГЕРБерскиКръвопийци, са за трепане (а, не невинни мюсюлмани-бежанци в Нова Зеландия), прокудиха младите извън България и докараха народа да живее по-зле отколкото е живял през отоманското иго!!!
63
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aбе хора съвземете се! Стига с тия глупости и комплекси! Тоя луд е 100% британска кръв, роден в Австралия и нито един британски или австралийски вестник или политик не обели дума да се обяснява! А нашите тука ..само дето не тръгнаха да се извиняват че тоя ядял кисело мляко!?!
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаеш ги, а знаеш ли как ритаха в главата, а? През 1985 всички се напикавахте от страх като слизаха от камиона.
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя цацаров да не вземесега да затваря българскитуристически обекти .И да си намери сериознаработа за да оправдава заплатата си .
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12 - те умни глави все нещо ще измислят как да управляват целия свят ако може. АКО МОЖЕ, АМА НЕ МОЖЕ БЕ ***!