Стрелецът от Нова Зеландия посещавал България като турист

Службите: Няма данни за терористична дейност на наша територия
Обновена: 16 мар 2019 11:35 | 15 мар 2019 19:15, Анисия Иванова
382
Стрелецът от Нова Зеландия посещавал България като турист
Снимка: БТА

Стрелецът от Нова Зеландия е посещавал България като турист през 2018 година. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг в Министерски съвет след срещата със службите за информацията за българска следа в атентата в новозеландския град Крайстчърч.

Още по темата

Министърът на външните работи Екатерина Захариева каза, че друга връзка с България не е установена. "Веднага след като получихме информация, че щабът, който се занимава с тероризъм заседава, сме направили връзка с нашите партньори и мога да ви уверя, че констатираното до момента е - новозеландският гражданин е посетил България като турист“, посочи тя.

"Също така искам да подчертая, че осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии“, подчерта Захариева и изтъкна, че сме пример за етническа толерантност.

По думите на Цацаров установено е негово преминаване през България за периода 9 до 15 ноември 2018 г.

"На 9 ноември е пристигнал на летище София с полет от Дубай. Пристигайки на летището на следващия ден е наел автомобил, с който е пътувал около исторически места в България като посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Казанлък, Бачково и Банско. На 15 ноември с полет на румънските авиолинии заминава за Букурещ и оттам се придвижва с автомобил до Унгария", каза Цацаров.

Установяват се данни относно неговото пребиваване, за да се изяснят всички места, където е пребивавал и евентуално негови контакти, каза още той.

Няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на лицето на наша територия, съобщи главният прокурор.

Брентън Тарант е посещавал Балканите през 2016 година. За периода 28 до 30 декември 2016 е година е пътувал до Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия. Всички пътувания през 2016 г. и 2018 г. са свързани с посещения на исторически места, свързани с историята на балканските страни, с места, свързани с битки между християните и османската армия, каза Цацаров.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че основната задача е да се установи дали е имал контакт с българи у нас, които да са го съпровождали.

"Предстои тази вечер да получим допълнителна информация по отношение на личността на извършителите и евентуално, ако има други установени лица, да извършим проверка дали те също са пребивавали на територията на България. Това зависи от информацията, която ще ни подават колегите от Нова Зеландия. Нямаме данни престоят му тук да е свързан с друго, освен туризъм", каза Маринов.

Главният прокурор посочи, че се работи в две направления. "От една страна трябва да осъществим пълен информационен обмен с разследването, което се осъществява в Нова Зеландия“.

"Втората наша задача е свързана с пребиваването на лицето тук, целите на неговото пребиваване и неговите контакти“, допълни Цацаров. Той поясни, че трябва да бъдат сравнени списъците на пътниците, които са от полета, с който той пристига и полетът, с който той заминава, използваните от него сим карти, местата, в които той е оставал да преспива", каза още Цацаров, цитиран от "Фокус".

Главният прокурор уточни, че местата, на които е оставал да преспива мъжът, са предимно къщи за гости. „Втората наша задача е на практика да установим дали версията за пребиваване на страната с цел изучаване на исторически места, свързани с историята на балканските народи в крайна сметка е причината за неговото пребиваване тук или има и някаква друга“, заяви главният прокурор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а е знаел само за жертвите през освободителната война 1878 г..Ами нормално, останалото са български измислици. Човекът е искал да го запознае само с реално случили се събития
38
3
 
14
 
! Отговори
Неучуден преди 5 години
Като видиш какво са правили правоверните на Балканите и ти идва да хванеш пушката.Нормално.
37
3
 
14
 
! Отговори
Вхвхвх преди 5 години
Посетил Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия и България, а Бойко и другите около него калинки без политическо образование, наблягат че тоя посетил България. Другите държави няма и да го споменат, защото това е лош имидж, а тия аматьори надуват сирената, та да ги разбере всеки.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще има арести, крийте се мишки от легионите....ако още не сте се скрили
35
4
 
12
 
! Отговори
Неучуден преди 5 години
Като видиш какво са правили правоверните на Балканите и ти идва да хванеш пушката.Нормално.
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам по БТВ новините от 21:00, президента Радев в обръщение си говори за "омразата на расова основа". Къде в този терористичен акт видя "омразата на расова основа" не ми е ясно или просто от прес центъра му си ги говорят по инерция.
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалки смешници.И тия управляват България ...
32
4
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Този турист за една седмица е пропътувал,посетил , нощувал и реализирал мечтата на един български пенсионер с възторжената пенсия от 300,триста лева,но за 5,пет години!Чест и почитание драги управляващи.До нови срещи!Просперитет,благоденствие и благополучие в началото на пролетта.Цъфтежа ви е гарантиран.Подпечатано от ГЕРБ!
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До ариецаНе физиономията, геномът доказва дали си ариец, а също и дали са потомък на кастата на брамините. Съчетанието е R1a1, J2, E. По нашите земи се среща често, консултирай се с някой антрополог, но внимавай да не попаднеш на връзкарче от БАН, защото тогава може да се окаже, че знаеш повече от него.Ако си много амбициран, можеш да си направиш изследване, за да провериш дали и ти имаш тези гени.
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видим дали са схванали посланието или им трябват още "стимули".
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива събития са естествена ответна реакция на обществото. Просто беше въпрос на време. Няма как разни малцинствени групи да трепят и изнасилват, докато политиците ни обясняват че това са културни особености без да се радикализират жертвите. Виновна е политическата коректност.
28
6
 
21
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Алооо, какво стана с "извършителя е психично болен и е изпаднал в амок"? Нещо май целия свят завря от един акт, който още не се знае кой, какво, колко, как и защо, но всички юдеи и лакеите им наскачаха да обвиняват всичко свързано с Белите Християни, които имат "наглостта" да бъдат родолюбци, патриоти и ...недай си Боже националисти!
27
12
 
8
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Добре че не е ходил до Батак. Съболезнования за жертвите. Жалко е това нещо. Показва че бели хора с достъп до развита държава образование и условия за един щастлив и изпълнен с безгрижие живот могат да паднат до нивото на хора които нямат нищо освен религиозен фанатизъм.
26
6
 
1
 
! Отговори
До 78 преди 5 години
Да,но ако стане така ще вкара страната си във война с Турция ,затова избира сравнително приемливия вариант Нова Зеландия
25
5
 
20
 
! Отговори
българин преди 5 години
Потресен съм от станалото.И в същият момент.Си обяснявам.Как историята на Балканите.Му е подействала на този индивид! Вживял се е в историята ни просто. Как векове са били клани и затривани християни безмилостно от Турският башибозук!!! Невинни жертви мюсюлмани.Нямащи общо с кланетата на Балканите.Но ги заболя Азиатците и днес след толкова векове (истинските виновници) за "събитията тогава!!! И днес "демократизирани" хлапета.Да оплюват Братска Русия.Защото Америка мрази Русия.Е непростимо!
24
3
 
23
 
! Отговори
Дон Цацареоне преди 5 години
Броени часове след като медиите съобщиха за произшествието в Нова Зеландия, нашата прокуратура официално оповести кога извършителят е посетил България и кои нейни кътчета е обиколил.Когато ислямски фундаменталисти извършат подобно дело, цялата ислямска общност скача да ги защитава, крият ги, стараят се да ги оправдаят.Ако сам се поставиш в неравностойно положение, кой ти е крив?
23
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де какво толкова е станало?Ислямисти всеки ден убиват християни и това се приема като нещо правилно и нормално.Един път да се случи обратното и вече става световен проблем.Освен всичко останало тва е постановка дирижирана от местни мюсюлмани защото правителството там искаше да им прави някакви ограничения та защо да не гръмнат малко от свойте за да не предизвикат съжаление.Ето сега тия ще ги развяват поне 10 години.Песни ще се пеят,филми ще се снимат монументи и музеи ще се откриват.Пхах
22
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя пък тръгнал да убива турци в Нова Зеландия....не му ли стиска да отиде в Турция, там са най-много или там го е страх...
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДртПрчРелигията е 6оклyк. Измислица. Всяка една.==това изказване само затвърждава предварителното ми убеждение за поръчителя ... а тоя новозеландец е едно глупаво магаре , което е била надъхано от ... любителите на "реда, чрез хаос".ще бъдем свидетели на нова вълна от насъскване на религиите , част от която беше и играта с "опрощаването" на дълговете на мюфтийството...ще горите в ада всичките братчеди, 100% съм сигурен!
20
1
 
39
 
! Отговори
Посещавал преди 5 години
Посещавал е Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия, а наще пудели си мислят, че Света се върти около тях и тяхната велака политика за западните Балкани. Сами си слагат въжето, като раздухват, че е бил в България. В другите държави, които е посещавал, няма ѝ да чуете някой политик или медия, да го каже и да раздухва.