Стрелецът от Нова Зеландия посещавал България като турист

Службите: Няма данни за терористична дейност на наша територия
Обновена: 16 мар 2019 11:35 | 15 мар 2019 19:15, Анисия Иванова
382
Стрелецът от Нова Зеландия посещавал България като турист
Снимка: БТА

Стрелецът от Нова Зеландия е посещавал България като турист през 2018 година. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг в Министерски съвет след срещата със службите за информацията за българска следа в атентата в новозеландския град Крайстчърч.

Още по темата

Министърът на външните работи Екатерина Захариева каза, че друга връзка с България не е установена. "Веднага след като получихме информация, че щабът, който се занимава с тероризъм заседава, сме направили връзка с нашите партньори и мога да ви уверя, че констатираното до момента е - новозеландският гражданин е посетил България като турист“, посочи тя.

"Също така искам да подчертая, че осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии“, подчерта Захариева и изтъкна, че сме пример за етническа толерантност.

По думите на Цацаров установено е негово преминаване през България за периода 9 до 15 ноември 2018 г.

"На 9 ноември е пристигнал на летище София с полет от Дубай. Пристигайки на летището на следващия ден е наел автомобил, с който е пътувал около исторически места в България като посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Казанлък, Бачково и Банско. На 15 ноември с полет на румънските авиолинии заминава за Букурещ и оттам се придвижва с автомобил до Унгария", каза Цацаров.

Установяват се данни относно неговото пребиваване, за да се изяснят всички места, където е пребивавал и евентуално негови контакти, каза още той.

Няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на лицето на наша територия, съобщи главният прокурор.

Брентън Тарант е посещавал Балканите през 2016 година. За периода 28 до 30 декември 2016 е година е пътувал до Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия. Всички пътувания през 2016 г. и 2018 г. са свързани с посещения на исторически места, свързани с историята на балканските страни, с места, свързани с битки между християните и османската армия, каза Цацаров.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че основната задача е да се установи дали е имал контакт с българи у нас, които да са го съпровождали.

"Предстои тази вечер да получим допълнителна информация по отношение на личността на извършителите и евентуално, ако има други установени лица, да извършим проверка дали те също са пребивавали на територията на България. Това зависи от информацията, която ще ни подават колегите от Нова Зеландия. Нямаме данни престоят му тук да е свързан с друго, освен туризъм", каза Маринов.

Главният прокурор посочи, че се работи в две направления. "От една страна трябва да осъществим пълен информационен обмен с разследването, което се осъществява в Нова Зеландия“.

"Втората наша задача е свързана с пребиваването на лицето тук, целите на неговото пребиваване и неговите контакти“, допълни Цацаров. Той поясни, че трябва да бъдат сравнени списъците на пътниците, които са от полета, с който той пристига и полетът, с който той заминава, използваните от него сим карти, местата, в които той е оставал да преспива", каза още Цацаров, цитиран от "Фокус".

Главният прокурор уточни, че местата, на които е оставал да преспива мъжът, са предимно къщи за гости. „Втората наша задача е на практика да установим дали версията за пребиваване на страната с цел изучаване на исторически места, свързани с историята на балканските народи в крайна сметка е причината за неговото пребиваване тук или има и някаква друга“, заяви главният прокурор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
И какво от това?
98
0
 
1
 
! Отговори
нонка преди 5 години
намериха си майстора ....иначе са много нагли....нападат жените
97
1
 
2
 
! Отговори
wgw преди 5 години
Медиите търсят под вола теле. Какво непрекъснато реват, че е бил в България. Чудесно. Коко други идват. Може би и в Сирия има хора които са идвали в България. Защоп не пишат непрекъснато и за тях. Явно няма вече за какво по-смислено да пишете. Не ни отклонпвайте вниманието!!!
96
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 5 години
Айде стига с тоя стрелец бе , оправяйте нашите работи , дет хич не са уред!
95
1
 
2
 
! Отговори
Няма лошо! преди 5 години
"Стрелецът от Нова Зеландия посещавал България като турист"Джихад туризъм, но туризъм!
94
1
 
6
 
! Отговори
серена преди 5 години
Писане и дращене за какви ли не глупости,а пък медиите са в надпревара за търсене на неща далече от грижите за ежедневието на средностатистическия българин.Целта е една-забулен в чуждите проблеми ще мисли по-малко за собствените си неволи.Че срещи,заседания,щабове и какво ли не още за един миналогодишен турист посетил България лани,а днес отявлен терорист.Дошъл турист,отишъл си терорист.Глупости,ама глупости на търкалета.Да ама вожда каза,че... и се почва една ум да му зайде на човека,турриста
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-интересно е кой е развеждал Тарант по туристическите обекти. Някой е бил с него и това се подразбира по шикалкавенето на ДАНС и МВР които са забранили на хотелиерите, фирмите и лицата имали контакт през ноември с Тарант да говорят каквото и да е по случая. В същото време главния прокурор повтаря само едно и също турист, турист и турист, който сам си е изготвил маршрута из България и сам се научил да пише правилно на кирилица.
92
3
 
4
 
! Отговори
От КварталнатаППК преди 5 години
Най-отговорно сам си заявявам- че ние, на нашата улица, никога нито сме посрещали, както и укривали, камо изпращали терористи от където и да е за където и да е.Ятаците на тероризма се укриват като бустамджии ис полетата засадени с тикви, пипони и кратуни. За влизане бустана паролата е "Аз зъм ***"За оставане в бустана- паролата е "Аа си оставам ***"На излизане- паролата е " *** си бех, *** се задържах и *** че си идем у апертименто"Боен вика на влизане и излизане "Рот Помкин"
91
3
 
2
 
! Отговори
Тримата-аци и Терора преди 5 години
у задачката се пита дал като идвал е успял да се срещне с Баце, Цецо и Цачавуйната,ако не е - защо - как мислят тримата да поправят грешките си. Цачолинда ли шъ дъ изпратят, Цецко с три чифта опинци ли шгу засилят да догини тоя детое бил у насБаце с летни кънки *** Тикванна *** ли шгъ му вържат да се лъзне за къде Зеландетоили тримцат шгя видим, пред РбФака за нова дипломка, На зкуска в Мароко и на Истров Тамбукту да дири останките на Винету, респективно ще се ин адвантидж адресират
90
2
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ami predi imahme darjava I granitsi !!! Sega e razgraden dvor !!! A kolko ot "turistite" na mama Merkel sa mi nali prez Balgaria I sa ostanali v neia ...bedna ni e fantaziata !!! Demonokratsia ..tova e !!!
89
3
 
13
 
! Отговори
бг преди 5 години
Стига вече медиите дъвчат и досаждат, видете ли скандал- стрелеца бил в България! Бил и кво?- като човек,който се информирал за България и освобождението от турско робство.Смешни са ми всички и медии и МВР и политици правят си пиар с това,но да внимават с тая тема,че терористите са отмастителни и да спрат с този смешен пиар
88
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеален случай за антибългарските еврожендерасти и истамбулски конфекции да настъпват още по нагло и да ни натискат още повече!А ако някой случайно е имал контакт с тоя аман му е системата...еврожендерасктата милиция ще му разкатае фамилията!
87
9
 
11
 
! Отговори
И на мен... преди 5 години
...не ми стана ясно този що изби толкова мирни мюсюлмани? Като толкова много мрази джихадистите, да ходи там по военните мисии е Авганиста и тн и да си трепе на воля джихадисти. Много е лесно да се стреля по невъоръжени! Не одобрявам.
86
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да прав си.С курса си към Русия може знака да е обратен.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен... с хора на столетницата.
84
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Преди около две298 Така ще е,когато българските сружби спят и позволяват на руски екстремисти да дестабилизират региона,позготвяни много пъти ,на наша територия.
83
2
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Министър Ангелкова да забрани на туристите да гледат нашите културни ценности - защото толкова силно им повлияват че после се фанатизират ) ХМ !
82
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво обсъждат тези тука,след като стоят превити на две пред руските агресори?
81
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Болшевик290 Корнелия слаба ракия,винаги е била"отличничка"-изпълнител на руски интереси.Не го грижи,той знае,с кого да се среща и резултатът е налице.Че и със любимата на руснаците ,сръбска музика се надъхва.
80
11
 
9
 
! Отговори
Болшевик преди 5 години
Терористът от Нова Зеландия е бил в България ,за да вземе 300 кг. от "Визия за България". Получил партийно поръчение от Нинова да разяснява визията на социалистите в Нова Зеландия. За съжаление новозеландците не възприели визията и тоя се разсърдил . Та затова ги е изпозастрелял,заради неприемането на визията.