Каракачанов: Командосите да участват в антитерористични операции

МВР се нуждае от военна помощ, смята вицепремиерът
Обновена: 17 мар 2019 08:01 | 17 мар 2019 07:41, Павел Гълъбов
72
Каракачанов: Командосите да участват в антитерористични операции
Снимка: BulFoto

Командосите от армията да подпомагат МВР в антитерористични операции и тежки криминални престъпления. Това предвижда предложение за промяната в Закона за отбраната, съобщава Би Ти Ви. В промяната е заложено трансформирането на 68-ма бригада в Пловдив в Командване на силите за специални операции и дава нови задачи на командосите.

Още по темата

Задачите ще бъдат свързани и с помощ на МВР, в случаи когато е нужна специалната им подготовка по разузнаване, издирване и залавяне на особено опасни лица. Поправките са наложени след случаите, в които командосите от парашутната бригада бяха ползвани в операцията по издирване на убиеца в Пещера и в Нови Искър.

Военният министър Красимир Каракачанов очаква от Комисията по отбрана в Народното събрание да се произнесе по предложението. "Аз предлагам чисто законово да го регламентираме при тежки престъпления или масови убийства. Не става дума да вадим армията, самолети и танкове, а специализираната част от армията – специалните сили, които имат способности да извършват разузнаване, преследване и за засади", каза той. По думите му, ако предложението бъде прието, окончателно решение ще бъде давано от министър-председателя.

Министърът на отбраната се мотивира и с терористичните атаки в Европа, които наложиха военни формирования да бъдат включени в анитерористични дейности. Командирът на 68-ма бригада Специални сили в Пловдив бригаден генерал Явор Матеев подкрепя предлаганите промени, защото те регламентират включването на командосите в помощ на МВР при необходимост.

Според командира на специалните сили "Жандармерията" има други функции, Специализираният отряд за борба с тероризма на МВР (СОБТ) е малко формирование и за да се реагира на едновременно възникнали ситуации в няколко града ще трябва да се разчита на командването на силите за специални операции, което също ще се създаде с поправките в закона. Новото командване ще има щаб в Пловдив и в пъти по-голям бюджет за капиталови разходи, модернизация и превъоръжаване. "Ако досега сме разполагали с хиляди левове за модернизация, превъоръжаване и капиталови разходи, сега ще разполагаме с милиони. Тези промени се готвят от 2001 г. Надявам се съвсем скоро те да бъдат реалност", каза генерал Матеев.


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 1 месец
Модернизация на военният потенциал е ясно,че е необходима.Както от техническо естество,така и кадрово.Не виждам проблем да се намесва армията в делата на МВР при по особени и тежки случаи.Националната сигурност и вътрешният ред са приоритет.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Силата на тескере войводата ще я видим на 6 май. От сега залагам, че е най-срамния пеши парад в историята.
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е явна подготовка за налагане на силово управление , да не кажа диктатура . Малката ни армия с всичките и проблеми да помага на повече от два пъти по голямата по численост кохорта на МВР ?! Отпуши ли се веднаж процесът вече никой няма да се съобразява с ограниченията в използването и винаги ще се намират тълкувания и оправдания. Категорично съм против. Оказва се,че любовта народна плаши управниците , и то много ти плаши. Като знаят какви са ги вършили..
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
та ти си един от тях
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Армията ни така или иначе няма какво да прави, а полицията не иска да прави. Идеята е да се обединят двете структури и да пуснат скучаещите армейци в рисковите райони да охраняват. Като селата с преобладаващо *** население. Пускат една бронетанкова бригада в махалата и всички проблеми с домашно, битово, младежко, старческо и сексуално насилие са решени. Поне за няколко месеца напред. Ще поставим кръст на всички проблеми, споменати в Истамбуската шитня.
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви командоси вря? Бай Петко от Лясковец им разката майката на тия самозванци.И после се чудят какво било станало.Ми ей такова.Един човек със смело и безстрашно сърце срещнаха,и се оакаа.Те си мислят че като ги накичат с ,,лампазите'' са големият Биг-шит,и всички трябва да ги е страх.Да ама българска майка юнашка,от време на време ражда и по някой СМЕЛ син на тая земя.Та друг път като видите някой да си трае,трайте си и вие другари командоси.И да знаете,Бай Петко и с голи ръце щеше да ви излез
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние нямаме население,а те щяли да го пращат по чужди държави!
Българоубийци-гробари,вън от парламента!
49
8
 
7
 
! Отговори
БНА преди 1 месец
До еничари

това беше една пародия на армия не българска а съветска и не народна а на БКП
48
4
 
5
 
! Отговори
еничари преди 1 месец
До привет от Германия

Нас само за чуждестранния легион ни бива. Например в испанската гражданска война
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По добре танковете да дойдат, това беше реплика преди 30 години. На тоя патри отар май му се иска да направи военен преврат. Уви реалността е друга, армията с мъки прави един пеши парад.
46
0
 
8
 
! Отговори
Makedon преди 1 месец
Dobro be .... toj Karakacanov kaza ke OSLOBODIM..... N.Makedonija... .. koga be... do koga da cekame.... abe ajde...
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тука имаме едно момче.. Добро е има хубави оценки по физичесно, нека го вземем в отряда ! Имаме и няколко момчета които не знаят много как се борави с отблъскващ дим но няма проблем ..
44
0
 
11
 
! Отговори
men преди 1 месец
готвят се за народните протести. овчарката разбра че ще се стигне до бесилки. баце у барцилона, сфъку в мазето на козяк а нашички че го оставят да изепере пешкира и нещеш ли земе да увисне от некоя лампа. че променят законите сега и освен нато, цру, мосад, ЕС, сорос, конрад аденауер и знайни и незнайни геноси на ЕСССР че ни избива и собствената ни "армия". то ако имаше неква армия до сега 1000 пъти да са направили преврат.
43
5
 
4
 
! Отговори
емо преди 1 месец
Бай Ганьо, като предлагаш първо прочети Закона за отбраната и въоръжените сили, според който ти си изпълняваш длъжността, а именно чл. 57, ал. 1, т.2 Въоръжените сили могат да изпълняват задачи по: "...както и провеждане на специални операции за противодействие на тероризма и преодоляване на последиците от тероризъм"
Прочети си първо закона, по който работиш, позапомни го, да знаеш че и сега има инструкция №17 за взаимодейсвие между МО и МВР.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Военен режим и полицейска държава искат да направят. За по-голяма сигурност. И Национална агенция държавна сигурност се върна.
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
STAVAME POLICEISKA DARJAVA.
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм за патриотите,нямам и нищо против ГРОП,но Цвъ е овладял партията чрез която се разпорежда диктаторски,а Бойко вместо да го изгони,се е оттеглил,колко видеа виждате с ББ тук и колко с Цвъ?
https://youtube/channel/UC_boJf3ewIsSlwLSzxkYoDg
39
2
 
4
 
! Отговори
Правчо преди 1 месец
До Анонимен Полицията не изкарва хората на улицата, а други са причините да се излиза а митинги, демонстрации,стачки пр. надраскал си нещо....ей така.Полицията пази реда,а командосите ще помагат.
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да за по сигурно полиция и командоси ще пазят власта защото народа много я обича.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво ми ги хвалите теа командоси,нали един командос-рейнджър две непълнолетни ромчета вкараха в болница!