Каракачанов: Командосите да участват в антитерористични операции

МВР се нуждае от военна помощ, смята вицепремиерът
Обновена: 17 мар 2019 08:01 | 17 мар 2019 07:41,
72
Каракачанов: Командосите да участват в антитерористични операции
Снимка: BulFoto

Командосите от армията да подпомагат МВР в антитерористични операции и тежки криминални престъпления. Това предвижда предложение за промяната в Закона за отбраната, съобщава Би Ти Ви. В промяната е заложено трансформирането на 68-ма бригада в Пловдив в Командване на силите за специални операции и дава нови задачи на командосите.

Още по темата

Задачите ще бъдат свързани и с помощ на МВР, в случаи когато е нужна специалната им подготовка по разузнаване, издирване и залавяне на особено опасни лица. Поправките са наложени след случаите, в които командосите от парашутната бригада бяха ползвани в операцията по издирване на убиеца в Пещера и в Нови Искър.

Военният министър Красимир Каракачанов очаква от Комисията по отбрана в Народното събрание да се произнесе по предложението. "Аз предлагам чисто законово да го регламентираме при тежки престъпления или масови убийства. Не става дума да вадим армията, самолети и танкове, а специализираната част от армията – специалните сили, които имат способности да извършват разузнаване, преследване и за засади", каза той. По думите му, ако предложението бъде прието, окончателно решение ще бъде давано от министър-председателя.

Министърът на отбраната се мотивира и с терористичните атаки в Европа, които наложиха военни формирования да бъдат включени в анитерористични дейности. Командирът на 68-ма бригада Специални сили в Пловдив бригаден генерал Явор Матеев подкрепя предлаганите промени, защото те регламентират включването на командосите в помощ на МВР при необходимост.

Според командира на специалните сили "Жандармерията" има други функции, Специализираният отряд за борба с тероризма на МВР (СОБТ) е малко формирование и за да се реагира на едновременно възникнали ситуации в няколко града ще трябва да се разчита на командването на силите за специални операции, което също ще се създаде с поправките в закона. Новото командване ще има щаб в Пловдив и в пъти по-голям бюджет за капиталови разходи, модернизация и превъоръжаване. "Ако досега сме разполагали с хиляди левове за модернизация, превъоръжаване и капиталови разходи, сега ще разполагаме с милиони. Тези промени се готвят от 2001 г. Надявам се съвсем скоро те да бъдат реалност", каза генерал Матеев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
до чук 13 преди 5 години
Аз знам ,ама ти не знаеш ,че има хеликоптери дето могат да летят в тъмното --да си купят ! А и кога търсеха онзи нямаше ураган !
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до12Дааа точно гледаме Дискавъри и си водим записки в бригадата, всеки понеделник командира ни пуска новите серии и във вторник и сряда ги практикуваме на Пампорово и Боровец....
10
1
 
4
 
! Отговори
до12 преди 5 години
какъв хеликоптер бе , ти кога си летял с хеликоптер, знаеш ли че вечер след залез до изгрев в Бг никой не вдига хеликоптер. Дори и над морето. Че при определени ветрове , мъгла никой не вдига хеликоптер....аман от дървени философи.
9
2
 
5
 
! Отговори
Баретите са малко-- преди 5 години
Ама като качиха машините с топлинни и др сензори по баирите нищо живо не може да мине незабелязано ,а на вас щяха да ви трябват 1000 човека да го заградите това място....като дигнете два хиликоптера със сензори във въздуха и отдолу с кучета за нула време оня в чукара е открит и по светло и по тъмно ,ама не да вдигаме парашутната бригада да търчи на сляпа баба в гората през ноща....вижте по дискавъри как се правят тези работи не като едно време преди 89г. и още по преди....
8
5
 
3
 
! Отговори
до тангра преди 5 години
гнил ти е акъла, написано е казано е, не за танкове и редовна войска ти говори някой. Ти ако опре ножа за танковете ,ще ги изкарат и без закон, за това не бери грижа.
7
4
 
13
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
Гнило ми се струва. Откъде на къде, скоро ще могат да изкарват и танковете когато си решат. Така са диктатурите.
6
0
 
12
 
! Отговори
Пазители преди 5 години
Да ги пратят да пазят бюлетините на изборите.
5
0
 
15
 
! Отговори
oo преди 5 години
Е това ако не е признание от бъл. власт към бълг. власт , че нищо не ствава от нея не знам какво е ?
4
0
 
10
 
! Отговори
0 преди 5 години
Ей , сЕди си на дебелия ***, проблема в МВР трябва из основа да се реши.
3
2
 
14
 
! Отговори
Ако не са религиите, преди 5 години
няма да има тероризъм! Религиите се идеологии, а не вярване в Бога! В 21 век хората са вече образовани(като изключим изостаналите мюсюлмани), знаят се много истини за живота, но по изостаналите в развитието си предизвикват с наглостта си, и затова са тези раздори. Когато изчезнат религиите, тогава ще настъпи мир на земята!
2
0
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Този министър пак демонстрира,че не е в час.Ние армия нямаме умишлено,а той командоси търси.Дайте по един български паспорт безплатно и кастинга за командоси на България почва на часа.За теб министър-шеф на журито заобиколен от печени агнета,прасета, кокошки и всевъзможни тескерета....
1
0
 
20
 
! Отговори
Иван Доносника преди 5 години
Шкембе войводо, къде беше като опрощаваха дълговете на *** ???