Терористът Тарант вдъхновен от ранната българската история

Полицията още изяснява маршрута му и с кого се е срещал
Обновена: 18 мар 2019 12:50 | 18 мар 2019 11:45, Петя Славова
124

8454 гледания   |  Още видео
Шокът от присъствието на терорист и безпощаден убиец в България все още не е утихнал. Няколко месеца преди кървавото нападение в джамии в Нова Зеландия, Брендън Тарант е бил у нас и е обикалял страната ни. Полицията все още изяснява неговия маршрут, както и дали и с кого се е срещал.

Броят на жертвите междувременно расте, а по оръжието на екзекуцията ясно личат надписи на емблематични за българската история битки, като тази при Шипка по време на Освободителната война.

Още по темата

"Нещата са взаимосвързани. Въпросните надписи могат да се разделят в различни групи. Особено впечатление прави, че атентаторът навлиза в ранната българска история. Най-вече се е интересувал от Османската империя. Ако ставаше въпрос само за исляма, то акцентът щеше да пада върху последните събития по света", коментира в студиото на "България сутрин" археологът проф. Николай Овчаров.

Предполага се, че Брендън е изучавал историята ни в Крайстчърч, където могат да бъдат намерени книги, преведени на английски език, а след това е дошъл в България, за да провери на място прочетеното.

"Всички места, които е обиколил у нас, са исторически - Плевенската епопея, Царевец, Асеновата крепост, Бачковският манастир", допълни още историкът.

Пред Bulgaria ON AIR експертът по сигурност и бивш шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев подчерта, че тепърва ще бъде изясняван социалният профил на нападателя. А не е изключено и там, където е живял, също да е общувал с балканци.

"Глобализацията като процес днес постигна един ефект - заличават се граници, компресира се пространство, свободно можем да пътуваме и да общуваме... Същевремненно обаче се отваря пътят за нови идеологии, тъй като старите вече се оказват изчерпани. А политиците не могат да открият решение в старите такива за наслоените вече конфликти", отбеляза Тихомир Стойчев.

Австралиецът Брендън Тарант изби близо 50 души и рани десетки други при зверско нападение в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия. Органите на реда там провеждат мащабна полицейска акция. Претърсени са две жилища, а близкия на обвинения сътрудничат за разнищването на престъплението.

Междувременно стана ясно, че Тарант, който остава в ареста и вече му е повдигнато обвинение за убийството на 50 души при масовата стрелба, планира да се защитава сам в съда.
 


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
Отмъстител преди 4 седмици
Каквото повикало , такова се обадило! Това е само началото.
107
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен

забележете,че той пише името на Фружин,а не пише имената на останалите български участници
----------------

Той ли пише?
Направихте ли графологична експертиза кой е дращил по автоматите?
Как така полуидьот, който едва е завършил английско училище, изведнъж прописва на българска и сръбска кирилица?

Тези, които са го подлудили и снабдили с оръжие, са надраскали и глупавите препратки, за да заблудят следствието.
106
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма как Шипка и Булаир да са към ранната българска история.Който е писал заглавието е страшно неграмотен.Ранната българска история е тази на хановете,а тогава Османската Империя изобщо не е съществувала.Просто Тарънт се е вдъхновявал от събития от Българската история,но в никакъв случай не от Ранната.Моля редакторите да не се стараят да изглеждат по-начетени отколкото са.
105
1
 
19
 
! Отговори
ШОПА преди 4 седмици
не мога да понасям наще лигльовци които декларират толерантност към мюсюлманите-такава те нито разбират,нито заслужават.
Аз не видях и не чух един мюсюлманин да съжалява или покаже солидарност след ислямските десетки кланета на мирни хора.
104
8
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 4 седмици
До Анонимен 105
Повечето ни историци са агеннти на Москва/ДС или КГБ/. Затова все още истинската ни история не е видяла бял свят, а Овчаря ни праща да пасем трева в Монголските степи, та белким открием корените си там. Резултати естествено няма, но Овчаров си направи екскурзията до там! Това ще му остане.
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Руския шпион Говедаров не пропуска шанса да охули България и да я натика при турците и монголите, от чиито коптори едвам се измъкна благодарение на демокрацията!
102
0
 
7
 
! Отговори
Втора легия преди 4 седмици
Е, от новозенландската ли да се вдъхнови???
101
2
 
17
 
! Отговори
читател преди 4 седмици
През последните години имаше десетки атентати на ислямисти, по цял свят.
Но никой от тях не беше повод за въвеждане на допълнителни ограничения, или забрани за оръжия.
Сега се случи един, и веднага се заговори за нови законови ограничения.
Защо ли?
100
2
 
17
 
! Отговори
Бобо преди 4 седмици
Пак са объркали заглавието на статията! Като изключим две битки повече се интересувал не от ранната, а Средновековната история на България. Какви хора пишат тези статии? Не сте ли посещавали часове по История?
99
1
 
14
 
! Отговори
до 91 преди 1 месец
Княз Фружин е син на последния търновски цар Иван Шишман и сръбкинята Драгана Хреблянович - дъщеря на деспот Стефан Лазаревич. Той заедно с братовчед си Константин - син на Иван Страцимир, вдигат първото въстание срещу османците. По-късно взима участие в похода на Владислав III Варненчик.
98
11
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 месец
Битката при Шипка по време на ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА????
Не ми се искаше да вярвам, че сте про герберски сайт, но използувате дословно лексиката и постулатите им от 3-ти март!!! По време на тази Освободителна война, кой и от кого ни освободи? Не вялвам възрожденците ни, за които говори Борисов, да са обсаждали Плевен, да са се били при Долни Дъбник, Шипка, Стара Загора? Нещо друго ще да е? О, неразумний и юроде, поради что се срамите да кажете истината?Поне заведете децата си на Шипка един път.
97
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този изруд уби 50 а над 350 в Нова Заланде приеха исляма.гледайте има снимано как милиони хора приемат исляма всички засвидетелстват шахада.
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някои от българските боляри и царски наследници минават заедно с владенията си и населението под унгарска власт,за да не са под османска власт и стават васали на унгарците,други са самостоятелни владетели,а това за свещената римска империя е абсолютна глупост,защото тогава в западна Европа е имало само отделни феодални владения на отделни феодали,не са имали държави.Сигизмунд е владетел на Унгария.
Чак 3-4 века по-късно Прусия започва да превзема наоколо владенията на феодалите и да се разширява
95
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Любимата на всички дума-ЗВЕРСКО...А иначе всеки иди.т,може да прави препратки към нечия история,стига нему да е изгодно в определен момент.Ама е важно да се разпалва огъня,не да тлее,защото оръжие трябва да се купува,ей!
94
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 93, ти за бая *** ни взе. Щели турците да си стоят и да не нападат никого. Ислямът е базиран на идеята за световна доминация. Той не е идеология за домашно полозвате. Това е идеология да тотално налагане навсякъде. Но ние няма да позволим това. Все едно дали ще трябва да се бие или не. Взе да ни писва от вас!
93
0
 
15
 
! Отговори
Феликс преди 1 месец
Дали има ли някой, който сериозно му е жалко за тез муслита?
Може би, но не аз.
92
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 91. Много грешиш. Ако не бяха сръбските предателства и гръцките малоумщини, османците не само щяха да изчезнат в небитието но и въобще нямаше да стъпят в Европа. В решаващите моменти сърбите са заставали на страната на османците, винаги. Въстанието на цар Константин 2 Асен и цар Фружин е потушено от сръбски и унгарски васали на османците. За тях е било по важно Българската държава да загине от това османците да бъдат прогонени.
91
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато мюсюлмани избиват християни по света - пълно мълчание. Когато християни отмъщават - ау, какво гнусно престъпление. За вас Терант може и да е терорист - за нас е отмъстител! Всякакви аргументи от рода на "ама той е терорист", "ама убивал невинни" са вече без каквото и да е значение. Отговори на мюсюлманския терор ще има и това е само началото. Да си бяха стояли по копторите, да не бяха ходили да завоюват Нова Зеландия маскирани като "бежанци" и "имигранти".
90
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разликата е,че Фружин е син на цар Иван Шишман и Сара-Теодора,която се счита за
еврейка,но няма доказателства за това дали е била еврейка по произход или
е изповядвала временно юдеизма,защото по-късно тя става върла поддръжничка на православното християнство.
Но със сигурност няма намеса от някоя балканска държава,балканците може да се псуват,карат и обиждат,но няма да посегнат помежду си.
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Не знам,дали има нещо вярно в това което пишеш,може и да има конфликт между тези две държави,не знам,но забележете,че той пише името на Фружин,а не пише имената на останалите български участници,например като първия братовчед на Фружин и също цар на България - Константин 2 Асен или на българския войвода и болярин Мирчо Стари.
Разликата е,че Фружин е син на цар Иван Шишман и Сара-Теодора,която се счита за еврейка,но няма доказателства за това дали е била такава по произход или е изпо