Терористът Тарант вдъхновен от ранната българската история

Полицията още изяснява маршрута му и с кого се е срещал
Обновена: 18 мар 2019 12:50 | 18 мар 2019 11:45, Петя Славова
124

Шокът от присъствието на терорист и безпощаден убиец в България все още не е утихнал. Няколко месеца преди кървавото нападение в джамии в Нова Зеландия, Брендън Тарант е бил у нас и е обикалял страната ни. Полицията все още изяснява неговия маршрут, както и дали и с кого се е срещал.

Броят на жертвите междувременно расте, а по оръжието на екзекуцията ясно личат надписи на емблематични за българската история битки, като тази при Шипка по време на Освободителната война.

Още по темата

"Нещата са взаимосвързани. Въпросните надписи могат да се разделят в различни групи. Особено впечатление прави, че атентаторът навлиза в ранната българска история. Най-вече се е интересувал от Османската империя. Ако ставаше въпрос само за исляма, то акцентът щеше да пада върху последните събития по света", коментира в студиото на "България сутрин" археологът проф. Николай Овчаров.

Предполага се, че Брендън е изучавал историята ни в Крайстчърч, където могат да бъдат намерени книги, преведени на английски език, а след това е дошъл в България, за да провери на място прочетеното.

"Всички места, които е обиколил у нас, са исторически - Плевенската епопея, Царевец, Асеновата крепост, Бачковският манастир", допълни още историкът.

Пред Bulgaria ON AIR експертът по сигурност и бивш шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев подчерта, че тепърва ще бъде изясняван социалният профил на нападателя. А не е изключено и там, където е живял, също да е общувал с балканци.

"Глобализацията като процес днес постигна един ефект - заличават се граници, компресира се пространство, свободно можем да пътуваме и да общуваме... Същевремненно обаче се отваря пътят за нови идеологии, тъй като старите вече се оказват изчерпани. А политиците не могат да открият решение в старите такива за наслоените вече конфликти", отбеляза Тихомир Стойчев.

Австралиецът Брендън Тарант изби близо 50 души и рани десетки други при зверско нападение в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия. Органите на реда там провеждат мащабна полицейска акция. Претърсени са две жилища, а близкия на обвинения сътрудничат за разнищването на престъплението.

Междувременно стана ясно, че Тарант, който остава в ареста и вече му е повдигнато обвинение за убийството на 50 души при масовата стрелба, планира да се защитава сам в съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Шок са глупостите,които бълват всеки ден.
62
2
 
16
 
! Отговори
славянин преди 5 години
''В една зверилница толерантност значи смърт!''Николай ХайтовВъпросният ''терорист и безпощаден убиец'' Брендън Тарант съвсем ясно е разбрал тази елементарна истина! Когато ''кротките, богоугодни, правоверни'' станат мнозинство в един народ и една държава ела и виж каква ''толерантност'' започват да практикуват сред кяфирите! Докато са малцинство обаче обикновено го играят ''кротки, толерантни и миролюбиви'', ама далеч не винаги!
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 57 Специялно във Видинско ,османското присъствие въобще не е било слабо!Видин е бил почти турски град и отгоре на всичко в града е имало еничерски корпус!Единствено положително нещо е че в северозапада не е имало турски и по.машки села!Заселниците турци са били в махали в няколко села !
60
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И този ми бил професор!!Ранната българска история не започва от навлизането на Османската империя на Балканите през 14 век!
59
8
 
5
 
! Отговори
Bay Hoy преди 5 години
До ТракиецДолавям много лични емоции в коментара ти ...Но за съжаление - както всички пишман тракийци - и ти си късоглед !!!Първо - ти не си никакъв тракиец - а най-вероятно наследник на мeлeзче, живяло в земите на Велика Тракия !!!Второ - по твоята логика за видов ден - той ще дойде и за вас, тези които подкрепяте терора днес !!!Трето - НЕ живей с омразата насадена ти от миналото - така само пропускаш да видиш хубавото в днешните хора !!!
58
2
 
9
 
! Отговори
до 58 от славянин преди 5 години
''щото си руски ***''Странно защо тогава Путин изпрати съболезнования на премиерката на Нова Зеландия и заклейми събитието като ''чудовищен терористичен акт'', а пък аз, ''руският ***'' съм на съвсем различно мнение? Да очаквам ли според ''компетентното ти и проникновено виждане'' Путин да ми ''спре рублите''!?
57
6
 
2
 
! Отговори
Bay Hoy преди 5 години
До Браво"Ето защо нашата история трябва да се разказва на длъж и шир, за могат и други герои да са съпричастни..."Мчи то и в *** е пълно с герои... - в хоремага и пред компютрите !!!
56
5
 
18
 
! Отговори
Тракиец преди 5 години
Някой ден ще дойде видов ден за Исляма.. Не малко хора са изклани милиони, и то със ясното съзнание на запада. Сега под една или друга форма този ислям е толериран от Западните страни и има много Мюсюлмани в запада. Месното население реагира под една или друга форма както и е настоящия случай.. Общо взето всичко се връща
55
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че Тарант не е прочел "История на БКП". Сега щяха да имат новозеландски партизани, които да нападат мандрите на маорите и да целуват козите им :)
54
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До славянинСтранно защо, но в мен няма никакъв шок от присъствието на ''терориста и безпощаден убиец''щото си руски ***
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В северозапада османското присъствие е по слабо. Но в един архив около 1800г. В селото край дунава има случка. Един път в годината нахлуват черкези и взимат десятък. Един от селяните отмъщава за минало събитие и го пребиват и връзват за коня. Хората го намират полу жив и го лекуват. След което става войвода.
52
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те за тва искат да затрият българската история-да не вдъхновява терористи!
51
6
 
23
 
! Отговори
славянин преди 5 години
''Шокът от присъствието на терорист и безпощаден убиец в България все още не е утихнал.''Странно защо, но в мен няма никакъв шок от присъствието на ''терориста и безпощаден убиец'' (на ''правоверни'') в България! В някой друг да има такъв шок!? Защо ли искат да ни натрапят такова несъществуващо състояние!?
50
4
 
5
 
! Отговори
Гошко преди 5 години
Някои неща, които ми направиха впечатление около клането в Нова Зеландия (Бог да прости загиналите).Как тръгват някои от фалшивите новини:"Тарант май е бил следен от турските служби, не знам дали това е вярно". (а кой знае, ако не си сигурен защо го казваш, ако си го чел в сайт на който нямаш доверие пак за какво се споделя тази информация?)В една медия се казва Брайвик присъства в манифеста на Тарант"В друга медия "Брайвик е модел на Тарант"В трета медия "Тарант май се е познавал с Брайв
49
4
 
3
 
! Отговори
до Ядосан преди 5 години
Олаби малко пич. Къде видя мое мнение или оценка? Питам редакцията дали иска да отговаря на въпроса защо не е информирала полицията овреме в случай, че някой ка.*** като тебе е решил да се прави на герой.
48
9
 
2
 
! Отговори
Ядосан до 48 преди 5 години
Кой точно си ти, че да даваш оценки, кое мнение е добро или лошо? Марш в северна Корея!
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той е прав.Характерно за периода по Османското присъствие в България е , че в Европа е ренесанс. Германия е с най много поети, философи, композитори и развитие на всичко. В България е с най много войводи / в средна и южна та част/ от Балканите.
46
4
 
2
 
! Отговори
До факта преди 5 години
Малко са изтепали от виновниците за първата национална катастрофа на България...Много малко...
45
23
 
8
 
! Отговори
Райна преди 5 години
Нашата история се крепи на бабешки разкази изтръгнати с комунистически зор.
44
8
 
21
 
! Отговори
!@#$ преди 5 години
Брендън Тарант e велика личност, разкъсал оковите на времето! Този човек, трябва да се изучава в часовете по история. Със сигурност, рано или късно ще има негов паметник в България! Надявам се историята и делото му да вдъхновят много млади хора!