Борисов се разпореди: Нито един нов пенсионер да не бъде ощетен!

Ще се смята по двете формули, ще се взима по-благоприятната
291
Борисов се разпореди: Нито един нов пенсионер да не бъде ощетен!
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и на шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер.

Още по темата
След спешна среща в Министерския съвет вицето Томислав Дончев увери, че няма да има намаляване на пенсиите, за тези които тепърва ще излязат в заслужена почивка.

Той подчерта, че и тази година правителството ще отпусне 53 млн. лв.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов уточни, че на бъдещите пенсионери ще бъдат изчислени пенсиите по двете формули - по старата и по новата, и за всеки случай ще се прецени по коя формула човек ще получи по-висока пенсия, като ще се гарантира по-благоприятния размер.

Това ще стане с компенсационни механизми за допълване на разликата.

Вероятно предстоят законодателни реформи.

Иванов и лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов увериха, че става въпрос за много малки разлики в пенсиите - от порядъка на двайсетина лева.

В понеделник беше публикуван предварителен анализ на НОИ за ефекта от отпадането на трите години за периода 1997-1999 год. Той е правен на база симулация за бъдещите пенсионери.

По думите на Бисер Петков данните показват, че промяната ще се отрази благоприятно за повече от 60% от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите, което ще е в рамките на до 5 процента.

Той припомни, че промяната касае само бъдещи пенсионери, а не такива с вече отпуснати пенсии.

Томислав Дончев добави, че правителството има амбицията да осигурим 50-53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите.

Според него вероятно решението ще бъде взето още тази седмица.


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
0
 
! Отговори
Тончо преди 1 месец
Бойко разпоредил, ама как ще става това ?
Ще ми изпратят ново разпореждане (№ 2) за отпускане на пенсия или какво ?
Всяка пенсионна преписка на Бойко ли трябва да се изпрати та да се приложи заповедта МУ, или нещо друго ?
Понеже НОИ е най-корумпираната държавна структура да започват да ги прибират подред.
247
0
 
3
 
! Отговори
НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ преди 1 месец
До следния коментар:
"Тарикатлъците да не се плащат осигуровки съсипват страната"
НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН! ПРОБЛЕМИТЕ СА ДРУГИ:
- Демография (лошо..)
- Ромско население (помощи+неплащане на осиг.)
- Инвалидни пенсии (източване на НОИ)
- Източване на държавния бюджет через НЗОК (ако някой се чуди какво общо има - ами това, че и НОИ и НЗОК се дофинансират от бюджета и теча от едната дупка редуцира капитала към другата). Здравеопазването обаче може да се реформира, демографията - не.
246
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако си работел тежка работа в Комунизма или по късно в Развития Социализъм / след 1975г./ Трябва да не си жив. Тая категория хора умираха рано.
245
0
 
5
 
! Отговори
Тежка и неблагодарна преди 1 месец
До Анонимен 244: Нещо не звучиш убедително. Работил си "тежка и неблагодарна работа" и си заработил голяма пенсия? В България такова чудо не се случва. Ако под "тежка и неблагодарна работа" разбираш работа на бюро някъде покрай жълтите павета в София, това е по за вярване. Но тези, които работят наистина тежка и неблагодарна работа в България, след пенсиониране мизерстват.
244
0
 
5
 
! Отговори
Пак напред-назад преди 1 месец
Методиката за изчисляване на пенсиите е сложно нещо за човек с пожарникарско образование като Бойко. Това, че нарежда, като полицейски началник какво трябва да стане, не решва проблемите. Обещаваха ли гербаджиите че ще премахнат тавана на пенсиите? Обещаваха. Но не го махнаха. Остава си и ниският коефициент заплата-пенсия при изчисляването. И по старата и по новата методика тези, които ще се пенсионират, са ощетени.
А кога ще преизчислят старите пенсии?
243
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой по-долу пищи постоянно,че бил болен и мизерствал,щот пенсията му била малка!?Ами аз що не мизерствам бе колега и не пищя на умрело?Що пенсията ми е изчислена на 1380,получавам 910 и продължавам да работя?Ами не много сложно!Защото не съм крил пари от осигуровки,работил съм тежка и неблагодарна работа,за която такива като тебе разправяха,че не била престижна и никога нямало да я работят,а истината е,че бяха мизерници и мързеливци,а сега ми притропват като мъжки котаци ! Ай сиктир бе!3
242
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Късно е, либе, за китка...
241
1
 
15
 
! Отговори
После мрънкаме преди 1 месец
По този начин все ще мизерстваме.Без реформи каква промяна очакваме.Румъния преди 20 години ни догонваше , а сега не можем я стигна.
240
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тарикатлъците да не се плащат осигуровки съсипват страната
239
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 239

Ами бая не стигнаха. На мен лекаря ми вика, чи имам само 10 години живот, с мойти пиийни, па аз викам - Лекарееее! ша пия и ша жуля, шот съм на 24 и ся миии падналуу!

И така ;)
238
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак на някой ще му дават повече от колкото е внесъл а тези които са оплакват от размера са същите които преди 20г викаха аз до пенсия няма стигна и се работиха без договори и на 4 часа
237
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега тарикатите, които се осигуряваха на минималната заплата ли ще оправяме
236
40
 
3
 
! Отговори
Професор преди 1 месец
До 232

Теб какво те интересуват имотите на господин Цветанов бе комунист! Работил е през целия си живот и продължава да работи защото не е мързелив комунист както теб. Освен това Цветанов е родолюбец и патриот. Цветанов е Левски.
235
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Луда работа,нямам думи!Такова чудо не е било при никое правителство досега...А бе,чувам някой си купил апартамент на половин цена пак-верно ли е?
234
0
 
24
 
! Отговори
Ставрю преди 1 месец
Бог Боко и от пенсии разбира магистрали не приличащи на магистрали от самолети от банки от контрабанда петрол наркотици дали не ми прилича на диктат. Смешници гербаджииски.
233
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже имало много измами с пенсионирането и милиционерите от ГЕРБ не могат да се справят с измамите дайте да зачеркнем осигурителния принос преди 2000 и да вземаме под внимание само този след нея. Интересно защо след като лични партиди на осигурените бяха разкрити още от 1994 година не се взема под внимание стажа от 1994 до 2000 година. Най-вероятно е изгубен от НОИ за тези години и това е принудило мъдреците от ГЕРБ да се спрат на 2000 година.
232
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОЛК СТРУВА НОВИЯТ СУПЕРЛУКСОЗЕН АПАРТАМЕНТ НА ЦВЕТАНОВ И ЗАЩО Е КУПЕН НА ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО-НИСКА ЦЕНА+???
231
1
 
24
 
! Отговори
КОЛОЕЗДА4 преди 1 месец
НЕКА ДА СЕ ЗАКРИЕ ТОЗИ ЯЛОВ ПАРЛАМЕНТ И ДА ОСТАНЕ БОИКО С МИНИСТРИТЕ ---ТАКА ИЛИ ДА ТОИ Е---ФИН МИНИСТЪР. ВОЕНЕН , ПЕНСИОНЕН И Т Н
230
2
 
30
 
! Отговори
Iozeff преди 1 месец
От ден на ден все повече и повече хора мразят еднокнижния от Банкя! Скоро боеко Цветанов ще бъдат изритани от българския народ!
229
1
 
35
 
! Отговори
Охобохо преди 1 месец
Тоя ми писна с тия номера.''Ще ви ударя шамар''после''Хайде от мен да мине няма да ви ударя шамар''Популист обграден с калинки!