Нинова обвини: Правителството ощетява пенсионерите

Червената лидерка настоя, че цари пълен хаос
19 мар 2019 18:34,
43
Нинова обвини: Правителството ощетява пенсионерите
Снимка: Пресцентър на БСП

Соцлидерката Корнелия Нинова скочи срещу новата пенсионна формула и обвини, че правителството провежда "целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери".

Още по темата

По-рано днес пък премиерът Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и на шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер.

След спешната среща в Министерския съвет вицето Томислав Дончев увери, че няма да има намаляване на пенсиите, за тези които тепърва ще излязат в заслужена почивка.

Правителствата на Борисов с различни партньори - АБВ или "Обединени патриоти", провеждат целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери и бъдещите такива. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. От 2015 г. досега БСП е последователна срещу тази реформа, посочи тя.

"Днес заявяват, че няма да има ощетени и такава била волята на премиера, само че питам ние премиерско-волева република ли сме или законово-парламентарна република", каза Нинова, цитирана от БТА.

Лидерът на БСП отбеляза, че заради новите правила, от 68 хиляди души, които се очаква да се пенсионират от 1 януари 2019 г., около една трета ще бъдат ощетени и ще получат по-ниски пенсии.

"Разбрахме, че волята на премиера била да няма ощетени, само че два пъти волята на премиера беше да има ощетени", коментира Нинова и посочи, че реформата е направена на две стъпки - през 2015 г. и през 2018 г.

Тя отбеляза, че през 2015 г., когато е гласувана пенсионната реформа "Калфин", ГЕРБ и АБВ са приели да отпадне възможността бъдещите пенсионери да избират трите години, които са най-благоприятни за тях, и при изчисляването на пенсията ще се взима само осигурителният доход за периода след 31 декември 1996 до датата на пенсиониране.

Нинова посочи, че през 2018 г. от ГЕРБ и "Обединени патриоти", които щели да се борят за 300 лева минимална пенсия, отново са потвърдили, че трите години стаж няма да могат да се посочват от пенсионерите, и са записали, че периодът, който ще се взима, е от 1999 г. до пенсионирането. Тя отбеляза, че БСП е била против тази реформа и през 2015 и през 2018 г. Тъй като днес чуваме, че се твърди, че това е било консенсусно решение, извадих стенограмите от дебатите, посочи лидерът на БСП. Не сме участвали в този консенсус, заяви тя.

Нинова коментира, че в момента цари пълен хаос и тепърва ще се изчислява колко ще бъдат засегнати. Това се прави преди приемането на закона, отбеляза тя.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев коментира, че този хаос си има и цена и отбеляза, че най-вероятно утре ще има сделка между Цветанов и Марешки. Искаме да знаем какъв е предметът на тази сделка, посочи той и поиска медиите да присъстват на срещата между ГЕРБ и "Воля". Искаме да разберем каква ще бъде цената на оцеляването на кабинета на ГЕРБ, посочи Стойнев. По думите му това е "сделката на годината".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Аз съм от потърпевшите от измамите в НОИ. Потърпевш месечно с над 300 лева по-малко в пенсията. В тази система - пенсионната, нищо не е наред. Само се крадат пари от нея и за тази цел тайно се променят правилата в движение.Крадците и измамниците ВЪН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ.НЕЗАБАВНО 1
36
0
 
0
 
! Отговори
Пак напред-назад преди 5 години
Сега Бойко нареждал. А обещаваха ли гербаджиите че ще премахнат тавана на пенсиите? Обещаваха. Но не го махнаха. Остава си и ниският коефициент заплата-пенсия при изчисляването. И по старата и по новата методика тези, които ще се пенсионират, са ощетени.А кога ще преизчислят старите пенсии?
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горката Нинова! Тъкмо се напъне да роди някаква новина и ББ я посече. Винаги я изпреварват с една крачка. Ако толкова жали пенсионерите и работещите бедни, нека раздаде субсидията на любимата си партия като бонуси. Но НЕЕЕЕЕ! Тя/респективно колегите и/ ще я използват за купуване на гласове за предстоящите избори! Това го могат най-добре!!!!
34
9
 
10
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Защо БСП ощетява бюджета като депугатите й не ходят на работа, а получават възнаграждение ?
33
9
 
9
 
! Отговори
Общи приказки преди 5 години
Шайката на БСП се събрала на седянка ........
32
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това правителство съвсем ни ошашави.Да си вървят по-бързо,че не се трае вече.
31
1
 
12
 
! Отговори
Абе мислите ли? преди 5 години
За да има високи пенсии за пенсионерите, първо трябва да има високи заплати!За да има високи заплати, трябва да има силен и ефективен бизнес, със много производства и да се правят иновации.А за да има силен бизнес трябва да се създадат добри условия. Да се премахне бумащината и голяма част от регулациите така че младите и умни хора и имат интерес да станат предприемачи в България вместо да бачкат като наемници за чужди корпорации.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помнете този лист,който размахва другарицата!Нашата "смела" журналистика ,която обича удобно да забравя,е хубаво да има този кадър,за да потърсят след време сметка или на Нинова,или на Борисов
29
3
 
10
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Значи осигурявам се на максимума за три години, през 55 годишната си трудова кариера, а останалите 52 години на минимума, и се пенсионирам с максимална пенсия. И това е социална спарведливост?!! А кой ще я плаща?!! Няма да е Нинова, то е ясно. Всичка ще е на гърба на съвестнште данъкоплатци дето си декларират и плащат всичко! Това ли е социалната справедливост?!! Справедливост за кого?!! От 3000 лева които изкарвам като самонает бруто, държавата ми взема 1516 лева?!! Това ли е справедливостта?!!
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам след като овърша България надлъж и нашир,и се снима с баби,кози и кобили,Нинова да си направи селфи със слона в Зоологическата,за да покаже сила и мощ!Но познавайки я,е сигурно че ще хване хобота като микрофон и ще громи ,ще гърми,ще трещи и кукукуку.....
27
0
 
9
 
! Отговори
Кандидат пенсионер преди 5 години
Цял ден слушам: 1. Как ще намаляват пенсии, истината - определят се по нов начин пенсиите отпуснати след 01.01.2019 г. 2. Драстично ще бъдат ощетени пенсионерите, ДОХОДИТЕ истината - в редки случаи ще има по-голяма разлика. Раздуханият случай от 400 - 167 мирише на измама, не ми е ясно как за периода 1997-1999 г. инд.коефициент е 3.7, а в момента когато има регистър става 0.4. Много съмнително! АПЕЛИРАМ ЗА МНОГО СЕРИОЗНА ПРОВЕРКА НА ДОХОДИТЕ преди 2000 г.!
26
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Не съм фен на ГЕРБ, но Нинова критикува управляващите, а сама върти интриги в редиците на БСП, в навечерието на европейските избори! Преди да критикува нека си сложи ред в партията, която вече достатъчно накълца, откакто е "лидер"!
25
6
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
"другарката "истина" нинова срам няма! неината партия ощети, ограби, съсипа, опита се да продаде цялата държава!!!"---Може и да си прав, но има една подробност.БКП/БСП разсипа държавата, както ти казваш, за 45 години. Баце Бойко успя за 10. Макар че, може да се спори, колко от тия 45 години е разсипвана държавата, и колко е строена.
24
3
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Всяка формула у нас цели да прикрие една единствена управленска дейност -дране .
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кака започна изборите,ама по Великден Горанов ще изтрие мъжествените ѝ напъни с малко пенсионерски бонуси!После ще се споглеждат с разузнавачката Йончева - Как изгубихме изборите?Ами...както обикновено!
22
8
 
12
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Избора е много *** - дали да ощетим пенсионерите днес, давайки на всички, независимо дали са се осигурявали коректно през цялата си трудова кариера или не, или да ощетим настоящите работещи, които в момента изнасят на раменете си некомпетентнета фискална политика на страната. Като човек, който всеки месец плаща по 934 лева социален данък, докато майка му получава 243 лева пенсия, казвам БАСТА! Всеки да си внася в лична сметка, и колкото внесе, толкова и да яде!
21
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тлъстаците от ГЕРБ щели да правят ремонт на ремонта на закона.
20
2
 
14
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 5 години
Едно е ясно, след 20-тна години пенсиониране НЯМА няма да има..............
19
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ-ерите са още по-крадливи и по-лъжливи дори от БСП и ДПС!!!Искате ли примери, селяни прости??
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва цялостна програма за борба с бедността, защото не само пенсионерите са зле, но и много работещи бедни!!БСП са лява партия, колкото аз съм китаец!!!