Парламентът избра новия състав на ЦИК след остри реплики

Сблъсъкът между ГЕРБ и Драгомир Стойнев, единственият червен депутат
20 мар 2019 12:35, Василия Пейчева
21
Парламентът избра новия състав на ЦИК след остри реплики
Снимка: БТА

Изборът на ръководство на състава на новата Централна избирателна комисия /ЦИК/ стана повод за размяна на остри реплики между управляващите и единствения червен депутат в пленарната зала Драгомир Стойнев.

Цветан Цветанов обвини социалистите, че не идват в парламента и създават внушения за фалшифициране на изборите. Драгомир Стойнев пък припомни, че мнозинството в началото не е искало да се сменя ЦИК, а после рязко е сменило позицията си. А Валентин Касабов коментира, че БСП правят моноспектакъл.

Именно поправките в Изборния кодекс и настояването за смяна на състава на ЦИК от страна на червените стана повод БСП да напусне парламента. И въпреки че управляващите се съгласиха да започнат процедура по избор на новата комисия, соцдепутатите продължиха бойкота. Днес Стойнев беше сам в залата, само за да представи кандидатурата на социалистите за зам.-шеф на ЦИК - Силва Дюкенджиева.

Още по темата

По време на дебатите шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ще подкрепят кандидатурата на БСП, но подчерта, че това не трябвало да се смята за сделка между ГЕРБ и БСП. Той не пропусна да обвини опозицията и че именно те фалшифицират избори и даде пример с техния вътрешно партиен вот.

"Ще подкрепим предложението на БСП за заместник-председател на ЦИК, но не го приемайте като задкулисие между партиите ни - знаем кой прави сделките. Моля ви недейте да ни занимавате на предстоящите избори с вашите вътрешнополитически противоречия и проблеми, които имате. Недейте с опитите да фалшифицирате вашите избори, да ги правите национална политика и да я превръщате в опорна точка на предстоящите избори", отсече Цветанов.

Драгомир Стойнев пък му припомни, че управляващите не са искали смяната на ЦИК и изведнъж са променили мнението си. Той обвини мнозинството и че не могат да запълнят дневния ред на парламента и нямат достатъчно законопроекти.

"Докато се водят такива дебати, БСП наистина няма място в залата. Ще присъстваме в залата след провеждане на избори и когато бъдат избрани хора, които не възпроизвеждат хаос, а мислят за просперитета на държавата", каза той.

По думите му всички се занимавали с БСП и това било нормално, тъй като тя щяла да спечели следващите избори. Това, което виждам, е обладаването на Цветан Цветанов от българските социалисти, каза той.

Валентин Касабов пък нападна червения депутат, че социалистите не ходят на работа, а получават пари. Как ще ги обясните тези неща на гладните пенсионери, за които се биете, запита депутатът от НФСБ.

В крайна сметка след бурните дебати по предложение на ГЕРБ съдия Стефка Стоева бе избрана за председател на ЦИК. От 2004 г. до 2009 г. тя е заместник-председател на Върховния административен съд, а след това е избрана за съдия в Конституционния съд. Стефка Стоева е сред най-уважаваните български юрюсти с над 40-годишен профсионелен опит, мотивират се управляващите.

За нейни заместници бяха избрани Силва Дюкенджиева по предложение на БСП, Таня Йосифова - кандидатура на "Обединени патриоти" и Кристина Стефанова - номинация на "Воля".

За секретар на ЦИК бе избрана Севинч Солакова, която и досега заемаше тази длъжност.

Новата ЦИК ще има общо 20 членове. ГЕРБ има 7 членове в новата комисия, БСП - 6, по двама - "Обединени патриоти" и ДПС, а по 1 член ще имат "Воля", "Реформаторския блок" и бившата коалиция около евродепутата Николай Бареков.

От предложенията, които бяха направени, става ясно, че ГЕРБ подменя половината си членове, а БСП остава само един от досегашните си.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
4
 
! Отговори
сова преди 2 години
До Анонимен 3Затова се мобилизирайте другия път и осигурете на ГЕРБ абсолютно мнозинство, за да не се налага да зависят от опозицията за кворума - останалите неща те си ги могат сами, никой не им трябва
16
1
 
5
 
! Отговори
сова преди 2 години
До МНОГО ИНТЕРЕСНОкакто стана ясно, апартаментите са продадени същия ден на активист от ГЕРБ
15
5
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
От БСП-то пратили само един на заседанието, и той на всичкото отгоре заеква
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След острите реплики в парламента, много от депутатите са се наранили, а някои от тях дори и порязали. Само 8 /осем/ процента доверие има тази институция, а медиите ни занимават единствено с техните проблеми - на НС-то и депутатите. Като допълнение на това, какво бил разпоредил Борисов на овчарчетата си. Под овчарчета разбирам тези от членовете на Герб, които не са си разменили апартаментите като Цветан Ушев, известен и като Цветанов.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За комисионата на Цветанов за Ф16 вече се разбра. Остава да се изясни комисионата на Борисов и Каракачанов.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб и Стойнев се сблъскали в парламента. Сигурно са много дебели този Герб и червения депутат, щом не могат да се разминат, а се блъскат. По-интересното е кой е пострадал от този сблъсък.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисионните за F-16 вече се превръщат в апартаменти ! Европа и Свободна Европа за това да питат .
10
3
 
7
 
! Отговори
Mi6osp преди 2 години
До 9: Тъ-цъ. Тъщата ще получи великденски, за да му купи с тях още един апартамент.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъщата на Цветанов ще получи 40 лв. Великденска украса към апартамента .
8
10
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Цветанов не е откраднал от КТБ 650000 лева. Една другарка да каже нейния апартамент от КТБ ли е или от месечна заплата 15000 лева. Тръмп на получава толкова голяма заплата.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Присъстващите сега в парламента без .топковци не събират смелост да не се плаща при отсъствие от залата . Защо ли , герберотъпчета ?
6
3
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
Цвъки Ушков предлага революция за децата отсъстващи от училище за пет дни .Така Али , първокласник от Столипиново син на Хасан , ще трябва да завърши без отсъствие и да получи и спести детски помощи за следващите ....720 години. !!!С тези пари Хасан ще може да купи АПАРТАМЕНТ като този на втория човек в комунистическата Политическа Партия ГЕРБ , любимеца на 1,3 % от българите Цветан Цветанов !!!
5
3
 
9
 
! Отговори
МНОГО ИНТЕРЕСНО преди 2 години
за какво са и на фирмата дето продава по 3000-3500 ЕВРО квадрата 2 та стари апартамента на ЦВЕТАНОВ. Явно тия не си знаят сметката. Трябваше да са фалирали досега. Аз лично съм виждал техните сгради - мрамор, лукс на макс, портиер 24 часа денонощно....
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъстът и тъщата на Цветанов са спестили за 5 години над 200 000 лв. Пресконференция на в. Галерия от 22. 02. 2011г.
3
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато аз си направя оглушки и не отида на работа веднъж може да мине(има болнични неплатен отпуск и тн.) втори да мине ама никой няма да ме търпи повече.Депутатите са в парламента за да работят за благото на родината и народа..... а те го играят като децата в градината = сърдя ти се, че ми седна на стола и сега няма да си ям супата 2 дена... Само дето от това страдат избирателите им и е крайно време да може да им се търси сметка на депутатите за несвършена или лошо свършена работа...ОТГОВОРНОТ
2
5
 
17
 
! Отговори
zeus преди 2 години
Баба Стефка е на 66 години, очевидно бивш патриций от БКП, напълно нормална кандидатура от ГЕРБ. Явно не бърза за пенсия, има далаверка да си шеф на ЦИК ;)
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, е новата придобивка на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Този път колекцията му от недвижими имоти, освен с жилище, се обогатява и с ВИП асансьор, който отвежда шефа на ПГ на ГЕРБ и семейството му от личния им гараж в сградата директно в дома им