За да няма ощетени: Пенсиите да се изчисляват по двата метода!

Не в въпрос на математика, а въпрос на подход, коментират специалисти
20 мар 2019 09:37, Петя Славова
26

Единственият начин е пенсиите да бъдат изчислявани и по двата метода, за да няма ощетени. Това подчерта в "България сутрин" бившият социален министър Лидия Шулева, след като вчера настъпи пореден обрат по темата "Пенсии".
Още по темата

Новата методика за преизчисляване предизвика широко обществено недоволство и премиерът разпореди да не се допуска ощетяването на нито един пенсионер. Промяната в сегашния вариант би засегнала 20 хил. кандидат-пенсионери, които ще получат по-ниски пенсии.

"Не в въпрос на математика, а въпрос на подход. Ако през 2015 г. не беше заложен такъв матричен подход, нямаше да се допусне тази грешка. Това е тип експеримент. Ощетяването на тези хора буди огромно недоволство", коментира икономистът Кольо Парамов пред Bulgaria ON AIR.

Според него правителството е моделирало следния подход: Ще направим изчисление по стария модел, ще направим и по новия. Което е по-добро, ще го вземем като условие и ще го практикуваме.

Не е въпрос на подход, контрира го Лидия Шулева. И обясни, че хората, за които се очаква да са ощетени, най-вероятно са се осигурявали на много по-висок осигурителен доход преди 2000 година. Те губят базата, върху която трябва да им бъде изчислена пенсията и тя ще бъде много по-ниска. Шулева отбеляза, че от Нова година не е определен размер, няма отпусната пенсия и няма ощетени хора.

По думите на Шулева, до 97 г. нямаше електронен регистър и много хора не можеха да докажат стаж. Това създаваше възможности за нарушение и измами. Въпросът е, че подходът, който се обсъжда е добър и предпазва от драстични отклонения.

Според Парамов в момента не се отчитат правилно гражданските договори. Става въпрос за формирането на пенсиите на пенсионера, който е работил на трудов договор, а като експерт е получавал допълнително пари на граждански договор.

"В момента бюджетът на НОИ е над 10 млрд. лева. Общата сума за пенсии е нараснала. Вече няма откъде да се повишават пенсиите освен от данъци", подчерта Шулева.

С твърдението, че парите за пенсии и осигуровки са много повече се съгласи и Кольо Парамов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
ОГРАБВАНЕТО ОТ БОЙКО преди 5 години
Правителството на Бойко ограби десетки хиляди български граждани. Лиши ги от собствените им пенсии заработвани десетки години. Как ? С тайна бюджетна процедура в края на 2018 година. СЪС ЗАКОН ЗА БЮДЖЕТ БОЙКО КРАДЕ ПАРИ ОТ ХОРАТА.Крадците - вън или В ЗАТВОРА. Кое правителство прие този проект за закон и кой Министър го внесе за гласуване. Оставка за виновните. НЕЗАБАВНО !
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли край озаконената мизерия?
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом са внасяни осигуровките, защо се гледа годината? Нали са дадени, тогава да се имат в предвид. Иначе - връщане!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо.След като бе увеличавана възрастта за пенсионирне няколко пъти бяха спестени поне едни 700 милиона лева,които трябваше да бъдат изплатени ако възраста не беше променана Второ.Това че не е имало електронен регистър в НОИ не е оправдание и не може да е,понеже има Закон ,които задължава всички работодатели и преди и след промяната да съхраняват ведомостите за заплати 50-години и в тях има данни за осигурените.Които лъже,на въже-казва народа.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният въпрос обаче не се зададе от никого, къде са журналистите и колко им е професионализма? А въпроса е следния: кой и защо е инвестира време и средства в създаването на новата схема за изчисляване, явно неподходяща и ощетяваща хората?? Това ли е целта на държавата, да плаща по-ниски пенсии и родителите ни да мизерстват?? Нека излезе един министър и обясни това!!!
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако останат и двата начина, остава и тавана за новоотпуснатите пенсии. По принцип трябва да се махне минималната пенсия и вссеки да получава, колкото му е изчислено. Укривал доходи, трябва да получава 100-150 лева, но не, минимална пенсия - ще вземем от коректните, за да дадем на укривалите доходи.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шулева или лъже или се е объркала. Има отпуснати пенсии по новата методика през 2019 година - на тези, които се пенсионираха през януари им определиха размера на пенсията на базата на годините от 2000 до 2018 година.
13
2
 
5
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-справедливо е или пенсия или заплата.Работещите пенсионери да избират кое от двете да ползват. Пенсията се дава, защото се предполага, че пенсионера се е изхабил физически и психически и трябва да си почива. Щом работи, значи още е в трудоспособна възраст и не се нуждае от пенсия.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най Благо е, да ти се плаща отдържавната ясла осигуровката. Така спестяваш пари и не излизаш на ЧЕРВЕНО в края на месеца.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който бърка в чувала с парите на НОИ той "решава формулите" .
9
0
 
11
 
! Отговори
анализатор преди 5 години
Тези които са започнали да работят от 2000г.да се пенсионират по новите условия. Другите да имат право да избират.За системата на МВР дадоха подобна възможност-новопостъпващите служители няма да получават по 20 РЗ при пенсиониране,това важи само за тези преди приетите промени!
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тези, които мислят как ще се изчисляват пенсиите, изобщо не са им ясни формулите. Между другото, нали работилите в МВР-тата, ДС-тата и останалите тайни служби, се пенсионираха по-рано от нормалните хора. Не ми е ясно защо те получават пенсии и продължават да работят. При това, дори и да са назначени или избрани за политици или министър председатели, или депутати.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм съгласен, че е заради липсата на електронни архиви.Да не се надлъгваме - всичко, което се рови зо пари в един калпак, е с цел от там да излиза малко за човека и да се краде както и в здравната каса.Никога подобна "положителна реформа" не води към увеличаване на доходите.Това е простият отговор. Знае се от двете страни. Парите, дето щяха да опростят на мюфтийството, да се дадат на пенсионерите, значи има пари.Някой пак се прави на батман, номерът се изтърка.Това не го решава един!
6
11
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Ако продължавате да насърчавате децата си да емигрират, скоро няма да има никакви пенсии.
5
0
 
19
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Не е важна формулата или по каква методика се изчислява.Важно е кой бърка в общия кюп и кой раздава!
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
формулата е една . всеки да има лична пенсионна сметка при германски застрахователи .
3
6
 
17
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
206лв пенсия с 38г трудов стаж малко ли ви е? Не се наядоха тия пенсионери!
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам никъде в сайта новинка за новодомеца. Я раздуйте малко, че след утре вече няма да е новина, пак пропускате възможността да ни информирате.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ си забиха още един пирон в ковчега.