БСП против обществена поръчка за бежански центрове

Ще се връщат ли у нас мигранти от Германия, пита Йончева
24 мар 2019 12:55, Красимир Ангелов
57
БСП против обществена поръчка за бежански центрове
Снимка: Пресцентър БСП

БСП е против обявена поръчка за изграждането на бежански центрове, обяви водачът на евролистата на БСП Елена Йончева на пресконференция в централата на партията. Тя допълни, че е обявена обществена поръчка за изграждане на площадки за разполагане на контейнери за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново.

Още по темата
По думите й само в Любимец се подготвят такива площадки, които да приемат 1632 бежанци.

"Бихме искали да кажем, че БСП е против изграждането на подобни центрове", посочи Йончева и попита управляващите дали се крие информация от българската общественост за връщането на мигранти към България от Западна Европа, предимно от Германия.

Секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин добави, че от БСП не приемат изграждането на подобни бежански центрове, без да има необходимост за това. Той смята още, че не е необходимо да се правят подобни проекти в момент, в който миграционният натиск на българската граница е почти нулев и анализите показвали, че няма вероятност от нова бежанска вълна в бъдеще.

Вигенин попита управляващите дали тази обществена поръчка има връзка с решението отпреди дни на Съда на ЕС, което позволява на германските съдилища да връщат обратно имигранти в страните, в които те са влезли на територията на Европейския съюз.

Dnes.bg припомня, че преди 2 дни заместник-вътрешният министър Красимир Ципов обяви, че МВР няма да строи нови бежански лагери. В три имота на министерството близо до турската граница ще бъдат обособени площадки, които ще се ползват само в извънредна ситуация при голяма бежанска вълна и само след решение на МС по извънреден план, посочи Ципов.

Обособяването на площадките се прави с европари и проектът приключва следващия януари.

От БСП отново коментираха и темата с апартаментите на хора от властта, които доведоха до 2 оставки – на правосъдния министър Цецка Цачева и на заместник-министъра на спорта Ваня Колева. Социалистите поискаха и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да подаде оставка и да напусне политиката.

Както е известно, самият Цветанов категорично отрече да има нещо незаконно в покупката му на нов апартамент и настоя, че сделката е извършена изцяло по българското законодателство. Така той опроверга съмнения в публичното пространство, че е придобил луксозното жилище в квартал "Изток" на много по-ниска от пазарната цена.

Цветанов обясни преди дни, че е направил замяна със строителя на два свои апартамента в същия район и е доплатил заради разлика в квадратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари