Ветровит пост: От 1990-та само един правосъден министър изкара цял мандат

От началото на демокрацията постът е заеман от 24 министри
Обновена: 24 мар 2019 12:26 | 24 мар 2019 12:20, Красимир Ангелов
40
Ветровит пост: От 1990-та само един правосъден министър изкара цял мандат
Снимка: Булфото

Цецка Цачева подаде оставка като правосъден министър заради закупения от нея апартамент в столичния квартал "Изток" и с това продължи негативната традиция в демократичната ни история министрите на правосъдието да не се задържат дълго на своя пост.

Още по темата
За почти 30 години демокрация на ветровития стол са заставали 24-ма министри, някои от които са изкарвали и по-малко от година, сочи справка на Dnes.bg. А единственият, който е устоял цял мандат, е Антон Станков – правосъден министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски в периода 2001-2005 година. А след него, само за 14 години, по една или друга причина са сменени 9 правосъдни министри.

В кабинета на Тройната коалиция (2005-2009) като ръководител на правосъдието започва Георги Петканов, който е наследен от Миглена Тачева след извършен ремонт на правителството. Първият правосъден министър на премиера Бойко Борисов пък е Маргарита Попова, която след като е избрана за вицепрезидент на България през ноември 2011 година е наследена от Диана Ковачева, която остана година и 4 месеца.

След като първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка, за наследник на Ковачева в служебното правителство на Марин Райков е определен Драгомир Йорданов. В следващия кабинет на Пламен Орешарски, който управлява малко повече от година, министър на правосъдието е Зинаида Златанова, но и тя напуска своя пост след година и 2 месеца заради оставката на правителството.

Във втория кабинет на Бойко Борисов за правосъден министър е определен Христо Иванов, който преди това изпълнява същата роля и в служебния кабинет на Георги Близнашки. След малко повече от година на поста, той подава оставка в края на 2015 година заради несъгласие с политиката на кабинета по отношение на съдебната реформа. Той е наследен в МП от настоящия външен министър Екатерина Захариева, която се задържа също година и един месец на горещия стол, след като второто правителство на Бойко Борисов подава оставка заради загубата на президентските избори през ноември 2016 година.

Мария Павлова е служебният министър в кабинета на Огнян Герджиков, а Цецка Цачева зае поста на правосъден министър от 4 май 2017 година.

А статистиката е повече от стряскаща – от февруари 1990 година едва шестима министри на  правосъдието от общо 24 са изкарвали на своя пост поне 2 години. А кой ли ще е следващият?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дали не е фанала срамно течение на ветроеития пост, което й е врътнало йацата и са хормоналните кванти напинят де що има пора косъм да подкарат
36
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Сидиите почти всичките са за ***, ама някой ги пази от вятъра, а те в замяна му *** -----
35
0
 
8
 
! Отговори
Боко преди 5 години
Ц.Ц. -тази куха лейка и Ц.Ц.- този кух чайник , нанесоха големи щети на българските институции и държавата. Алеко ако беше жив, щеше да напише роман за Бай Цецо и Мама Цецка- възход и падение.
34
0
 
2
 
! Отговори
АЗ76 преди 5 години
слава на ***-еите и кръстници вълшебници. :)не се дрогирам и не пия. роден съм такъв от извора на пропадлъка след ньойския.
33
0
 
2
 
! Отговори
Iozeff преди 5 години
Да изчезва при Федосова! Да заповада на нейното място данаил кирилофффф! Хората няма да усетят промяната защото и двамата са еднакво умни!
32
0
 
2
 
! Отговори
АМАН !! преди 5 години
АКО БЕШЕ МИРНО СЕДЯЛА - НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛА!АМАН ОТ "РАБФАК"-ОВЦИ.КОЙТО НЕ Е УЧИЛ С ТЯХ-НИЩО НЕ ЗНАЕ
31
0
 
4
 
! Отговори
АЗ76 преди 5 години
леле че починем от хубава статия и постове. :)
30
0
 
5
 
! Отговори
tzvetabg2018 преди 5 години
И тозипът ще им бъде простоено!От Падишаха - министър-председателя Борисов!Но докога!То не беше "Суджук-гейт","Ало,Банов съм",а кега и тази изгодна далавера с по-евтините апартаменти!Не можаха да изчакат да минат Евроизборите!А "Топлофикация?Там защо не се поткрехне за дасе види пълнатакартинана управлението на "ГЕРБ"?И то придмнов ОЦ "Земляне",където "коли и беси" г-н Кювлиев!?!Супер скъпи камери,пръскат сепари и се краде на поразия от еврофондовете и държавнитепари ,а г-жа Фандъкова спи?Докога
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЕСТОТО НЕ Е ВЕТРОВИТО А АПАРТАМЕНТА КОЙТО СИ КУПИЛА Е НА ВЕТРОВИТО МЕСТО. АКО НЕ БЕШЕ ТОЛКОВА АЛЧНА И ***... СЕГА С ИСКРА ФИДОСИЕВА ЩЕ ПРАВИТЕ ПАРТИЯ НА ИЗМАМНИЦИТЕ.
28
2
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
ЦЦ става все по красива. Както и ЦЦ става все по-привлекателен. Както и ББ става все по-образован.
27
0
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Прав си,но нема да изкара 2 мандата,а скоро ще е ....при другите министри.
26
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 5 години
До Моркоф 25:Ама той няма вишУ образование бе,освен ПУЦ-а в Симеоново, ако не се брои за такова????
25
0
 
9
 
! Отговори
Моркоф преди 5 години
Предлагам,следващия министър да е баце Бойко. Още от утре,....
24
0
 
9
 
! Отговори
Jl преди 5 години
Стругарката от Плевен и тя иска на ул."Латинка".Андрей Луканов и той живееше там.
23
0
 
8
 
! Отговори
Манолски преди 5 години
Сега май ще е т.нар. Барни Ръбал. Доказан неможач, дето говори като робот и не го слуша главата общо взето
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
24 министри - 24 безотговорни министри на отговорни длъжности.
21
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 5 години
Тая се изказа така , че се изкара по- бедна от обикновения българин и така се издаде , че крие много солидни пари , каквито не можем да си представим!
20
1
 
10
 
! Отговори
тя преди 5 години
Хайде в пенсия !Тя е на 65 години , време й е да вземе 1200лева пенсия за каквато работещите българи само могат да мечтаят !
19
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 5 години
На нея не й хареса министерския пост още в самото начало и това сега й дойде добре да го напусне под предлог колко е "отговорна" ! Ало тия отгоре да знаят , че не могат да излъжат народа !
18
0
 
11
 
! Отговори
ГЕРБаджия преди 5 години
Важното е Цвъки да е на власт и да превежда пари на нас троловете, че и ние събираме пари за евтина боксониера в Артекс.