Ветровит пост: От 1990-та само един правосъден министър изкара цял мандат

От началото на демокрацията постът е заеман от 24 министри
Обновена: 24 мар 2019 12:26 | 24 мар 2019 12:20, Красимир Ангелов
40
Ветровит пост: От 1990-та само един правосъден министър изкара цял мандат
Снимка: Булфото

Цецка Цачева подаде оставка като правосъден министър заради закупения от нея апартамент в столичния квартал "Изток" и с това продължи негативната традиция в демократичната ни история министрите на правосъдието да не се задържат дълго на своя пост.

Още по темата
За почти 30 години демокрация на ветровития стол са заставали 24-ма министри, някои от които са изкарвали и по-малко от година, сочи справка на Dnes.bg. А единственият, който е устоял цял мандат, е Антон Станков – правосъден министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски в периода 2001-2005 година. А след него, само за 14 години, по една или друга причина са сменени 9 правосъдни министри.

В кабинета на Тройната коалиция (2005-2009) като ръководител на правосъдието започва Георги Петканов, който е наследен от Миглена Тачева след извършен ремонт на правителството. Първият правосъден министър на премиера Бойко Борисов пък е Маргарита Попова, която след като е избрана за вицепрезидент на България през ноември 2011 година е наследена от Диана Ковачева, която остана година и 4 месеца.

След като първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка, за наследник на Ковачева в служебното правителство на Марин Райков е определен Драгомир Йорданов. В следващия кабинет на Пламен Орешарски, който управлява малко повече от година, министър на правосъдието е Зинаида Златанова, но и тя напуска своя пост след година и 2 месеца заради оставката на правителството.

Във втория кабинет на Бойко Борисов за правосъден министър е определен Христо Иванов, който преди това изпълнява същата роля и в служебния кабинет на Георги Близнашки. След малко повече от година на поста, той подава оставка в края на 2015 година заради несъгласие с политиката на кабинета по отношение на съдебната реформа. Той е наследен в МП от настоящия външен министър Екатерина Захариева, която се задържа също година и един месец на горещия стол, след като второто правителство на Бойко Борисов подава оставка заради загубата на президентските избори през ноември 2016 година.

Мария Павлова е служебният министър в кабинета на Огнян Герджиков, а Цецка Цачева зае поста на правосъден министър от 4 май 2017 година.

А статистиката е повече от стряскаща – от февруари 1990 година едва шестима министри на  правосъдието от общо 24 са изкарвали на своя пост поне 2 години. А кой ли ще е следващият?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставката и беше просто въпрос на време или както в една басня "Упрекнали Дионисий, че сложил на отговорна длъжност човек, презиран от всички граждани на Сиракуза. А той им отговорил, че нарочно го е направил да има кого да проклинат повече от него"Въпреки всички упреци и загуби на тази личност, това е единственото обяснение да е на този пост.
16
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Бедата ни не е във ветровитите постове, а в шуро-бадженащината. Назначават се свои, а не хора с опит и знания да работят на ползу роду. Това заедно с корупцията и мърлявщината ни затрива като народ. Кога ще разберем, че *** клона на който сме седнали? Политиците ни трябва да знаят, че катафалка ремарке няма.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази поне на избори ходи та си видя рейтинга,ами Цвъко кога ще си премери рейтинга в някакъв избор поне за селски кмет та и неговия да премерим?
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той я предложи за президент-народа я отхърли,после я предложи за депутат-народа пак я отхвърли,Той ни я натресе тогава за министър-еее,да си сърба попарата сега
13
0
 
9
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Стига сте писали глупости поста бил ветровит бабичката, ако беше си налягала парцалите щеше така да си изкара без нищо да свърши докато има гербаво правителство....
12
0
 
11
 
! Отговори
11 преди 5 години
Горката женица - сега остана без работа, кво ша прай миличката?
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми тя Цецка си е като останалите Му министри. Земи единия удари другия.За Плевнелиев навремето беше казал: `И магаре да бях сложил щяха да го избират.... но сложихме най-доброто от партията`.Щом Плевнелиев му се е видял `най-доброто` какво да кажем за останалите?!
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжът й се занимава с гробищни паркове. Там колко ли места са взели също на безценица, за да си построят мавзолей? :)
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А можеше да се изхитри като Менда - да живее в апартамента ПОД НАЕМ НА ПАРЛАМЕНТА (то и това не е нормално). КЕФ! Ама пусто село - мечте за апартаменти.
8
4
 
16
 
! Отговори
я гледай... преди 5 години
Горката женица, има да изплаща още 200 000 лв.Ама и тоя Борисов .Няма никаква милост.
7
1
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
От мандат - мандати от вот на вот,тежко е преминал,на *** живота !
6
1
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Цецка...майката,ако не се бе повела по акъла на Цв.Цв.,а си бе купила едно апартаментче втора...ръка в Манастирски ливади,или някои други...ливади,щеше да си кара в политиката до...пенсия.Ама пусто око...ненаситно,то обърка работата и Боко вече няма на къде;почна с Фидосова и ще приключи с Цветанов,та и Цецка...повлякоха горката заради...наивност.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поста не е ветровит.Вятър ги вее тия,които го заемат.
4
5
 
10
 
! Отговори
Афродита моя ! преди 5 години
Божествена е ! Защо не мога да намеря такава жена в живота си ??
3
4
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Шотландската гайда Цвъко е безсмъртен ...
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То това министерство, може и без министър, на ако чистачката подаде оставка, тогава кой ще работи не става ясно. Личния състав е зает основно с това да доставя дрога, алкохол и телефони на затворниците,а чистачката с метлата гони пандизчиите. Мъка, мъка, комунизогеберасточенгесарорушветчийска.
1
5
 
20
 
! Отговори
Гегата преди 5 години
Само Цецо Ушето е безсмъртен :D