Ниските цени на имотите не са най-смущаващи в "Апартаментгейт"

Стартиралите проверки по казуса са стъпка в правилната посока, отбеляза Миряна Илчева
27 мар 2019 18:00, Екип на Bloomberg
25
Ниските цени на имотите не са най-смущаващи в "Апартаментгейт"
Снимка: Pixabay

Проверките на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и на Националната агенция за приходите (НАП) относно сделките с апартаменти от лица, заемащи висши държавни длъжности, са стъпка в правилната посока. Това заяви Миряна Илчева, експерт в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й смущаващото в случаите са не толкова фактите за евентуално ниски цени, а съмненията за нерегламентирани отношения между цели икономически връзки, като строителството и управляващите, с цел облагодетелстване.

Според госта обаче съществува риск Антикорупционната комисия да превиши правата си в някои отношения.

"Внесените в НС предложения за промени в Закона за противодействие на корупцията от депутатите Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Хамид Хамид (ДПС) целят да дадат правомощия на КПКОНПИ да довежда принудително лица, които не са се явили след изпращане на призовка, и да задължава всяка институция да предоставя информация в случай на корупция... Това според мнозина е недопустимо смесване между едно административно производство, водено от Комисията, и типично наказателно-процесуални правомощия, присъщи на полицията"

Предложението общинските съветници да не подават декларации за имущество ни сблъсква с една некачествена законодателна дейност, подчерта Миряна Илчева.

"Най-големите предизвикателства от това естество са обществените поръчки и инфраструктурните проекти на общинско ниво. Институциите следва да прилагат правомощията си еднакво спрямо всички".

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
15
 
! Отговори
ТО НАПРАВО СМЪРДИ преди 5 години
на ТОТАЛНА КОРУПЦИЯ- имало съмнения. Хайде по-сериозно
3
2
 
15
 
! Отговори
ДОКУМЕНТИ ИМА преди 5 години
Четете Панамските досиета. Ама не в частта за приятелите на ПУТИН , а за нашия от БАНКЯ и акции за 3.4 МЛРД $
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата цирк!
1
1
 
18
 
! Отговори
КАКВИ СЪМНЕНИЯ преди 5 години
То за всичко си има ДОКУМЕНТИ. ЦАЦАРОВ , ако искаше да провери релните цени щеше да поиска банкови извлечения за реалните транзакции към АРТЕКС. Във всеки случай има ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. Повече от 5000 лв не се дават на ръка. Да не се правят на незнаещи в Прокуратурата. За спестени данъци 10 000 лв обикновения човек ще го вкарат в затвора