Ниските цени на имотите не са най-смущаващи в "Апартаментгейт"

Стартиралите проверки по казуса са стъпка в правилната посока, отбеляза Миряна Илчева
27 мар 2019 18:00, Екип на Bloomberg
25
Ниските цени на имотите не са най-смущаващи в "Апартаментгейт"
Снимка: Pixabay

Проверките на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и на Националната агенция за приходите (НАП) относно сделките с апартаменти от лица, заемащи висши държавни длъжности, са стъпка в правилната посока. Това заяви Миряна Илчева, експерт в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й смущаващото в случаите са не толкова фактите за евентуално ниски цени, а съмненията за нерегламентирани отношения между цели икономически връзки, като строителството и управляващите, с цел облагодетелстване.

Според госта обаче съществува риск Антикорупционната комисия да превиши правата си в някои отношения.

"Внесените в НС предложения за промени в Закона за противодействие на корупцията от депутатите Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Хамид Хамид (ДПС) целят да дадат правомощия на КПКОНПИ да довежда принудително лица, които не са се явили след изпращане на призовка, и да задължава всяка институция да предоставя информация в случай на корупция... Това според мнозина е недопустимо смесване между едно административно производство, водено от Комисията, и типично наказателно-процесуални правомощия, присъщи на полицията"

Предложението общинските съветници да не подават декларации за имущество ни сблъсква с една некачествена законодателна дейност, подчерта Миряна Илчева.

"Най-големите предизвикателства от това естество са обществените поръчки и инфраструктурните проекти на общинско ниво. Институциите следва да прилагат правомощията си еднакво спрямо всички".

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Теко преди 5 години
А кога ще им повдигнат обвинение за даване на подкуп в голям размер
23
2
 
1
 
! Отговори
Зная, че преди 5 години
Одобряващите, продължение .На практика могат да ти отхвърлят проекта с неверни забележки и ако се обърнеш към ДНСК за справедливост, ще загубиш време, а обектът ти ще е на прицела на същата инстанция, от която се оплакваш. И контрола на строителството, и въвеждането в експлоатация излизат с одобрението им и могат да те разиграват и спъват и буквално да те удавят. Затова строителните фирми търсят протекции от силни на деня, да не мислите,че им се продава под пазарни цени?
22
1
 
2
 
! Отговори
Зная, че преди 5 години
Най-големият рекет е от страна на подобряващите проектите- главните архитекти по общините. Тяхното мото е: нито един проект да не излезе одобрен без да им е "изкихал" било пари, било евтин имот. И рекетът е толкова могъщ, че мой познат със строителна фирма ми каза, че за един блок в Хиподрума няма нито една продажба на пазарна цена- всичко е бил принуден да продава на този и онзи на преференциални, ниски цени, за да не му пречат.Не казвам на данъчни, но на много по- ниски от пазарните.
21
1
 
1
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 5 години
,,съмненията за нерегламентирани отношения между цели икономически връзки, като строителството и управляващите, с цел облагодетелстване,,Няма държава в която СЪМНЕНИЯТА да са ОСНОВАНИЕ за ПРИСЪДА и НАКАЗАНИЕ!!!
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА С АПАРТАМЕНТГЕЙТ СИ Е РАБОТА НА БСП СРЕЩУ ГЕРБ. ТОВА СИ Е НОРМАЛНА СДЕЛКА КАТО ВСЯКА ЕДНА В БЪЛГАРИЯ.СТОТИЦИ ХИЛЯДИ СДЕЛКИ СА НА ДАНЪЧНА ОЦЕНКА И КОЙ КУПУВА НА ПАЗАРНА,НЯМА ТАКАВА ПОКУПКА!!!!!!!!НА БСП,АКО ИМ СЕ ПРОВЕРЯТ СДЕЛКИТЕЩЕ ИМ СЕ ВИДЯТ НЕ ПО РАЗЛИЧНИ ОТ НА Ц.Ц. И ДР.ТОВА СИ Е ЛОВ НА ВЕЩИЦИ,ПРЕД ИЗБОРНИ МАНИПУЛАЦИИ!!!!!НЕЗАВИСИМО ОТ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ПОБЕДИ БСП ВИХРУШКАТА,ТЕ СА ВРАГ1НА БЪЛГАРИЯ,ПРИЛАГАТОСНОВНО РУСКИ ИНТЕРЕСИ,СМАЗВАЩИ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ЦЕННОСТИ!!!!!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хей,хора замислете се! Кой обикновен човек в тази държава,с 560 лв. заплата или с 200 лв.пенсия може да си позволи такъв имот? Само политик,независимо от коя партия е.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко започна от Царските Конюшни. Много убедително се насажда усещането, че с най-голяма вероятност е правен опит 6 апартамента, място парламента, един компир, една тиква и 4 кратунчета да бъдат по подразбиране за ефективна заменка с Царските Конюшни
17
4
 
7
 
! Отговори
не е само това преди 5 години
като минеш сделката на данъчна оценка, а доплащаш на ръка не само че фирмата укрива оборот, ами и ти не трябва да доказваш произход на парите на ръка.Въпросът тука е дали действително е така или просто са ги платили наистина на толкова.Това няма как да се докаже.Ако аз продавам стока ,мога да си я продавам за колкото си искам,стига да не е под себестойност. Така че проблем май няма, освен изборите.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са ниски цените на имотите. Другарят Костов е получавал 25 хиляди лева на месец за скъпите си имоти от другаря Василев.
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комуноидите се измъчиха цял живот под държавен наем из "Дондуков", "Оборище", "Лозенец" и др., и едва четвъртото им поколение сколаса да събере някой грош да си изкупи огромните полубезплатни апартаменти; в небостъргачи на "Артекс" безметежно си обитават поне десетина видни комуноиди, сред които са Весела Лечева, Димитър Дъбов, Георти Гергов, "царкинята" Долорес Арсенова и прочие, но за тях никой нищо не казва, защото не е в тролските опорки, нали?
14
9
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Не търсете под вола крава. Просто сделките са направени по данъчна оценка, която е много под пазарната, както правят огромна част от българите при покупка на имот или кола.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГЕРБ ОБЕЩАВАТда, бе! само герб! а другите политици, завалиите, всички само под наем живеят, плащат скъп наем и нямат нииикакви имоти! пълни глупости! просто се отвлича вниманието от други работи!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете "Лозан Панов - съдията на олигархията" в пик за да видите колко може тази комисия.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много приказки, ама всеки така си купува жилище. Данъчна оценка в нот. акт и 40% на ръка. Някои фирми дори настояват да им се плаща уж по ниска цена но всичко над данъчната оценка искат на ръка. Фирмата спестява данък печалба а клиента такси при нотариуса. Ако искат клиента да държи на правата си, да намалят таксите при нотариусите, които днес са от порядъка на 5-6 хиляди за приличен апартамент.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво е тази Антикорупционна Комисия ако и орязват "крилата," така да се каже? В пик пишат че, шефът на Касационния съд (кумът на сем. Мирянови) "Панов отнема правото на антикорупционната комисия да конфискува имущество, придобито с пари, чиито произход не може да бъде доказан". Ако сега забранят на тази комисия "да довежда принудително лица" то направо да я закриват, след като не може да разпитва, не може да конфискува... какво може?
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Организирана престъпна група, корупция, укриване на данъци, пране на пари (възможно е да се финансира и те.ро.ри.зъм), това малко ли е?Има ли държава? (риторичен въпрос)Мафията си прави, каквото иска и само се хваща за палците пред тръмп...
8
4
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ ОБЕЩАВАТ преди 5 години
да не правели повече така. Да не ги хващат като публични личности. ЦВЪКО минава зад завесата
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От космоса е видно,че АРТЕКС са рекетирани от Цветанов,но като в приказката никой не иска да каже на всеослушание "царят е гол" и трябва да се появи някой малчуган в тълпата за да припознаем очевадното.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, бе! Да! Ниските цени не били най- важното. Кой финансира тая фирма? С какви пари? Никоя строителна фирма не би оцеляла, ако продава по данъчна оценка.Това не е продажба на наследствен имот между две физически лица.Тук има продажби от юридическо лице като търговец. Няма право да укрива продажната цена.
5
5
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ НИ УБИВАТ преди 5 години
с тая наглост. Не било КРИМИНАЛНО, а МОРАЛНО...