Борисов: Грях е, че се рекламираме като държава на евтините работници

Който си мисли, че Brexit е далеч и нас не ни касае, много се лъже, заяви той
28 мар 2019 12:35,
187
Борисов: Грях е, че се рекламираме като държава на евтините работници
Снимка: БТА

Държавата трябва да положи усилия да помага на бизнеса, за да може компаниите да вдигат доходите, заяви премиерът Бойко Борисов по време на Българо-германски икономически форум. С общи усилия, на първо и единствено място са доходите, заяви премиерът в отговор на въпрос на представител на германския бизнес за възможността за реформиране на трудовото ни право, съобщава БТА.

Още по темата
Борисов подчерта проблема с работната ръка в страната и посочи, че всички политици, включително и той, носят грях за това, че страната е била рекламирана с квалифицираната и евтина работа ръка, като последното е изиграло лошата шега, защото работниците от различни сфери са отишли в страни, където заплатите са по-високи.

Същевременно той отбеляза, че има сфери - като високите технологии, където хората вече взимат високо възнаграждение и българите, работещи в чужбина, вече се връщат в родината.

От своя страна президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт заяви по време на форума, че икономическите отношения между двете държави са успешни. Има ръст на инвестициите, а за германските компании са важни предимства, които предоставя България - ниските данъци, квалифицираната работна ръка и стабилността. Тим Курт посочи сред предизвикателствата по отношение на деловите среди образователната и правосъдната система и борбата с корупцията.

Според Бойко Борисов ще има големи последствия за всички при Brexit без договор. Той изтъкна, че българските министерства се готвят за подобен сценарий. Който си мисли, че Brexit е далеч и нас не ни касае, много се лъже, допълни Борисов.

Премиерът заяви още, че за бизнеса е важно да има стабилни данъци и икономическа среда. Той посочи, че страната има огромен фискален резерв и гарантирано чрез валутния борд съотношение евро – лев.

Борисов подчерта, че външният ни дълг ще продължава да пада. "Зависи кога сключим сделките за военните проекти, но резервът така или иначе е голям и няма да предизвика трус, а и сме поели ангажимент в НАТО да направим до 2 на сто разходите за отбрана", посочи още премиерът.

Той допълни, че му е приятно да вижда, че вече България изнася изделия от машиностроенето, електрониката и развива реалните индустрии, което държи ръста на икономиката на процента, който е в момента.

Полагаме много усилия, за да не растат цените на тока, каза премиерът в отговор на въпрос от бизнеса. Не в моите правителства са подписвани договори и за "Белене", и за Мариците, и сега плащаме повече поради тази причина, допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
5
 
! Отговори
Благоев преди 5 години
След няколко години могат да кажат:- Ела те си с роботите ,България е страната без РАБОТНИЦИ!
135
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бля бля бля бля... 30 г. Бля бля бля бля
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен че го казваш ти г-н Слънце какво направи за да промениш с нещо това положение, след 10 год твое управление защо оставаме най-бедната и корумпирана страна в ЕС, не е достатъчно само да констатираш, а да променяш, явно не можеш а и не искаш
133
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
България е само 1 колония, нищо повече. Местните както са си го направили така си го живеят.
132
9
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
България не е в европа. И никога няма да бъде!
131
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суджук апартаментите в Кьолн са евтини ,насочи се натам
130
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гласоподавателАбе, гласоподавателя, 10 години под "мъдрото и вещо управление на герб" къде дряма и не влезе в "световната капиталистическа система"? Кое точно ти пречеше?
129
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми подай си оставката бе, нали ти я рекламираше държавата по тоя начин и пращаше IT-тата да стават овчари?
128
1
 
15
 
! Отговори
бай мангал преди 5 години
Грях е да се върнем и аз и семейството ми и да гледаме безпомощно как ограбвате народа.Грях би било и към децата ми да ги изведа из клоаката наречена столица.Не е грях г-н Борисов да ни изпратите да садим картофи, та затова сега държавата се чуди и мае от картофвните специалисти по всичко, а ние ние съжаляваме, че оставихме родината, но нямаше как умните си заминават, а всички знаем кой се връща....
127
2
 
19
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Грях е, че се рекламираме като държава на евтините работници----------------АБЕ КРАТУНА,ТОВА "РЕКЛАМИРАМЕ" ТИ ГО ПРАВИШ ЗАЕДНО С КОРУМПИРАНАТА ТИ ПАРТИЯ ДА НЕ НЕ ГО ПРАВЯ АЗ
126
1
 
12
 
! Отговори
Тръмпи преди 5 години
Той и Китай се рекламираше "като държава на евтините работници" и какво стана?Стана каквото стана ...
125
22
 
3
 
! Отговори
гласоподавател преди 5 години
Борисов наследи една бедна и изостанала социалистическа държава в която заминаващите в Брюксел Станишев и клика подписваха договори за последно за да си отнесат комисионната. На Борисов остана да им плаща борчовете и той го прави успешно. От нас зависи дали ще влезем в крак със световната капиталистическа система или ще допуснем отново социалистите да подпишат заробващи договори с Империята на Злото.
124
2
 
20
 
! Отговори
д преди 5 години
Не ме е срам да кажа, че мога да работя в чужбина за тяхната най-нска заплата, стига да получавам уважение от началниците.Срам ме е да кажа, че работя в България за *** и смешна заплата.
123
0
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Подписвали пък не направили
122
4
 
12
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Капитализма е хубава система и всички са щастливи и доволни,при него няма бедност и мизерия! Доволен съм като изляза на улицата,всички са ведри ,доволни и в очите им щасстлив блясък на богатство и спокойствие!
121
1
 
16
 
! Отговори
аз преди 5 години
хахаха емив дигни заплатите бе гольо!
120
1
 
20
 
! Отговори
1 преди 5 години
Щом е грях,др.борисов,нареди на приятелите бизнесмени,да им плащат,по-големи .заплати.
119
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е най-бедната и най-корумпираната държава, не само в ЕС!!Гарантирано от ГЕРБ!!
118
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли ти е срам,най големия принос това да стане е твой.
117
1
 
33
 
! Отговори
да,ама не преди 5 години
Ние се рекламираме на само като държава на евтините работници,даже бих казал ,че ние се рекламираме първо като държава на слуги ,лакеи и продажници,а след това на евтини работници!