Мюфтийството има 10 г. да си върне дълговете, но ще плаща и лихви

Парламентът прие последните промени в Закона за вероизповеданията
32
Мюфтийството има 10 г. да си върне дълговете, но ще плаща и лихви
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 10 години срок ще има Главното мюфтийство, за да си плати дълговете към държавата, които са в размер на 8 милиона лева.

Още по темата
Докато не се издължи обаче, ще плаща и лихва. Това записаха депутатите в последните промени в Закона за вероизповеданията. Последната поправка стана факт по искане на довчерашния шеф на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Първоначално се предвиждаше пълна амнистия на задълженията на религиите, натрупани до края на миналата година, но след негативен обществен отзвук, управляващите предложиха отсрочването, вместо опрощаването.

Очаквано от Обединени патриоти възразиха остро срещу разсрочването на дълговете. Според Йордан Апостолов това е държавна помощ и ще е за сметка на всички данъкоплатци, а Християн Митев отсече, че се създава специален ред за конкретен случай и за едно вероизповедание в закон.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обясни, че забраната за държавна помощ е само в случай, че има риск да се повлияе на конкурентната среда, а тук не може да става въпрос за подобно нещо.

Депутатите записаха още в закона, че вероизповеданията ще получат като субсидия от държавата по 10 лева на всеки, който се е самоопределил, че принадлежи към конкретната религия.

Свещенослужителите ще получават заплати колкото учителите, а парите за това ще бъдат давани от държавата. От 1 януари тази година минимална заплата за учителите е 920 лв.

Единствено Главното мюфтийство от мюсюлманските вероизповедания ще получава субсидия от държавата. Така мюсюлманското сунитско вероизповедание няма да бъде бенефициент.

Депутатите не приеха предложенията на Обединен патриоти да се забрани финансирането от чужбина, както и да се декларират даренията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Само че след 10 години изтича давнностния период.Демек пак им ги опростиха.
25
8
 
6
 
! Отговори
равнопратка преди 5 години
до:гневен мъжОтносно Ислямската философия си на светлинни години НАЗАД,нищо не знаеш!
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма разлика между мюсли и юде-и..И едни и други обичат да се налагат с бой и лъжи,малтретират жени,мразят христианите и не могат да се интегрират. Отделна храна,отделен манталитет,ползват блага на христианския свят с готовност да забият нож в гърба,покланятся на един бог-парите.
23
7
 
9
 
! Отговори
равнопратка преди 5 години
Невежеството идва не от изповядване на религията Ислям ,а от манталитета на хората в съответната държава.Аз съм мусюлманин,живея на няколко места,защото не съм само с българско гражданство(не живея в Турция).Относно някой ислямски така наречени държави,мога да кажа,че тези държави се контролират от"други"държави,които дърпат конците...виж България например
22
3
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Тези дългове рано или късно ще трябва да започнат да се изплащат.А при подобно разсрочване и с нови последващи разхищения,тези дългове ще станат още по главозамайващи.Какво ще правим след 10 години?Напрежението в обществото би ескалирало от липсата на справедливост и равнопоставеност.Да плащат и поне да кажат на какви вносни ще плащат и от кога ще започнат?!
21
2
 
13
 
! Отговори
мак преди 5 години
Какви са тези привилегии? На кого му опрощават или разсрочват за цели 10 години изплащането на дълга? Ще ти вземат заплата и малко по малко ще върнеш дълга, но не и в този в случай, защо така? Съмнявам се, че изобщо ще го платят, а пък имат безброй имоти, т.е. хич не са бедни.
20
3
 
12
 
! Отговори
гневен мъж преди 5 години
"Равнопратка" ,действително имам много сериозни познания в областа на тази,т.н."религия" ислям.Тя по своята същност е една много примитивна философия,която има живот само върху фундамента,наречен тежко невежество,съчетан с възпитание на омраза още от детските години.Готов съм на всякакви диспути по тази тема.Въпрос:-Посочи ми ислямска държава,в която да има високи технологии,истинска наука,прогрес,демокрация и човеколюбие.Има само смърт,и нечовешка жестокост.Защо мюслитата бягат към нас?Помисли!
19
9
 
8
 
! Отговори
равнопратка преди 5 години
до:гневен мъжЛъжа,как може да казваш,че изучавал Исляма от 30 години,ако е така няма да пишеш глупости,та къде го изучаваш,от статии в днес бг,факти,блиц...?***,Исляма е религия,която си има специфични предмети,а ти търсиш ГЛУПОСТИ!
18
2
 
9
 
! Отговори
мира преди 5 години
Я платят я не никой няма да ни онформира пак на наш гръб
17
2
 
8
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Че каква новина е това. Естествено че ще плаща лихви, както всеки, който получи отлагане на някакво задължение. Те за какви се имат? Кое тук е новото че се пише в новините?
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите няма да ги платят,но за сметка на това "Единствено Главното мюфтийство от мюсюлманските вероизповедания ще получава субсидия от държавата."Не знам това добре ли е или е зле.Ако им дават субсидия,то трябва да не получават финансиране от чужбина,иначе какъв е смисъла?
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една добра новина.
14
4
 
17
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
плащането на дълга с лихвите ще стане точно, когато на главния мюфтия му израстне кожата на онова място
13
8
 
24
 
! Отговори
гневен мъж преди 5 години
Запомнете-фесовете нито ще върнат дълга,нито ще плащат лихви.От 30 год.изучавам исляма,начина им на мислене,начин на живот ипр.Те установиха,че ние вече се страхуваме от тяхната многочисленост,агресивност и сила.Станаха арогантни,нагли,безцеремонни и заплашителни.Те разбраха,че вече се страхуваме като общество от тях.Сега беше времето юмрукът на закона да им се сторави с пълна сила.С две продадени сгради в София или Пловдив,цялата сума се изплащаше.Виновни са герберската ***.Ще ревем скоро.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак се уредиха да бозаят от две места. Това неможе даго измислят и направят нито учените от БАН нито от Турската Академия на Науката.
11
0
 
17
 
! Отговори
Един преди 5 години
"Депутатите не приеха предложенията на Обединен патриоти да се забрани финансирането от чужбина, както и да се декларират даренията." - та нали това беше изначалната причина да се променя закона за вероизповеданията? Що ги ручахме жабетата?
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лихвите трябва да са като тези на бързите кредити.
9
3
 
20
 
! Отговори
Мария Гаргамел преди 5 години
Поредното злодеяние на Цецо и компания
8
3
 
21
 
! Отговори
иван преди 5 години
Мюсюлманството е езичество, за едно езичество е нормално да създава проблеми. При тях главната цел е домогване до ключови позиции в управлението на държавата, а религията при тях е само една маска. Добре е, че много техни последователи осъзнават този факт.
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ БСП НА ВЛАСТ!