Ще сложи ли ЕС край на вечните длъжници у нас?

600 000 семейства у нас са потенциални "вечни длъжници"
30 мар 2019 13:25, Александър Попов
41

Нова европейска директива слага край на "вечните длъжници". По предложение на българския евродепутат Емил Радев, в нея са залегнали текстове за опрощаване на дългове не само по отношение на фирмите, но и на физическите лица-потребители. Тя беше гласувана в четвъртък от ЕП.

"България остана последната държава членка в ЕС с вечни длъжници. Процедури за обявяване на личен фалит или абсолютна давност има във всяка една друга европейска държава-членка", обясни в разговор с Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR евродепутатът.

Над 600 хил. български семейства дължат суми. Имат и образувани изпълнителни производства. Това е огромна сума, огромна цифра български граждани и голяма част от тях не могат да платят задълженията си години наред. Въпреки че имуществото им бива отнето, продадено, те продължават да дължат, да се трупат лихви, да се трупат разноски. И по никакъв начин тези хора не могат да се освободят от дълговете си, да започнат начисто, наново и затова ние сме длъжни да им дадем втори шанс", заяви Емил Радев.

"ЕС губи от фалити на фирми 1 700 000 работни места всяка година. Затова даването на втори шанс, преструктурирането на дружествата ще доведе до много по-малко фалити, което ще запази милиони работни места в ЕС. Въвеждат се много по-ясни процедури за преструктуриране, за даване на втори шанс, за освобождаване от част от задълженията на търговците при невъзможност да се изплащат и това всичко цели да не фалират компаниите, да не се стига до процедурите по фалит, за да се запазят действащи фирмите, малките и средни предприятия, да могат да запазят работните места, защото ЕС губи от фалити на на фирми 1 700 000 работни места всяка година. Затова даването на втори шанс, преструктурирането на дружествата ще доведе до много по-малко фалити, което ще запази милиони работни места в ЕС", каза още Радев.

Предвижда ли текстът начини за предотвратяване на изкуствени фалити на фирми и физически лица, както и още подробности около процедурите за фалит на физическите лица - целият разговор на Милена Милотинова с Емил Радев вижте днес от 17:30 в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
7
 
! Отговори
kой преди 5 години
Този наш евродепутат, добра гуша е направил с еврозаплатите, които му дават. Явно е тежка работа да се "представлява" българския народ на Европейско ниво. То си личи по статистиките, колко добре си вършат работата.
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Киро Гела му опростиха 58 милиона, но винаги около властта има едни по-равни от другите. Те умеят да убедят управляващите колко са бедни и същевременно значими. Нищо, че през годините са натрупали богатство, то си е лично. Но винаги трябва да се изтупа брашнения чувал под мотото "дайте да дадем!".
14
2
 
16
 
! Отговори
Вили преди 5 години
Опростените дългове ще се плащат от лихвите на банките, цените на парното, тока водата се определят така, че да покриват сметките на неплащащите.
13
3
 
15
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
За шматкаДобре, че се върнах на новината, иначе не чета по два пъти новини. Така, той имаше нужда от операция на едната му капачка и стана само със заем от банка да намери парите и ми обеща, че ще си ги върне и няма да ме закачат, но получи виза за Австралия и не се върна. Единственият му жив роднина преди да почине ми каза, че нямало как да му искат парите от друга държава и не го интересува, да си ги върне. Така останах прецакан.
12
2
 
8
 
! Отговори
Влади Горана преди 5 години
И това по какъв начин ще се отрази на безпкатния ми апартамент? Не виждам връзката както и смисъл да плащам наем или заем.
11
7
 
7
 
! Отговори
Съдебен изпълнител преди 5 години
Никога! В момента мога да ви гоня до дупка, приеме ли се европейската директива всичко свършва и ръцете ми ще са вързани. Да започнем от там че две трети от пенсионерите ще обявят фалит. Вече никой няма да плаща за парно например. Смешници!
10
3
 
8
 
! Отговори
K6 преди 5 години
А как ще ги опрости? От някъде трябва да се вземат.? така значи някой трябва да плати сметката , е за това са милите ни данъци нали?
9
0
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 1Като има 10 други задължения ти защо си му дал.Вината е в теб
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А гербавите алчници няма ли да починат от тая новина?Нали все им е малко?
7
1
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До най сетнеЩо си станал поръчител на Сиднито:)))
6
1
 
26
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Колекторските фирми са на мутрите ! Всички знаем коя е главната МУТРА в България...
5
3
 
16
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Браво на Емил Радев. Жив и здрав да е, ако стане.
4
1
 
25
 
! Отговори
Най сетне преди 5 години
Аз съм поръчител на човек, който ми беше колега преди много години и той заминава за Австралия от тогава, все работя в строителството(сивия сектор както го наричат). Чужди пари не връщам и а няма никакъв начин да ги върна, като от 10 хиляди, сега с лихвите са станали към 35 хиляди.
3
0
 
25
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Справедиво е парите са си твои сам определяш на кой да ги дадеш можеш да спечелиш можеш и да загубиш, кой е казал, че трябва да си на печалба ? Освен туй лихварството е забранено в ЕС !
2
0
 
17
 
! Отговори
Брадвата преди 5 години
Не е важно! Да мре народът, важното е, че ще имат 7 или 8 места според крадецо?!
1
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако аз имам да взимам пари от някой, който има още 10 вида задължения - справедливо ли е да не ми ги върне, да нямам законен начин да си събера парите и в един момент този хубавец да остане без задължения и да почне на чисто ?