Радев сне доверието си от Георгиев, вика заместника му на КСНС

Имало силна криза в доверието, оставките не били решението
150
Радев сне доверието си от Георгиев, вика заместника му на КСНС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вместо шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев на предстоящото заседание на КСНС за борбата с корупцията по високите етажи на властта, ще отиде неговият заместник.

Още по темата
Президентът Румен Радев отсече, че е снел доверието си от Георгиев и според него е редно докато не се установи истината за станалата известна вече тераса към жилището му, той да бъде най-малкото встрани.

"Винаги съм твърдял, че ако искаме да имаме правова демократична и просперираща държава, трябва да водим борба с корупцията по високите етажи на властта. Затова и свиках вчера КСНС. С писмата и исканията за докладите, които изисквам за този съвет, на практика – да, снел съм доверието от председателя на Антикорупционната комисия. Изпратих писмо с искане за доклад към неговия заместник", коментира държавният глава.

Той е убеден, че е важно органите, които следят за наличие на корупция да бъдат пример за чистота.

Според него има сериозен проблем по отношение на доверието в държавността.

"И както виждате как реагират партиите в момента – с оставките те казват, че проблемът е приключен. Той може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата. Ако искаме да имаме убеденост, че имаме истински функционираща правова държава, който се е отклонил от закона, съответно към него трябва да бъде подходено с цялата строгост на закона", коментира Радев.

Той смята, че на предстоящото заседание на КСНС освен мерките, които ще бъдат предприети за борба с корупцията, трябва да се се анализира проблемът много по-надълбоко.

"Това, за което винаги съм настоявал е не да вземаме мерки спрямо нарушителите само, а да създаваме такава среда, която да бъде безкомпромисна и да не допуска корупция. Това означава прозрачност, отчетност и отговорност на управлението, ясни механизми, пълна прозрачност при разпределяне на публични средства, открити процедури с ясни критерии и равен достъп за всички", посочи президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 години
До питащ избирател,антон-шайката ли го изнесе по тв европа.
55
24
 
15
 
! Отговори
питащ избирател преди 5 години
Г-н Президент, и за Вас по ТВ Европа изнесоха данни, че и Вашия апартамент на ЕВТИНКО с Деси сте закупили...Какво е положението при Вас, кога ще имаме импийчмънт докато трае проверката??
54
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам приятел архитект. Той какво ми е разправял за руските имоти по морето, да ти настръхне косата. Радев да се разрови там, ако е ербаб и наистина иска да помогне на българите.
53
28
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този рови и търси как да дестабилизира държавата в полза на чужди интереси.
52
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този показа още веднаж че просто е кокошкар. Къде по-големи афери има, той се хванал за апартаментите. Ако ще прави нещо, да го подхване по-сериозно.
51
8
 
9
 
! Отговори
Референдум преди 5 години
Само за неподкупни русофили:Продава се апартамент срещу руското посолство. Как искате да го купите ?- евтино +- скъпо -
50
1
 
30
 
! Отговори
Геле преди 5 години
Много е прав номер 46. Тука едни хора влязоха в парламента и ги гледаме вече по 20 години едни и същи. Какво работят тези хора аз не знам, но май си станаха като някаква каста на професионални политици , лобисти и си видимо си живеят добре, Не знам за вас , но на мене ми омръзнаха наистина - та те не правят нищо за държавата , за хората, крайно време е да си ходят всички. Тука не е Индия че да имаме касти, та и каста на вечните депутати
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купете си жълти жилетки докато тиквите не са ги поскъпнали.
48
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентът на Германия подаде оставка заради две нощувки в хотел на стойност 700 евро, платени от бизнесмен, а гербавите крадци с имоти за милиони наглеят като типични представители на един уж малцинствен етнос!
47
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възхищавам се на спокойствието на Президента и способността да говори сериозно, както поста му изисква! Иначе, по атрактивно е да се изцепи като тиква - ,,Ще ги смачкам!" Оядени прасета", ,,Тва е страшно племе...."! Показва психика на боен пилот в играта на нерви и не си позволява да ги изрита юнашки, дори когато са удобни! Дългосрочната държавническа цел и интерес изисква да ги подкара по устав! Ето - Да дойде заместника на Корупцията и да се отчете! не Валери да се чуди защо ги привиква!
46
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб държи съдебната система, президентът за съжаление няма инструменти да направи каквото и да било.
45
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-37,а за съществата гласували за тиквата,какво ще кажеш.
44
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политическите партии се компрометираха до една. Доказаха по убедителен начин, че целта е да се докопат до властта с цел облагодетелстване на партийната върхушка с власт , имоти, пари и влияние. Каква е тогава разликата с ОПГ ?!?... Май само със средствата и инструментариума, регламентиран в изборния закон...Много са зле - трябва да се мисли за друга форма на обществено самоуправление - без участието на политическите партии - тука те се израждат. да видим в историята ни какво да правим
43
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Струва ми се, че скоро ще има прибягващи по улиците гербери, стиснали куфарчета с нотариални актове и акции...
42
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво като е снел доверието?Утре П. Георгиев ще се върне чист като момина сълза.
41
3
 
27
 
! Отговори
сока преди 5 години
До Зависимединствения неоцапан, надявам се да остане такъв за дълго. ГЕРБ се срина, то е ясно на всички. Оплетоха кошници, интриги, интереси без да имат нужния капацитет да управляват тази плетеница. Заслужават както унижение, така и загуба на всички предстоящи избори.
40
3
 
34
 
! Отговори
Шенол преди 5 години
Охо....шпиц командата се активизира. Платените, плюйте по президента, така ще си оправите живота и ще тънете в охолство като вашите шефчетата. Желая ви да сънувате тризонети и да си броите отново стотинките сутрин
39
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЖал ми е за съществата гласували за това НЕДУРАЗУМЕНИЕ (радеф)......................Щом хората, пишещи против Радев правят по 5 грешки в едно изречение (колкото има горе точно пет), не искам да съм от техния отбор и явно Радев заслужава подкрепа.
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А конффискации и лишаване на право да заемат държавен пост? Защото крадец си е крадец- криминализирана персона..Не може да учи другите на спазване на закона.Или за България не важи? Браво на президента.
37
0
 
16
 
! Отговори
КОНПИРЪТ П.Г преди 5 години
се ослушваше, ослушваше, чакаше да бъде "помолен" от баш МАФИОТА Б.Б да си вземе отпуск...