Старата или новата формула? Пенсионерите ще избират до 2023 г.

Депутатите приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване
Обновена: 4 апр 2019 15:49 | 4 апр 2019 15:49,
17
Старата или новата формула? Пенсионерите ще избират до 2023 г.
Снимка: pixabay.com

До 2023 г. бъдещите пенсионери ще могат да избират по старата или по новата методика да им се изчисли пенсията. Това приеха единодушно депутатите на първо четене с поправки в Кодекса за социално осигуряване.

Още по темата

До спешните промени се стигна, след като премиерът Борисов разпореди да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер, тъй като се оказа, че новата формула може и да е по-неблагоприятна за някои.

От началото на 2019 г. влезе новата методика, с която в осигурителния доход, от който се изчисляват пенсиите за трудова дейност, не се включва осигурителният доход за период от три последователни, избрани от лицето години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г., както и осигурителният доход за периода 1997 г.- 1999 г., което беше възможно до края на 2018 г.

Според вносителите на проекта от ГЕРБ има все още много хора, които са получавали по-високи трудови вазнаграждения преди 2000 г, а впоследствие, в края на трудовата си кариера, поради различни причини, включително и да могат да натрупат необходимия осигурителен стаж за пенсиониране, са приемали по-нископлатена работа. Така прилагането на новите разпоредби за изчисляването на пенсиите с начална дата след 31 декември 2018 г. е по-неблагоприятно за тези лица.

Затова управляващите предлагат в следващите 4 години бъдещите пенсионери да избират методиката, която е по-благоприятна за тях.

За тези, които вече са подали документи за пенсиониране след 1 януари 2019 г., пък се дава срок от 6 месеца, в който да посочат по коя от двете методики да се изчисли пенсията им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новият алгоритъм за изчисление на пенсиите ощетява висококвалифицираните българи, които са се осигурявали на пълните си заплати. Тези хора, със своите знания, умения, труд и осигурителни вноски са допринесли за нашата икономика. И без това повечето такива специалисти вече са извън България. Не е редно да бъдат ощетявани тези, които останаха! А кой стимулира поправката? Нискоквалифицираните и сивата икономика!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо се променя закона със стара дата???? След като тези хора са работили и са се осигурявали при едни правила, не е редно сега да бъдат ощетявани! През следващите 10-15 години ще се пенсионират хора, които са работили преди 1997. Всички те трябва да имат правото да избират по кои правила да се пенсионират! Пенсионната система трябва да бъде нещо изключително стабилно и дългосрочно! В противен случай защо се осигуряваме? Губим доверие в държавата!
15
2
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Не казвайте,, хоп" преди да сте скочили бе деца.Тук виждам постове на ,,юнаци" които ще се пенсионират след 30-40 години ,по езика им си личи. Какъв Герб тогава бе мушмороци.Вие учете вземете занаят ,осигурявайте се заживейте в реалния ,а не във виртуалния живот.А на тези на които скоро им предстои ,не бързайте да се вайкате ,а попитайте познат или приятел-счетоводител ,ще разберете че тия измишльотини на пуберите за 200лв пенсия са супер г.л.у.п.о.ст.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13Логично е да отпадне ограничението за индивидуалния коефицент.Старата методика е лесна за схващане и струва ми се по-обективна.Буди подозрение,че никъде не се споменава за ограничение на коефицента,но същевременно чрез усложнената нова методика,се постига точно това и на практика след няколко години могат да кажат: Ами таван няма,просто такива са ви сметките!
13
2
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
Прав си. Ако се връща старата методика за изчисляване на пенсията означава, че отпада тавана за новоотпуснатите пенсии и отпада ограничението на ииндивудуалния коефициент. Така, че нека пишештите по темата се консултират преди да заблуждават обществото. Според мен се връща само старата методика за изчисляване на индивидуалния коефициент и това е правилния израз.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нешо не разбирам. По старата методика ще се пенсионират или по старата методика ще се определя индивидуалния коефициент? Разликата е от тука до луната. Като са некомпетентни журналистите по-добре да не пишат. Създават само още по-голямо объркване с неграмотността си.
11
1
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
От 1993-до 1997 г. са най благоприятни години за избор от работилите през миналия век,за това колега.Преди 1993 заплатите бяха мижави,а след 97 ни хвана хипер инфлацията,а от 2000г. вече се води електронен регистър за направените вноски.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак някаква глупост, защо до 2023 г. на хората след това къде ще им отиде труда за годините преди 2000 г. Аман вече от тези некадърници.
9
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Простете невежеството ми, колеги, но какво е "вазнаграждения"?
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една игра за децата. Тя е от избор на две неща. Винаги оцелваш лошия вариянт. Тъй като условието е на предложителя. После следва опитай пак.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дабъл клец - универсална система за намаляване на пенсиите.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия ГЕРБ не спряха да се рат като Фадроми.Изпо наср ха всичко, де що имаше.Обърнаха цялата Държава с главата надолу.ОСТАВКА, МРЪ СНИ ЦИ !
5
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Увеличиха ми пенсионната възраст със 7 години, сега ми отнемат и правото да ползвам осигуровките за 18 г. преди 2000 г. при пенсионирането ми през 2024 г. Толкова поразии нанесе това правителство за родените между 1960 и 1970 г.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой посочи срока,края на 2022 година,?
3
1
 
19
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Поредната глупост на гербавите !!! Трябваше просто да се приеме поправка, че всеки кандидат пенсионер има право да избира (малко е неприятно да го кажа), но до свършване на хората започнали работа по времето на тато.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне 90% от хората, на които по новия начин изчислената пенсия е по-малка, (ще) имат изчислени пенсии над тавана на пенсиите.
1
1
 
12
 
! Отговори
Пояснение преди 5 години
"До 2023 година", означава до 2022 година включително и през 2023 година няма да имат избор по стария или по новия начин.