Плевнелиев: Корупцията е най-големият нерешен проблем у нас

Трябва да се поиска оставката на Пламен Георгиев
8 апр 2019 14:30,
225
Плевнелиев: Корупцията е най-големият нерешен проблем у нас
Снимка: архив "Булфото"

Има смисъл от днешното заседание на КСНС. Темата за справедливостта и корупцията е особено наболяла в обществото, така коментира пред БНР президентът Росен Плевнелиев (2012 -2017 г.) днешното събрание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Още по темата

"Това е може би един от най-големите нерешени проблеми в обществото. За мен има един позитивен и един негативен сценарий", посочи още той.

"За лошия сценарий има доста предпоставки, аз се надявам днес да не се стигне до него. Лошият сценарий е да се политизира излишно, идват избори, и всяка една от политическите партии да изговори опорните си точки. Държавният глава, за съжаление, да продължи да се държи по едни популистки начин, сочейки всички други да казва – ето ги тези корумпираните, аз съм чист. Ето те са символ на системата, която не работи, аз съм извън системата – това, което той прави в продължение на 2 години и половина и което не създава предпоставки за институционално доверие. Част от негативния сценарий, за мен, е това, че политическите лидери днес ще говорят за някакъв нов закон. Отново за раздробяване на институцията, която самите те създадоха преди една година, за да се бори с корупцията. Това са изстрели в погрешната посока и ни връщат там, където сме били", каза още Плевнелиев и допълни:

"Проблемът с корупцията и решенията за него са много ясни, аз мога да изброя някои от тях и това е позитивният сценарий. При него трябва да има консенсус, трябва да има съгласие, аз не очаквам някой от политическите лидери днес да започне да поставя под въпрос борбата с корупцията, както и да не търси консенсус. Днес очаквам да бъде постигнато съгласие. Въпросът е върху какви работещи мерки ще се постигне това съгласие, като минимум трябва да се вземе оставката на председателя на Комисията за борба с корупцията (Пламен Георгиев - бел. ред.). Защото този председател на тази комисия, която трябва да бори корупцията, който по закон трябва да бъде юрист, най-малкото стана смешен в очите на обществото", посочи още той.

Плевнелиев очаква от Консултативния съвет: "Пълна прозрачност в действията от тук нататък. Зависи обаче от днешния Консултативен съвет за национална сигурност, където са всички лидери на парламентарни сили, всички важни институции в държавата да излязат при позитивния сценарий и да кажат – от тук нататък ние ще спазваме правилника за прозрачност и прогнозируемост на Народното събрание“.

"За да успее президентът, той трябва да има правилния план и правилния подход. За съжаление моето голямо притеснение, е, че президентът има по-скоро погрешния подход. Президентът Радев от 3 години не е стъпил в Народното събрание. Той се отнася крайно неуважително към народните представители. Още с речта, с която той се закле пред българския народ и в Конституцията, той буквално се отнесе по едни безобразен начин към народните представители, като им просъска - след две седмици вас няма да ви има“.

"Президентът Радев се държи по-скоро като популист, като човек, който се бори за любовта на народа, но неговият собствен рейтинг не е решение за проблемите в държавата. Слагам и Бойко Борисов в същата категория. За разлика от Радев, Борисов разсъждава институционално", коментира още Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
КОРУПЦИЯТА КАЗВА - ЧЕ ИМАЛО КОРУПЦИЯ - ДЪРЖАВАТА НА ПАРАДОКСИТЕ !!!
115
4
 
14
 
! Отговори
Ел Коменданте Роузъ преди 5 години
Ресен има много дълги реотани. Първо него не са го поканили да си купи от лъскавите тухли. Сега усетил че схемата с укритите доходи и данъци по покупката на имотите работи, той започва да боботи и нищо чудно утре да се провъзгласи за пълководец срещу балконотерасните асансьоризирани иDиотинци.Това е решителната крачка на Росен да ликвидира Врагът, вътрешният имплантиран Враг, който чрез дълбочинната си адхезия е изградил структурите си за моралното разлагане на Партията.Росен казва:ще ги хванем!
114
4
 
12
 
! Отговори
Баба е непоправима преди 5 години
Когат чуем името му-светлина ни облива.От черквите излизаме- за словото му.С цветя балконите си гиздим-когато минава по улицата.Само с баба немойм съ рАзбра.Тя къ чуй му имиту-за голямата нужда,весникарско тоалетно парче с лика му с ножицата изрязва.Като пуснат в талевизеро словото му, баба си сипва бързопръдна бобена супица и напиня на буквата Р, нали е за Росен, завалията.Когато минава по улицата баба нощното си цукало връз РозПефчев излива И вика по-често минавай за да не съхнат лайхнала
113
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, на тебе ти мина времето. Изчезни вече!
112
4
 
24
 
! Отговори
айдее преди 5 години
Тоя пак изпълзя!С тая омраза към Радев направо не се трае!Хубав или лош,Радев си е Радев,а тоя в сравнение с него е един oxлюв,и нищо повече!
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Rosko, nakarai gi da pokazvat diplomite na vsichki kmetove, obstinski savetnici, deputati, dancadjii, ministri, eudeputati i kandidat eudeputati, diplomite na vsichkite kalfi v prezidentstvoto....za kakvo sa uchili, kakvi specialisti sa, kakvo praviat, kakvo kachestvo profesionalisti sa - treto kachestvo li sa, imat li izobsto znania i umenia ili sa vse politartisti alen mak...prozrachnost....v elektronna demokratichna republika bulgaria...nakarai gi da si slagat diplomite na stenite...
110
3
 
12
 
! Отговори
З преди 5 години
Този пак излезе от дупка коъко слуша интересно освен млада негова
109
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо му давате микрофон на този който не става за нищо
108
3
 
34
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Тоя не беше ли секретар на РК на ДКМС ,а баща му секретар на ОК на БКП в Благоевград !?
107
2
 
23
 
! Отговори
тя преди 5 години
Ти не си ли част от нея!
106
3
 
28
 
! Отговори
Jordi преди 5 години
Глисстата изпъпли от задницата
105
1
 
29
 
! Отговори
рува преди 5 години
Ти пък откъде изпълзя, та да даваш мнение
104
0
 
37
 
! Отговори
Ох преди 5 години
Трудна е задачата на Румен Радев. С простотията и корупцията трудно се воюва. Прос.такът е неподим. Особено герберасткият про.стак.
103
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както би казал един от подръжниците ти:- Както какъв се определяш ти бе, господин меринджей?
102
1
 
29
 
! Отговори
Да ти кажа преди 5 години
Плевнелиев, чуем ли за ГЕРБ и ни се повръща. А на теб?!
101
0
 
8
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До ЦЕЛИ ПОД КОМЕНТАРИТЕА твоята е да ни объркаш ли, щото забавляваш тъй като си предсказуем?
100
1
 
21
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Президента Радев с подкрепата на САЩ , Русия и ЕС даде Пресконференция .Гледайте я на запис - даже обвини и Плевнелиев за Офшорните Сметки .Много Силни Думи за България , много - ще остане в Историята на България .
99
19
 
3
 
! Отговори
ЦЕЛИ ПОД КОМЕНТАРИТЕ преди 5 години
Другари, в коментарите дружно трябва да внушаваме, че:1. Вашингтон и Гeйропа са виновни за всичко!2. Джендърите ще превземат България и единственият разумен ход е излезем от НАТО и ЕС и да се включим в Евразийския съюз на Путин!3. Русия и Евразийския съюз са бъдещето и само там ще има германски пенсии!
98
0
 
13
 
! Отговори
след КСНС преди 5 години
... аз не очаквам някой от политическите лидери днес да започне да поставя под въпрос борбата с корупцията, както и да не търси консенсус ...-----------------------Плевньо отново грешиш! Според бившите ти съпартииците от ГЕРБ в държавата всички е наред, и корупция няма, така че няма проблем и няма необходимост от борба с корупция! :)) Държав. чиновници, полит. лица си придобиват луксозни жилища не е корупция, не е проблем на/в държавата, а си е практика/норма! Да му мислат онези извън държ. хр
97
0
 
21
 
! Отговори
user преди 5 години
ко' каза ко'?! Плевнелиев има нужда от сериозни медикаменти, защото това не е най-големия проблем на българите. По-скоро са самите политици, които обезлюдиха малките населени места, накараха народа да се продаде и да работи в чужбина.