Радев към българите: Бъдете нетърпими към корупцията!

Апартаментгейт не може да се лекува с оставки, заяви президентът
Обновена: 8 апр 2019 23:47 | 8 апр 2019 18:00,
299

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът призова гражданите да проявяват нетърпимост към всички прояви на корупцията и към бездействието на държавните институции. Той настоя и че има нужда от спешни и енергични мерки за борба с корупцията.

"Апартаментгейт не може да се лекува с оставки. Те може да са достатъчни за партиите, но те не могат да са достатъчни за държавата. Ако българите искат да имат достоен живот, трябва да възпитат политиците да живеят само от заплата, а за да стане това, са необходими безкомпромисни действия за разкриване на корупцията", заяви държавният глава.

По думите му скандалите с апартаментите на властта са само върхът на айсберга.

"В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери. Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. Всичко това - на фона на обидно ниските пенсии и минимална работна заплата. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система", каза още Радев.

Още по темата

Според него тази криза с доверието може да се преодолее само с енергични мерки на съответните оторизирани органи, които да започнат да изпреварват медийните публикации и да започат да осъществяват реално прилагане на закона спрямо провинилите се.

"Призовах всички участници в КСНС да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажат, че има държавност и че всеки един, независимо каква позиция заема в държавата - премиер, министри, магистрати, да носи еднаква отговорност", каза още президентът.

Държавният глава посочи и че участниците в съвета са имали разминавания по въпросите какви са измеренията на корупцията във висшите публични дължности, както и по въпроса с ефективността на Антикорупционната комисия. Той отново критикува и приетия в края на 2017 г. антикорупционен закон.

"Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност. Предложих ясни принципи и механизми за реално противодействие на корупцията, които бяха отхвърлени от управляващото мнозинство, което наложи един беззъб закон. Неговият крах по отношение на висши публични длъжности се наблюдава днес", отсече Румен Радев.

Той припомни, че е предупредил и политическите партии, че трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри

"Това не се случи. Напротив, институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията. Когато избухна "Апартаментгейт", вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат", настоя президентът.

Той поясни, че е отменил поканата си и към зам.-шефа на КНКОНПИ да присъства на КСНС, тъй като са излезли и за него информации за нарушения като тези на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

"Докладът, който изисках от КПКОНПИ разкрива неефективността според мен на тази комисия по отношение на висши публични длъжности в този състав", отсече Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
1
 
2
 
! Отговори
човек от народа преди 5 години
Прави силно впечатление че лицето Румен Радев е извършил длъжностно присвояване на апартамент.Това е станало по време на правителството на Сергей Станишев периода 2005-2007 г.Държавата би трябвало да възложи възбрана и да не позволява разхищаване на държавно имущество особено в период когато обвиняваха НАТО че било унищожило Българската Армия, няма средства и жилища за военнослужещите и т.н. Очевидно, лицето Румен Радев е "Пирувало по време на чума"
225
1
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
...да ги отсвирим ,както Радев отствири Цачева на президентските избори...Хахахахахаааааааааааааа, браво брей :))))))))))))))))))))))Само забравяш, че *** го избраха заедно БСП+ДПС+Атака и другите руски продажници на балотажа :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
224
6
 
3
 
! Отговори
ЦК наБСП преди 5 години
До Глас БожийИ ще настане чудно време на свободна България без Бойко без Цецо без Герб начело на страната ще бъде другарката Нинова която вярвам ще ни вкара в друго измерения.Другари стягайте редиците или ние или те.
223
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бяхме французи или германци щяхме да сме нетърпими.Ама ние сме си българи.Нашето търпение е безгранично.Затова се подиграват с нас и ни правят на маймуни.
222
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за вашите апартаменти да кажете нещо,а да теса от МО
221
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А за Техноимпексгейт да кажеш нещо, президенте?! 30 години крадоха всички от БСП най-много, СДС, ДПС и ГЕРБ! А ние чинно ви избираме и чакаме нещо да се промени!
220
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имотите на крадливите и некадърни герберасти са само начало. Банковите сметки са следващото, което ще изскочиТогава скандалът ще е тотален
219
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев към българите: Бъдете нетърпими към корупцията! Изгонете ме от президентството!
218
11
 
19
 
! Отговори
Голям страх... преди 5 години
Голям страх тресе червените редици, крахът на столетницата на изборите наближава. А това ще бъде и персонален крах на ***(Голямата лъжа) и нейното отстраняване от лидерската позиция...
217
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долу ГРОБ....Да живее България!...
216
11
 
17
 
! Отговори
Глас Божий преди 5 години
Настанало е време разделно...или герберастката мафия или свободна и справедлива България без корупция,без Цецо крадецо т.е.. без ГРОБ
215
10
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До ГЛАС НАРОДЕНХаповете, другарю, хаповете! Никога повече крадливи руски *** на власт!!!
214
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази нетърпимост не се е харесала на Корнелия Нинова.Затова не е подписала декларацията.
213
5
 
13
 
! Отговори
до 213 преди 5 години
Само апартамента в Гео Милев или и за двата от фонда на МО?
212
12
 
25
 
! Отговори
спасяват Ел.Йончева преди 5 години
Бсп предлагат Ел.Йончева за евродепутат за да я спасят от затвор, защото тя е обвинена за пране на огромна сума от КТБ чрез нейна офшорна фирма. Същата Ел.Йончева твърди, че се бори с корупцията...Смях...
211
4
 
7
 
! Отговори
хитър е преди 5 години
Иначе трябва да подаде оставка. Пък така, поне до изборите всеки ден си е чист келепир.
210
20
 
16
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 5 години
останаха 47 дена до края на герберасткото робство.Българи,излезте да гласувате и завинаги да прогоним тази ***, върнала развитието на страната ни десетилетия назад...в името на загиналите ни от глад и болести родители,в името на бъдещето на нашите деца.Излезте и гласувайте против тази алчна и цинична шайка,мислеща се за вечна и недосегаема,при това и супернагла като Цветанов.Да ги смачкаме като въшки,да ги стъпчем като ***,да ги отсвирим ,както Радев отствири Цачева на президентските избори..
209
10
 
16
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Дона Корнелийка му е разписала билета.
208
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе тоя моралист пак ли е на екскурзия?
207
13
 
24
 
! Отговори
Апартаменчикът преди 5 години
Радефф Избяга в Бейрут с метресата си за да не му задават въпроси за еФтинкото жилище в Гео Милев !Оставка!