Румен Гечев не вярва за чакалнята на еврозоната: Борисов лъже!

Технологично няма как да стане още през юли, заяви икономистът
12 апр 2019 13:08, Красимир Ангелов
34
Румен Гечев не вярва за чакалнята на еврозоната: Борисов лъже!
Снимка: Булфото

Не бих се подписал под писмо за влизане в еврозоната, без да съм видял всички разчети за ефектите върху България, обяви икономистът и народен представител от "БСП за България" проф. Румен Гечев.

Премиерът Бойко Борисов лъже, че България ще влезе в чакалнята на еврозоната през юли, категоричен е вицепремиерът в кабинета Виденов.

Още по темата
По думите му няма как стрес-теста, провеждан от Европейската централна банка и обхващаш шест от водещите ни банки, да бъде завършен в края на юни, а веднага през юли да бъдем приети в чакалнята на еврозоната. "Чисто технологично е невъзможно да се случи. Очевидно е, че управляващите правят тези техни изявления заради предстоящите евроизбори", посочи Румен Гечев.

"От друга страна - дори и да влезем в чакалнята на еврозоната, минимумът за престой там е две години. А максимум няма. Което означава, че една държава може да стои в тази чакалня много години. А тук има един много важен принцип на Банковия съюз, който заслужава особено внимание.

България към момента има около 24 милиарда евро валутен резерв в БНБ. Ако влезем в Паричния съюз, а това е задължително условие и за членство в Еврозоната, по-голямата част от този валутен резерв може да се използва в случай на криза в банковата система на някоя от страните-членки. Всъщност, към днешна дата, по данни на самата ЕЦБ, натрупаните резерви на Паричния съюз за реакция при евентуална нова криза са крайно недостатъчни. Като се имат предвид прогнозите, че опасността от нова криза през близките години е реална, можем да приемем, че ще се наложи ползването на тези валутни резерви. С други думи, трупането на валутни резерви у нас и то при политики на "затягане на коланите", може да се окаже полезно за други страни", смята политикът.

"Текущата проверка на тези шест банки е стъпка в правилна посока, защото всички искаме да сме сигурни, че банковата система в България и вътрешният надзор, който прави новото ръководство на БНБ, отговарят на международните стандарти", заяви още Гечев.

Според професора по икономика и народен представител от "БСП за България", правителството трябва да бъде много внимателно при преговорите за влизане в чакалнята на еврозоната.

"Правилно е България да проявява интерес към членство в еврозоната и да води преговори. Но не е правилно България, в лицето на правителството на ГЕРБ и неговите коалиционни партньори, да взима чисто политическо решение, без да има никакви разчети", посочи още той.

Гечев уточни, че е притеснително една държава да влиза в Еврозоната, без да е наясно за това какви ще бъдат ефектите от него върху нейния износ, внос, върху инвестициите - външни и вътрешни, върху конкурентоспособността й и покупателната способност на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А БЕ ТОЯ НЕ БЕШЕ ЛИ В ЖАН ВИДЕНОВОТО УПРАВЛЕНИЕ,ДЕТО РАЗСИПА ИКОНОМИКАТА И НАПРАВИ ДОЛАРА 3000ЛВ.АКО Е ТАКА ,ЗАЩО Е ОЩЕ НА СВОБОДА???
24
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как пък все при комунистите се слу4ва - 1990 -фалит , 1996 -фалит ,2009 - пак натам вървяхме .Този многознайко е един от баш - икономистите на партизанския клан.
23
1
 
3
 
! Отговори
И аз преди 5 години
до 26Бъркаш човека! Министър Вучев призоваваше да не се плащат задълженията.Иначе за останалото си прав!*** то при такива професори, какви ученици да има.
22
5
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-17,да правси комунисти,като бойко са забележителни недоразумения,в това число ,и асансьорчиков и цецка и деси плевнелиев,поета спас гърневски,и още плеяда комунисти ,от герб.
21
1
 
6
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До *** Гърците си изядоха милиардите, е нямаше за всички по равно, но доста се облажиха. Между другото БВП то им и сега е 3 пъти по-голямо от нашето. За 24 млрд не се кахъри, ще се намери кой и как да ги излапа. България де факто е приела еврото от момента на борда и сега инкасира всички негативи от това без да има никакви позитиви. Бордът е и една от причините за по-ниския растеж и заплати. А, че българският спекулант ще използва смяната, за да надуе цените въобще не подлежи на коментар.
20
4
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
др. гечев,той никога не казва истини,тоест др. бойко.
19
5
 
8
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен "Професор" малкото му име ли е защото ако оценяваме познанията му по икономика и финанси, а и трагичния резултат от неговото министерстване, той е още в забавачка, както и всеки червен специалист по крадене на готови пари. Този беше министърът, който призоваваше държавните преприятия да не си плащат дълговете и така фалира над 15 банки. Няма затворнически срок, който да е голям за неговите престъпления пред страната. Няма по-нагло животно от комунистическото, но този бие всички.
18
11
 
17
 
! Отговори
вЕрваме му! преди 5 години
ако Борисов лъже, Гечев лъже по три!
17
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управниците се надяват да се освободи резерва в БНБ за харчене, което ще им осигури пари за няколко мандата още. Но дали ЕЦБ ще остави резерва на правителството, или ще го прибере и блокира като резерв на ЕЦБ? Това са въпроси табу. Дежурните коментатори от телевизора го заобикалят като изкусни слаломисти на олимпиада. Заслужават златен медал за гигантски слалом и слагачество. Професор Гечев поставя въпроса, но отсреща ще продължат да слаломират.
16
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При този бърз растеж на цените инфлацията е поне 20%. Заплатите са като в Африка, а гербавите еврозона сънуват. Западняците трева не хрупат.
15
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите са забележителни недоразумения! Такова племе не трябва се ражда никога по света повече!Само четете сбърканата мисъл на този индивид...той не мисли за България,а как това да не се случи през мандат на Борисов!Ех,Вуте...погледни се отзад под кръста,и ще видиш звездата!Не Витлеемската,а тази над Кремъл...
14
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще влезем през крив макарон, колкото ще влезем в Шенген по въздух през май, както се тръбеше.
13
11
 
17
 
! Отговори
Чудно преди 5 години
И аз не вярвам БСП да вземе властта , ама знае ли човек ? Глам..аци дал Господ и даже преобладават.
12
11
 
22
 
! Отговори
ИзкОфял команиз преди 5 години
Щом финансов експерт като Румен Гечев казва значи трябва да е истина.Аз не знам друг успел да направи така, че 1лев да струва $3000 ... или беше обратното?
11
12
 
20
 
! Отговори
Референдум искаме преди 5 години
Преди някой да коментира тука нека внимателно да се замисли за, как така някой от ецб ще има право да се разпорежда с половината от 24 млрд евро, спестени с кръв и пот! Отделно ще имаме годишна вноска от 500 млн лв. При положение че ецб печата вече 10 г безконтролно пари за да спасява западни фирми! Др половина от резерва ще я харчи герб, защото Валутния борд пада. След като ще влизаме защо не си изхарчим тези 48 млрд преди да влезем за иновации раждамеост пенсии скоростно бдж магистрали?!??
10
14
 
12
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
БСП много по-аргументирано квалифицира Борисов като Г-н Лъжльо, а Елена направо го закова! Докато г-жа Лъжа бе развявано по медиите от троловете, не особено сполучливо, дори опита на онуй кметче за 2000 лв. е доста вариационен;)))
9
14
 
16
 
! Отговори
Гечо Руменов преди 5 години
Шефката ми е г-жа Лъжа
8
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гечев ако вие вземете властта, няма еврозона естествено.
7
9
 
17
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Ами определено със евро ще е по добре.Но за жалост не сме дорасли икономически за това 80те години заплати от по 120лв 2000 пак се повтаря същото ся ко 25г пак ли по 200евро .Просто трябва като във гърция да стане да се инвестира и изкуственно да св вдигне стандарта ама те гърците мързеливи им изнвсаха парите но за сметка ние пък сме крадливи и парите няма да стигнат до където трябва
6
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В казаното по-горе има много истина. Европа в по-голямата си част е свръх задлъжняла над 80% БВП, влизането в такъв съюз е лудост, да бъдем солидарни длъжници с тез де ядоха и пиха десетилетия, докато тука едва връзваме двата края?!Колкото по-бързо падне анти-българското правителство на гроб - токова по-добре.