България военно немощна? Силно преувеличено!

По разходи за отбрана страната е на 13-о място в НАТО
15 апр 2019 08:40, Елка Василева
90
България военно немощна? Силно преувеличено!
Снимка: архив, Булфото

Твърденията за военната немощ на България се оказаха силно преувеличени. Това показват международните изследвания и сравнения. По разходи за отбрана на глава от населението например България, която обикновено се влачи на опашката в разни класации, се намира в средата между всички държави - членки на НАТО.

А по комплексна оценка, включваща 55 критерия, страната ни е 15-а военна сила в ЕС и 60-а на планетата, пише „Сега“.

Военният министър Красимир Каракачанов и другите привърженици на превъоръжаването на България често напомнят, че всички членки на НАТО са длъжни да дават за отбрана поне 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП), а нашата страна системно не изпълнява дълга си. Но истината е, че от близо 30 държави от Северноатлантическия пакт само пет спазват изискването, а 21 са недисциплинирани като нас. Това показва базата данни на SIPRI  - Стокхолмския институт за изследване на мира, който събира информация за военните разходи по света от 1947 г. насам.

Парите, които България дава за отбрана, са равни на 1.55% от БВП, а това се оказва повече на фона на харчовете на държави като Германия, Испания, Белгия, Канада и др.

Единствените, които минават заветните два процента, са САЩ, Гърция, Франция, Турция и Естония, сочи статистиката на шведския институт за 2017 г.  В същото време Унгария, Чехия, Словения, Белгия и Люксембург отделят само 0.5-1% от БВП за военни цели, което означава, че ще им е особено трудно да покрият натовския критерий в следващите години.

Сигурно мнозина ще се изненадат, но по отбранителна мощ България е 15-а в ЕС и 60-а в света. Това сочи проучването на независимия уебсайт „Световна военна сила“ за 2018 г. И то отрежда нелоша позиция на страната ни сред съюзниците в НАТО - 17-а. 

В челната петорка влизат САЩ, Русия, Китай, Индия и Франция. Прави впечатление, че съседната ни Турция е девета световна сила. Гърция заема 29-а позиция, а Румъния е 40-а. Сърбия и Македония са доста по-назад - съответно на 78-о и 118-о място.

Класирането, което обхваща 136 държави, се прави на базата на 55 критерия. Оценката включва не просто въоръжение и численост на армията, но и различни геополитически фактори, природни ресурси, индустрия, работна сила. Ключов фактор е финансовата стабилност, затова проучването отчита какъв е външният дълг на страната и дори каква е покупателната способност на населението. За отбелязване е, че по комплексна оценка България изпреварва държави като Португалия, Австрия и Словакия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
6
 
! Отговори
До натовеца преди 5 години
Пич, Украйна имаше десетки пъти по - добра армия от България, а 3 000 руснака и взеха Крим. Как мислиш, че нашите тюфлеци ще спрат 3000 руснака с боен опит и човешко оборудване, пък дори да не използват артилерия, бронетехника и авиация? Че те толкова ще ти блокират цялата армия за поне половин година!
53
0
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Първо - ние може да отделяме голям процент, но БВП ни е много ниско. Така, че 1% от 1 милион е повече от 10% от 100!Второ - ние може да харчим милиарди, но ако по голяма част от тях потъват в рушвети, то ползата от тях е нулева.Трето - с нашите 5 самолета на склад къде ни слагате пред Гърция, Турция и Румъния с техните по 150+ броя?
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТОЯвно много играеш кънтърстрайк. начин. С руснаците се справяш само с едно мръдване на пръста. Личи си, че във виртуалното пространство си го правил не веднъж. Знай обаче, че на практика нещата стоят по съвсем друг начин.
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е важно дали отделяш 1,2,4 или 5%. Важното е всичките да отиват и да захранват американската военна индустрия.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тези дали са отчели и непалещият танк на Динко? Ако го отчетата ще дръпнем поне с още 10 места напред
49
1
 
9
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
по отбранителна мощ България е 15-а в ЕС и 60-а в светаДемек да не се притесняваме ако Зимбабве или Бангладеж тръгнат да ни нападат. Спокоен съм
48
0
 
10
 
! Отговори
Ll преди 5 години
За каква военна сила говорят тези? То хора не останаха в България, тези за силна армия дрънкат! Като си нарязахме танковете и унищожихте ракетите понзаповед на Америка, така ли станахте 15 в света???
47
2
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Ние имаме най могъщата армия на Балканите - само като пуснем ромеите в диверсия ( в тила на врага) ТЕ (ромеите издържат и на радиация доказано) ще обезкостят всичкото джилязу (танкове самолети ракети автомати) и цялата им боеспособност ще свърши - могат да ни нападат само с лъкове- След това армията ни само ще събира труповете на врага - единственият проблем е че трябва да обещаем на ромеите че ще изкупим всичкото им джилязу за поне 25 ст килото !!
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То по разходи може и да си на 1-во място.Ако тези разходи са достатъчни да защитиш премиера и авера му, какъв е ефектът за народа и държавата?
45
3
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
До 48ХехеОткъде сърбите имат боен опит:))Как определи и че са повече.Въобще откъде ги смучеш тези заключения
44
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До сата НАТОДа прочетохЧехия отделя до 1% от БВП а Бг отделя 1,55% и това е само засега защото един министър чинопоклонно заяви че сме готови и за 2%Разбра ли кой е т.ъпия
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПодводницатаСЛ*ВАДа отделяш огромни ресурси за армията си в мирно време е равносилно на фалит. Безумно е в мирно време да поддържаш огромен военен състав, които трябва да храниш, обличаш и настаниш някъде, отделно трябва да им създадеш някакви занимания, иначе те се демотират. Много отдавна военните стратези са осъзнали, че за да си силен военно, ти трябва силна икономика, която в случай на война да ти осигури подходящо въоражение, продовалствия и т.н., при БКП обаче глупостта надделя.
42
0
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Абе сега докато се ровех в мазето-намерих една сабя от прапрапра дядо ми-С нея е рязал глави на османските заптиета- Та като я гледам-тя струва поне 1000лв -Значи тя се равнява на поне 1 автомат или 2 шмайзера- Или казано сега ще купя 4 самолета за 2 милиарда за да пръскат син камък 0 и така ще направя още по могъща БГ армията- Само се чудя защо имаме комодори адмирали вицеадмирали като нямаме флот за този ранг? Флота трябва да е с всички единици(самолетоносач подводница фрегати и 100 000 DWT
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кое е преувеличено? Нямаш ВВС, нямаш ПВО, нямаш флот, нямаш бронетехника, артилерията ти е от преди демокрацията, стрелковото ти оръжие е лицензно производство от годините на виетнамската война... С едни голи космати гърди война не се води. Сърбите да ни скочат и сме загинали, че имат боен опит и са повече... Те макетата как не са ни нападнали за да си увеличат територията още не знам...
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не гледаш къде си в света, а къде си спрямо съседите. Щом Турция е 9та, Гърция 29та, Румъния 40-та а ние сме 50-ти, това значи, че сме зле. По-добре е да сме 150ти, а всички наши съседи да са над 200та, за да си спокоен, но не е такава ситуацията.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е "преувеличено", а тотално погрешно. Няма как да е военно немощна държава, която няма собствена армия, собствено правителство и собствено управление. Без друго нас ни управляват евроатлатиците с помощта на марионетките си тук. Значи техните армии всъщност би трябвало да ни защитават.
38
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Почти е вярно. Но не беше 3, а 2 дни и не беше на границата, а на билото на Стара планина.Българската "народна" армия беше на пряко подчинение на Одесския военен окръг. Тъй като в се предвиждаше България да бъде само бойно поле затова не беше в интереса на братушките и Варшавския договор в България да има заводи за съвременно оръжие. В случай на война щяха да са готова плячка за турците. Единствено имаше за леко стрелково оръжие и за ремонт на танкове.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в най-силните си времена по време на социализЪма, българската армия е имала за задача да задържи на границата турците 3 дни
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"4 фрегати, 2 корвети"---А известно ли ти е, че от всички фрегати, плува само една? Другите са негодни, постоянно в ремонт и/или постоянно се ползват за взимане на части. И много хубаво, че стана дума за пари, защото точно с фрегатите българите отказаха да купуват съпътстващо оборудване (вкл. пристанищно) за обслужването им, като казаха, че ще си го направят сами. После се оказа, че българският технически гений не е изучен и кадърен достатъчно за да си го произведе. И сега струва повече вече
35
1
 
13
 
! Отговори
ПодводницатаСЛ*ВА преди 5 години
Преди 89г. имаше голяма армия, която обаче никога не беше воювала, а сега, дори и да се събере цялата БА на едно място (примерно на стадиона на ЦСКА), няма да напълни и един сектор.Всички военни министри и комунистически генерали, които работиха активно за съсипването на армията, както и някои бивши водачи на трабанти, заслужават да влязат в затвора за много дълго време.