БСП пита: За кого работят политиците - за себе си или за хората?

Управляващите пък зоват за обединение, а не за разделение
176
БСП пита: За кого работят политиците - за себе си или за хората?
Снимка: НС

Опозиция и управляващи се разминаха в позициите си дори в изказванията си на тържествено заседание на парламента, което се провежда във Велико Търново по повод 140 години от приемането на Конституцията.

Още по темата

Макар че шефката на НС Цвета Караянчева акцентира в изказването си на мъдростта на народните представители от Учредителното събрание, председателката на групата на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова настоя, че е нужно единство между политиците сега, а червената шефка Корнелия Нинова нападна управляващите, че мислят за своето облагодетелстване, а не за хората.  

Според Караянчева приемането на Конституцията е израз на върховно родолюбие и държавническа мъдрост. 

"Преди 140 години хора с различни идеологии се обединиха и превъзмогнаха своите различия, за да създадат първата Конституция, те превъзмогнаха враждите си и личната си горделивост, за да покажат пред целия свят, че България има силата да поеме пътя си като независима държава", каза тя.

Според нея настоящите депутати имат нечувания късмет да седят на скамейките, на които са седели учредителите.

"Преди 140 години за тях неграмотните гласуваха с бобени зърна и кукуруз, днес имаме медийни стратези и специалисти по предизборни кампании, преди 140 години те превръщаха думите си в оръжие, а ние днес се съобразяваме със социологически изследвания, те бяха титани, ние сме техни наследници. Със сигурност допускаме грешки, със сигурност трудно постигаме съгласие, но ако си припомняме завещаното от тях и осъзнаваме величието на тяхното дело, това ще ни направи по- добри и по-достойни служители на българския народ", коментира Караянчева. 

След нея думата взе Даниела Дариткова като председател на най-голямата парламентарна група.

Тя призова за обединение, а не за разделение.

"Днес във времена на конфронтация и динамични политически процеси не трябва да забравяме, че въпреки различията си сме представители на целия български народ, че сме длъжни да се вслушваме в гласа на опонентите си и да го уважаваме", отбеляза тя.
 
Нинова пък цитира текстове от Търновската Конституция, според които всички български поданици са равни пред закона, разделения между съсловия не се допускат всички са свободни.

"Сега трябва да питаме равни ли сме всички пред закона, колко са свободни българските граждани, които живеят в недоимък за сметка на други, които присвояват богатства", коментира тя.
 
Соцлидерката допълни, че Търговската Конституция установява освен политическа и наказателна отговорност за политиците.

"В нея пише, че парламентът може да предава министрите на съд за причиняване на вреди, дали днес нямаме основание да се запитаме на българските интереси ли служим ние, политиците, или на свои собствени, дали не зависим от чужди или от корпоративни", отсече червената шефка.

Според Явор Нотев от Обединени патриоти няма по-верен път от следването на правилата на Конституцията

Той призова депутатите да бъдат съдии над делата си и да са неотклонни при следването на законността на страната си.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи деня на приемането на Търновската Конституция като една от най-светлите дати в историята на съвременна България.

"Държавност и парламентаризъм са залегнали в Търновската Конституция, тя внася демократичните завоевания като върховенството на закона, разделението на властите, всеобщото избирателно право, политическия плурализъм, неприкосновеността на личността, закрилата на собствеността и преди 140 години депутатите в хода на бурните дебати показаха, че могат да поставят националните интереси над своите партийни пристрастия", коментира той. 

Веселин Марешки, председател на "Воля" призова политиците да работят така, че България да стане по-силна.

Според него големите родолюбци преди 100 години не са питали какво ще вземат, а са давали пари за  университети, библиотеки, храмове и заради това имената им ще се помнят с векове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
17
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 4 години
Попитайте другаря Станишев за кого работиЗа джендърите и за себе си....драпа със зъби и нокти да остане евродупетат, не пуска кокала
3
10
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 години
Пред нас е блеснал пак асФалта,окъпан от европски дъжд.А ний крадем крадеме без остатък,и няма край, и няма край на шир и длъж !
2
13
 
8
 
! Отговори
Silas преди 4 години
Ние знаем Нинова за кого работи,Техноимпекс не е нещо което може да се забрави.Така,че другарко *** наглостта ви е безмерна а,за лицемерието няма да говорим.
1
11
 
10
 
! Отговори
аз преди 4 години
Баш па бесепето точно ай да не ме пита ...