БСП пита: За кого работят политиците - за себе си или за хората?

Управляващите пък зоват за обединение, а не за разделение
176
БСП пита: За кого работят политиците - за себе си или за хората?
Снимка: НС

Опозиция и управляващи се разминаха в позициите си дори в изказванията си на тържествено заседание на парламента, което се провежда във Велико Търново по повод 140 години от приемането на Конституцията.

Още по темата

Макар че шефката на НС Цвета Караянчева акцентира в изказването си на мъдростта на народните представители от Учредителното събрание, председателката на групата на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова настоя, че е нужно единство между политиците сега, а червената шефка Корнелия Нинова нападна управляващите, че мислят за своето облагодетелстване, а не за хората.  

Според Караянчева приемането на Конституцията е израз на върховно родолюбие и държавническа мъдрост. 

"Преди 140 години хора с различни идеологии се обединиха и превъзмогнаха своите различия, за да създадат първата Конституция, те превъзмогнаха враждите си и личната си горделивост, за да покажат пред целия свят, че България има силата да поеме пътя си като независима държава", каза тя.

Според нея настоящите депутати имат нечувания късмет да седят на скамейките, на които са седели учредителите.

"Преди 140 години за тях неграмотните гласуваха с бобени зърна и кукуруз, днес имаме медийни стратези и специалисти по предизборни кампании, преди 140 години те превръщаха думите си в оръжие, а ние днес се съобразяваме със социологически изследвания, те бяха титани, ние сме техни наследници. Със сигурност допускаме грешки, със сигурност трудно постигаме съгласие, но ако си припомняме завещаното от тях и осъзнаваме величието на тяхното дело, това ще ни направи по- добри и по-достойни служители на българския народ", коментира Караянчева. 

След нея думата взе Даниела Дариткова като председател на най-голямата парламентарна група.

Тя призова за обединение, а не за разделение.

"Днес във времена на конфронтация и динамични политически процеси не трябва да забравяме, че въпреки различията си сме представители на целия български народ, че сме длъжни да се вслушваме в гласа на опонентите си и да го уважаваме", отбеляза тя.
 
Нинова пък цитира текстове от Търновската Конституция, според които всички български поданици са равни пред закона, разделения между съсловия не се допускат всички са свободни.

"Сега трябва да питаме равни ли сме всички пред закона, колко са свободни българските граждани, които живеят в недоимък за сметка на други, които присвояват богатства", коментира тя.
 
Соцлидерката допълни, че Търговската Конституция установява освен политическа и наказателна отговорност за политиците.

"В нея пише, че парламентът може да предава министрите на съд за причиняване на вреди, дали днес нямаме основание да се запитаме на българските интереси ли служим ние, политиците, или на свои собствени, дали не зависим от чужди или от корпоративни", отсече червената шефка.

Според Явор Нотев от Обединени патриоти няма по-верен път от следването на правилата на Конституцията

Той призова депутатите да бъдат съдии над делата си и да са неотклонни при следването на законността на страната си.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи деня на приемането на Търновската Конституция като една от най-светлите дати в историята на съвременна България.

"Държавност и парламентаризъм са залегнали в Търновската Конституция, тя внася демократичните завоевания като върховенството на закона, разделението на властите, всеобщото избирателно право, политическия плурализъм, неприкосновеността на личността, закрилата на собствеността и преди 140 години депутатите в хода на бурните дебати показаха, че могат да поставят националните интереси над своите партийни пристрастия", коментира той. 

Веселин Марешки, председател на "Воля" призова политиците да работят така, че България да стане по-силна.

Според него големите родолюбци преди 100 години не са питали какво ще вземат, а са давали пари за  университети, библиотеки, храмове и заради това имената им ще се помнят с векове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
1
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
А за скромната колибка на Станишев във Швейцария поне една дума няма ли да кажете ?
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
работата няма да избягаа политика най-харесва да краде за себе си.
142
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
как за кого работят политиците,как може да ни задавате тъкъв елементарен и глупав въпрос във БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИЦИТЕ РАБОТЯТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА СЕБЕ СИ,ТОВА И ДЕЦАТА ГО ЗНАЯТ ИНАЧЕ КАК МОЖЕ ДА СИ КУПИШ С ЧИНОВНЕНСКА ЗАПЛАТА 7 СЕДЕМ АПАРТАМЕНТА
141
1
 
2
 
! Отговори
Борисов не е народа преди 5 години
Не трябва да се слага знак на равенство между Борисов и гласът на народа,защото много хора не мислят като него и ще предпочетат да гласуват за партии и хора ,които вдъхват доверие и милеят за поданиците си...
140
5
 
2
 
! Отговори
Нинова не е БСП преди 5 години
Не трябва да се слага знак за равенство между Нинова и БСП, защото по-голямата част от привържениците на БСП не мислят като Нинова.
139
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствения начин да поддържаш разговор тук с герберастките глуповати *** е като ги игнорираш..
138
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От БСП дори не работят ......
137
4
 
9
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
136
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политиците работят за дададат на БСП властта след изборите за европарламент.Абсолютни *** и защото са *** така са ги прекарали от имотната мафия. Пример: 1. Ангелкова чете стойността на имота си 72хиляди и 345хиляди.В българския език съединението и при цифри означава плюс.Изводът: имотът на Ангелкова е 72+345=417 хиляди (някъде там - за цифрите не съм сигурен)1. Цветанов също така четеше резултатите от предидентските избори за Плевнелиев - 3 точка 245 точка 127 милиона.Ние колко млн сме
135
6
 
8
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
В БСП не са ли политици? Не знаят ли за кого и за какво работят? Като не знаят, да се махат!
134
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха! Хубав въпрос! Ако се вслушаме в лидерите - политиците работят на първо място за партията, после за политическото си семейство и основно за себе си и своето си семейство.Обществен интерес? "Хората"? - звучи толкова абстрактно и архаично, че дори и социалистите вече трудно схващат смисъла...
133
6
 
6
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 5 години
Има само една партия в България която работи за хората и се грижи за бедните. БСП! БСП е като благотворителна организация която дарява обич и монети на нуждаежите се! Всеки българин или ром трябва да се запише в БСП, защото така е правилно. БСП е добротата мъдростта състраданието и честността която бори тъмните сили Герб!
132
5
 
8
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Тези дето се питат с народни пари (2 млн. евро) си направиха телевизийка.Едните масово си купуват апартаменти на двойно по-ниски цени а пък тия мислят че народа пие нефт. Магарешки пък обяснява че не трябвало да се ползва политиката за лични облаги а събира подписи за референдум с въпроси за неговия бизнес. За ДПС и СДС-тата даже няма да говоря. По света крадливи политици колко щеш *** тук хем крадливи хем нагли. Ама докато не заиграе пръчката няма какво друго да очаквате.
131
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧЕ ТО ПОЛИТИЦИ ИМА ЛИ?ВСИЧКИ СА БАНДИТИ,ИКОНОМИКАТА Е БАНДИТСКА!КАК ЩЕ ИЗЛЯЗАТПОЛИТИЦИТЕОТ ТАЗИ 30ГОДИШНА СИТУАЦИЯ?ЕВРОПА СЛЕД РАЗГРАДЕНИЯ СИ ДВОР ИСКА РЕД И СТАБИЛНОСТ И СИГУРНИ ГРАНИЦИ.ЗАКОНИТЕ НА МАКРОН НЯМА ДА СА УГОДНИ,КЬОВЕШИ СТАВА ЕВРОПРОКУРОР,ЗАТЯГА СЕ ПРИМКАТА ОКОЛО ВРАТА НА ПОЛИТИКАБЪЛГАРСКИ........СТАВА СТРАШНО!!!ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩАТ ПАРИ,ЧАКА ГИ ЗАТВОР.ОЧАКВА ЛИ СЕ ПЛАН Б?ДА.БОЙКО АБДАКИРА,РАДЕВ ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕИЗКАРВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС И НАТО.МОЛЕТЕ СЕ ТОВА ДА НЕ СТАВА!!!
130
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ Е ДЯСНА ПРОЕВРОПЕЙСКА ПАРТИЯ,НЯМА КАК ДА ЗАГУБИ ИЗБОРИ ОТ ЛЕВИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРТИИБЪЛГАРИЯ Е АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА!
129
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП работи за висок стандарт - Всички във Висшият бесепарски съвет са милионери. И вие 80-% -овите ще станете , ама на кукуво лято.
128
5
 
11
 
! Отговори
Работи за народа преди 5 години
Ся кат дойдем на власт народа ще има да плаща 20 милрд на руснаците за Белене. Ще направим и някое друго Водно огледало за някой друг милиард. Ако не слушате всички ще ви направим милионери- като по жанвиденово време.
127
7
 
13
 
! Отговори
Работи преди 5 години
За Техноимпекс, за Панаира и за червените бабички.
126
2
 
10
 
! Отговори
www преди 5 години
ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ НИКОГА НЕ СА РАБОТИЛИ ЗА НАРОДА....
125
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП РАБОТИ ЗА ХОРАТА,А ГРОБ ЗА ПОГРЕБЕНИЕТО ИМ...