Дончев откровен: Не беше се случвало да ми викат "Оставка" в лицето

Това променя и човека, и политика Томислав, посочи вицепремиерът
16 апр 2019 11:53, Красимир Ангелов
235
Дончев откровен: Не беше се случвало да ми викат "Оставка" в лицето
Снимка: БТА

Вицепремиерът Томислав Дончев публикува дълъг пост в своя профил във Facebook, в който коментира емоционално събитията в Габрово от няколко дни, при които част от протестиращите скандираха за негова оставка и тази на кмета на града Таня Христова.

Още по темата
В него той обяснява, че има зад гърба си над 10 години политически опит, но за първи път му се е случило някой да му вика оставка в лицето. А самият случай, както твърди Дончев, "променя и човека и политика Томислав".

"Над 10 години политически опит е и много и малко. За българските стандарти е много. Тук, срокът на годност е кратък. Любовта и надеждата лесно прерастват в омраза. По същата причина рядко имаме политици с опит, които знаят как да работят и на националната и на международната сцена. А според европейските стандарти се приема, че 10 е едва началото", започва своята позиция Дончев и продължава:

"За 10 години съм видял много. Явявал съм се на избори, говорил съм с хиляди граждани на ден, говорил съм на множество от хора, планирал съм, убеждавал съм, дискутирал съм, спорил съм с учени, с граждани, с опоненти, с хора, с които има и няма смисъл да се спори. Обвиняван съм, че съм изверг, крадец, убиец. Пияни граждани са се опитвали да се бият с мен, прегръщали са ме познати и непознати. За 10 години съм работил на всички фронтове: на местната власт, националното управление, бил съм в изпълнителната и законодателната власт, никога не съм прекъсвал връзката с европейската политика, дори за кратко бях в Европейския парламент. Видял съм всичко. Или почти всичко.

Не беше се случвало да ми викат "оставка" в лицето.

"И го считах за закономерно. Първо, в дебелите книги пише, че никога не ходиш там, където ще ти викат "ууууу" и "оставка", а ходиш само на места, където ще ти се усмихват и ръкопляскат. Аз чета дебелите книги, но невинаги правя това, което пише в тях. По-важното е, че съм считал, че живея и работя така, че не заслужавам да ми викат по този начин. В дебелите книги също е написано, че невинаги получаваш това, което заслужаваш, и това не е изключение, а закономерност", се чете още в написаното от Дончев.

Вицепремиерът посочва, че политиката не е само алгоритъм и логика, а освен това е и емоция, страст, мечта, понякога гняв, а често и (за съжаление) омраза.

"От няколко дни политическият ми опит е обогатен. И аз имах възможност да чуя "ууу" и "оставка". Не по телевизията, не под прозорците си, а лице в лице. Това променя и човека и политика Томислав. Не ме връща на земята, защото не съм се отлепял от нея (освен в моментите, когато се уча да летя, но в буквалния смисъл на думата).

Не съжалявам, че си го причиних. Можеше да го слушам без да влизам в гнездото на гнева. Можеше да си поглаждам мустаците, да си гриза химикалката и да гледам гневните хора от прозореца. Но съм научен, че когато те вика началникът отиваш, когато има предизвикателство го поемаш", заяви още Томислав Дончев.

В поста си той определя случилото се като много силно преживяване. "Имах мегафон, но реших, че не бива да го ползвам, за да имам равни шансове да говоря с хората. Въпреки тревогата на полицаите, нито за миг не ми хрумна, че някой ще ме удари, събори или нарани. Приех всеки укор и обида като нормален и заслужен. Една от функциите на политиците е да бъдат отдушник на народния гняв. Това, че нямам вина, поне за причината за гнева, не променя нещата", категоричен е политикът.

"Единственото, от което ми стана болно, е вероятната представа, че съм вкопчен в определена позиция и ще правя всичко да се задържа на нея. Виж, от това боли. Отказвал съм се от много кариерни възможности, български и европейски, защото ми е било важно, значимо, интересно това, което правя. Позицията без идеи е нищо. Без възможности е нищо. И без подкрепа е нищо. В рамките на политическите клишета трябваше да кажа: "за мен са гласували десетки хиляди, това че 200-300 граждани викат "оставка" не е драма". Аритметично е вярно, но само аритметично.

Надявам се да бъда достатъчно умен и силен, за да мога да науча всичко, което трябва да науча от случилото се. Уважавам всички, които ми викаха "оставка" не по-малко от тези, които ме прегръщат – на сбирки, митинги или на улицата“, завършва позицията си Томислав Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
А бе Дончев вземи да напишеш една книга вместо тия фейсбук статуси и се опитай да я продадеш да видим кой ще я купи. Стига с тая комсомолска демагогия ти и жена ти даваЕба в лъжците габровски
159
2
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
а Тиквун се е снишил...По-нисък е от тревата.Спазва "принципа на Тато",зер той (Тато) е негов КУМИР....."Докато отмине бурята"....Не знам тия,които са нарочени да бъдат негови "бушони" и "поемащи ударите",как го траят?!..Или Тиквун им пълни яко гушките за тоя слугинаж,или ги държи с някакви компромати...Но каквото и да е,ТО ВОНИ!!!
158
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
някой разбра ли нещо от тая пледоария на..."вицето"?
157
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жонгльор - популист. Нищо повече.
156
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дончев както и да го изследваш си е червен *** герберски ! Много е мазен, типичен комсомолец във вихърът за власт и грабежи ! Няма български политик който да не е комунист, БКП никога не би допуснала във властта и Парламента безпартиен, запомнете това !
155
1
 
12
 
! Отговори
До 165 преди 5 години
Светлана Дончева стига си подскачала заради мъжлето си.
154
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една птичка пролет не прави,просто по-поведението и приказките си личи,че човекът е читав,но всички около него ............
153
4
 
11
 
! Отговори
Saki преди 5 години
На тоя защо главата му е като обърната войнишка манерка?
152
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България се управлява от про'сти и крадливи червени политици от 09.09.1944 та до днес благодарение на изключителната про'стащина на народа български и лесното му поддаване на манипулация!Сега се реве срещу тези които сам си е избрал и така ще бъде в следващите 1000 г,защото все още не е осъзната истината,че ГЕРБ са ЧЕРВЕНА шайка стъкмена от БКП!Д.Талев е казал истина на която никой не обръща внимание,че последният комунист на света ще умре в България много години след като в Русия е умрял послед
151
5
 
25
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
Как да ги чуете и видите да ви искатОСТАВКА в очите като се криете и не излизате сред хората Трябва по често да има протести за да се уверите че трябва това правителство да си ходи .
150
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
задкулисието е огромно! организираната групировка ГЕРБ трябва да си ходи от парламента!
149
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОНЧЕВ БЪДИ ДОСТОЕН И НЕ ПРЕЧИ НА БОЙКО,ПОДАЙ СИ ОСТАВКАТА!!!!
148
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ШПЕКИ ИЗВАДИ ФИЛИП ДИМИТРОВ И КОСТОВ ТЕ ВЪЗОБНОВИХА БЪЛГАРИЯ ОТ 3000ЛВ. ДОЛАР И ЗАПЛАТА 3-5ДОЛАРА ГО ИЗРАВНИХА С ДОЙЧМАРКАТА,А ЦАРЯ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПРЕДАТЕЛ,ПРЕДАДЕ ВОТА СИ НА КОМУНИСТИТЕ И ГИ ВКАРА В ПАРЛАМЕНТА ОТ ТОГАВА БЪЛГАРИЯ Е В МЪКИ АГОНИЯ
147
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искам да разбирам какво крият някои сметки по разни оШфорки/ както казва една видна бизнес дама/ Там май изненадите ще са в мнооого милиони и това ще бъде съсипващо за всички, които са имали някаква вяра във вас, илюзии и са гласували с честно сърце.
146
4
 
34
 
! Отговори
Луда работа преди 5 години
Дончев, от ежедневните герберастки кражби се полудява. Ако не ми вярваш, виж асансьора на крадеца Цветанов в спалнята му, и душа с който се къпе на покрива крадеца Пламен Георгиев. Не е ли откачена тази работа?!
145
4
 
27
 
! Отговори
пиле-фрикасе преди 5 години
"За първи път ми искат оставка в лицето...."Лицето ?! Ползваш неправилна дума, мой! Не може да е в лицето, пък, човекът да няма лице! Лице нямате, мили мои! Имате НЕЩО с много дебели очи на който е сложена заваръчна маска с филтър DIN18. Ако имаше лице и ти искат оставката, щеше да я подадеш ! Логика ако имаше, пак това щеше да направиш. Щом хората не ви искат, значи кредит- доверие, вие сте го изгубили! Ай, ша ви...............
144
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
оставка на герберите, на розите и на шалварите!
143
3
 
17
 
! Отговори
ууу преди 5 години
До АнонименНе ги е прибрала! Осъдена е тенденциозно за искане на подкуп. Прочети и тогава пиши.
142
3
 
23
 
! Отговори
Шпеки преди 5 години
30 години нямаше един осъден за корупция, а сега на Иванчева "бам" 20 години! Абсурдистан! Други лица които са за "20 години" са следните: Корнелия, Костов, Царя, Луканов, Виденов, Филип Димитров, Станишев, Първанов, Тренчев, Доган, Местан и всички от ДС.
141
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми като сте балъци и превивате гръб пред Русия ще ти викат много ясно!