Дончев откровен: Не беше се случвало да ми викат "Оставка" в лицето

Това променя и човека, и политика Томислав, посочи вицепремиерът
16 апр 2019 11:53, Красимир Ангелов
235
Дончев откровен: Не беше се случвало да ми викат "Оставка" в лицето
Снимка: БТА

Вицепремиерът Томислав Дончев публикува дълъг пост в своя профил във Facebook, в който коментира емоционално събитията в Габрово от няколко дни, при които част от протестиращите скандираха за негова оставка и тази на кмета на града Таня Христова.

Още по темата
В него той обяснява, че има зад гърба си над 10 години политически опит, но за първи път му се е случило някой да му вика оставка в лицето. А самият случай, както твърди Дончев, "променя и човека и политика Томислав".

"Над 10 години политически опит е и много и малко. За българските стандарти е много. Тук, срокът на годност е кратък. Любовта и надеждата лесно прерастват в омраза. По същата причина рядко имаме политици с опит, които знаят как да работят и на националната и на международната сцена. А според европейските стандарти се приема, че 10 е едва началото", започва своята позиция Дончев и продължава:

"За 10 години съм видял много. Явявал съм се на избори, говорил съм с хиляди граждани на ден, говорил съм на множество от хора, планирал съм, убеждавал съм, дискутирал съм, спорил съм с учени, с граждани, с опоненти, с хора, с които има и няма смисъл да се спори. Обвиняван съм, че съм изверг, крадец, убиец. Пияни граждани са се опитвали да се бият с мен, прегръщали са ме познати и непознати. За 10 години съм работил на всички фронтове: на местната власт, националното управление, бил съм в изпълнителната и законодателната власт, никога не съм прекъсвал връзката с европейската политика, дори за кратко бях в Европейския парламент. Видял съм всичко. Или почти всичко.

Не беше се случвало да ми викат "оставка" в лицето.

"И го считах за закономерно. Първо, в дебелите книги пише, че никога не ходиш там, където ще ти викат "ууууу" и "оставка", а ходиш само на места, където ще ти се усмихват и ръкопляскат. Аз чета дебелите книги, но невинаги правя това, което пише в тях. По-важното е, че съм считал, че живея и работя така, че не заслужавам да ми викат по този начин. В дебелите книги също е написано, че невинаги получаваш това, което заслужаваш, и това не е изключение, а закономерност", се чете още в написаното от Дончев.

Вицепремиерът посочва, че политиката не е само алгоритъм и логика, а освен това е и емоция, страст, мечта, понякога гняв, а често и (за съжаление) омраза.

"От няколко дни политическият ми опит е обогатен. И аз имах възможност да чуя "ууу" и "оставка". Не по телевизията, не под прозорците си, а лице в лице. Това променя и човека и политика Томислав. Не ме връща на земята, защото не съм се отлепял от нея (освен в моментите, когато се уча да летя, но в буквалния смисъл на думата).

Не съжалявам, че си го причиних. Можеше да го слушам без да влизам в гнездото на гнева. Можеше да си поглаждам мустаците, да си гриза химикалката и да гледам гневните хора от прозореца. Но съм научен, че когато те вика началникът отиваш, когато има предизвикателство го поемаш", заяви още Томислав Дончев.

В поста си той определя случилото се като много силно преживяване. "Имах мегафон, но реших, че не бива да го ползвам, за да имам равни шансове да говоря с хората. Въпреки тревогата на полицаите, нито за миг не ми хрумна, че някой ще ме удари, събори или нарани. Приех всеки укор и обида като нормален и заслужен. Една от функциите на политиците е да бъдат отдушник на народния гняв. Това, че нямам вина, поне за причината за гнева, не променя нещата", категоричен е политикът.

"Единственото, от което ми стана болно, е вероятната представа, че съм вкопчен в определена позиция и ще правя всичко да се задържа на нея. Виж, от това боли. Отказвал съм се от много кариерни възможности, български и европейски, защото ми е било важно, значимо, интересно това, което правя. Позицията без идеи е нищо. Без възможности е нищо. И без подкрепа е нищо. В рамките на политическите клишета трябваше да кажа: "за мен са гласували десетки хиляди, това че 200-300 граждани викат "оставка" не е драма". Аритметично е вярно, но само аритметично.

Надявам се да бъда достатъчно умен и силен, за да мога да науча всичко, което трябва да науча от случилото се. Уважавам всички, които ми викаха "оставка" не по-малко от тези, които ме прегръщат – на сбирки, митинги или на улицата“, завършва позицията си Томислав Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОНЧЕВ ТИ СИ СРАМ ЗА ГЕРБ,КАТО КАРАКАЧАНОВ И ВЕЖДИ РАШИДОВ,ТРИМАТА СТЕ ШИЗОФ.РИНИЧНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ,ПРЕЧИТЕ НА ДЕМОКРАТИЧНОТО ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ
119
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не я подаваш тогава, както и всичките ти съпартийци?Наглост герберска безмерна......
118
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли отгога ви еикаме оставки? Много отдавна, но вие се правите на глухи!
117
3
 
9
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Отидете в гръцките градове за да видите как е пълно с млади хора и нощно време.. А при нас младите хора ги няма. Животът в България е като през Средновековието. *** с чувала а българинът с просеща ръка протегната към мечтата Западна Европа.....
116
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То хубаво казвате крадци ,но кое ви дава право да си мислите,че Нинова-техноимпекса е Светия Светих ?! Тази лицемерна жена е МИЛИОНЕР ! Синът й отдавана живее в САЩ,сестра й в Англия.Нали си русофил,Нинова....или само за пред овцете !И ако ГЕРБ крадат от средства предоставени от ЕС,БСП крадяха директно от хсзната,тоедт от Вас !!!
115
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото политиците са се самозабравили и не стъпват сред народа по земята, затова не чуват народа какво говори.
114
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От сега нататъче ще е сигурно така. Българинът е на ръба, всеки ден по нещо се увеличава като цени, плюс навите данъци и ГО, плюс кражбите и апартаментгейт, плюс лукса на големите и олигарсите , плюс улична - битова и ромска и всякакъв вид безнаказана престъпност.
113
0
 
21
 
! Отговори
Свиквай преди 5 години
Това не ти е партийна оргия на шайката,че да ти целуват ръка.Време е за жътва,а реколтата си е изцяло ваша.
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли защо испанците са добреВ момента хич не са добре, но ще се справят полека-лека.
111
1
 
23
 
! Отговори
Потресен преди 5 години
Крадете Дончев, крадете от народа. Крадете повече от партизаните. Я виж Цветанов, Цецка, Ангелкова, Веждито, Делян Добрев и другите герберасти. Гнусни сте.
110
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много смешно е когато един селски фъфльо като тоя вземе да се прави на Ботев и Левски едновременно, а пък грозноватата му Фейсбук женаца на Жана д Арк
109
1
 
17
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Знаете ли за нас българите какво се говори оттатък Капитан Андреево, че сме вече обещана територия....... но затова се мълчи...много жалко за младите хора със слушалки в ушите и телефони за по 1000 лв, които не виждат по далече от носовете си...погледнете окаяната картина сутрин в метрото....намръщени сме и лицата ни са сасурени от размисли..
108
0
 
22
 
! Отговори
men преди 5 години
Явно момчето скоро си отива, ще има още оставки в ГЕРБ! Бойко ще постъпи най-правилно, като поиска и неговата оставка , а това е вече сигурно
107
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Знаете ли защо испанците са добре?"Колко са добре - мият чинии в Англия.
106
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли защо испанците са добре? Защото държавата им е пълна със злато. Трезорите им съхраняват благородни метали от преди 1000 години. Обаче проблемът за тях е по страшен-отглеждат изнежено и мързеливо общество, плодовете ще ги видите недай се поже ако се появи нов Хитлер, тогава цялата хармония рухва и парите стават само ненужни хартийки за печката...
105
10
 
7
 
! Отговори
ГЕРБераст-помияр преди 5 години
Шайката на двете каки ще загубят катастрофално и 100-годишната партия-кърмилница ще отиде на бунището на историята, защото бесепистите са крадливи корумпета. Техноимпексова и Офшоркова се подиграват с заграбиха милиони и си ги сложиха в офшорни сметки , а сега ни баламосват с някакви апартаменти. Кой приватизира "честно" Техноимпекс , и Цум и Панаира, на Гоцето кой му построи хотелите, коя милиОнчева си взе за половин милион- половината от Панчерево. Никога повече крадци - бесепари на власт.
104
14
 
5
 
! Отговори
Сценристите на Слави преди 5 години
са най-големите хейтъри на Бойко Борисов и ГЕРБ. А всъщност ако се върнем назад в историята ще видим че двамата бяха добри приятели. Защо се стигна до този разрив в отношенията? Ами защото Слави искаше да си построих хотел в центъра на София, а Бойко Борисов го отряза, защитавайки националния интерес на нашата свята Родина. Оттогава гадната змия Слави Трифонов денонощно надъхва сценаристите си да бълват хейт в интернет срещу Бойко Борисов и ГЕРБ! Слави е злoбeн и oтмъстителен!
103
0
 
21
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Тези проблеми с ромите го виждаме вече 30 години. Омръзна ни... Българското общество не може да върви към просперитет защото буксува на едно и също място.
102
4
 
6
 
! Отговори
Ч. К.В. преди 5 години
96.....Много си прав, но....едва ли ще те разберат.Крясъците и виковете на тълпата са , заради неграмотността и слабостта на всички леви, десни централни и др. политици по цял свят.А България наистина в момента не е сама, както беше след 1989г. Тогава ,,братушките " ни оставиха ...,,всеки да се спасява, защото светлото бъдеще обещано от Ленин, Сталин, Тито, Димитров и Кастро от Куба не дойде.Пълен провал .
101
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тук, срокът на годност е кратък"И аз смятам така. Крайно време е да се рециклирате и да дадете път на някой, който знае как се управлява държава!