Жилища на военните пустеят, МО губело от това

При неплатен наем вкарват борчлиите под пагон в черен списък
14
Жилища на военните пустеят, МО губело от това
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Апартаменти на МО пустеят заради пропуск в законодателството. Констатацията е направена от самото ведомство, което вече е предприело стъпки за разрешаване на проблема чрез разписването на промени в наредбата за ползване на имоти от армейския жилищен фонд.

Става дума най-вече за маломерни апартаменти, като гарсониери и студия.

Според настоящите правила само един служител под пагон или двучленно семейство на военен се настаняват в двустайни жилища, съпрузи с едно дете в тристайни, а четирима или повече хора получават ключ за апартамент с поне четири стаи.

Така по-малките жилища често остават необитаеми, от което МО търпяло сериозни загуби, пише "Монитор".

С промяна в наредбата и съответно в процедурата за отдаване под наем на армейските имоти обаче незаетите по-малки апартаменти също ще се обявяват като свободни от ведомството, като те ще могат да се наемат независимо от броя на хората, които чакат на опашка за служебно жилище срещу преференциален наем.

До казуса се стигнало в началото на 2018 година. Промените станали наложителна заради влизането в сила на последната редакция на въпросната наредба, която била направена именно тогава.

"Съгласно тази разпоредба включените в списъка като нуждаещи се от жилище лица се уведомяват по реда на ГПК от Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" за възможността да бъдат настанени в годен за ползване имот, съответстващ на максималните нормативи за жилищно задоволяване. Тъй като максималният норматив от наредбата за едночленно семейство е двустайно жилище, то годните за ползване маломерни жилища – едностайни и по-малки, вече не могат да бъдат предлагани за настаняване по този ред. След април 2018 година включването на тези жилища в такава процедура добива единствено информативен характер за картотекираните лица, съответно – отказът от настаняване в маломерно жилище не носи рестриктивните мерки, прилагани при такъв отказ до внасянето на промените в наредбата, в сила от 27.04.2018 година. В обобщение се налага изводът, действащите към момента текстове от наредбата не определят реда, по който годните за ползване маломерни жилища да бъдат предлагани за настаняване. Нещо повече, ако не се отстрани този пропуск, съществува реална възможност годните за ползване маломерни жилища да останат трайно свободни, което води до финансови загуби за ведомството - преки и непреки, като например задължения по Закона за управление на етажната собственост, които за свободните имоти се разплащат от ведомството, в чието управление са същите, изплатени компенсационни суми за картотекирани лица - потенциални наематели на тези имоти, текущата поддръжка на имота, която при отдаване под наем се вменява на настаненото лице, дължими данъци и такси за имота и други", пише в мотивите към измененията в наредбата, които са публикувани на интернет страницата на МО.

За да не остават празни жилищата, се предвижда също така при отказ на кандидат за наемател да се нанесе в апартамент, тъй като той се нуждае от ремонт или пък се намира в покрайнините на даден град, друг мераклия да може да се нанесе, подавайки само заявление до министъра.

Същевременно с промените наредбата се синхронизира с постановление на МС от 2016 година, касаещо некоректните платци. Така военните, чийто договор за наем на държавно жилище е бил късан някога заради неплатени вноски или поради други нарушения, ще бъдат вкарвани в черен списък, забраняващ наемането на имот в бъдеще. За да могат да получат ключа от желаното жилище, кандидат-наемателите ще трябва дори да декларират писмено, че не са се дънили преди.


14
Още от Общество
140 години Търновска Конституция - основата на нова България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Онези първо да се интегрират, после да си намерят работа и да си плащат наем или да си изтеглят заем и да си купят жилища, както всички останали български граждани.
11
0
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 1 седмица
Ти от етноса ли си или просто си правиш майтап с хората?
Имаш ли представа какъв процент от по-интелигентните етнически българи от последните две поколения не създадоха семейства навреме или пък изобщо не създадоха такива, именно поради липса на собствено жилище и невъзможност да плащат свободен наем с ниските си заплати?
Същият факт е една от причините, поради която трето поколение понастоящем не прави деца тук и се насочва към чужбина.
А ти казваш,да дундуркаме онези,които създават проблеми!
10
0
 
6
 
! Отговори
Я па я ... преди 1 седмица
До Анонимен 2 Дали ще се интегрират не знам , но ще ги изгорят и унищожат и одеяла на прозорците.
9
0
 
6
 
! Отговори
sante_dog преди 1 седмица
Не си мислете че е заради загуби дето търпи МО - за едни евтинджос апартаменти става дума. Тумбака и той като видял как вървят цените и решил да уреди свойте с ведомствени жилища. Толкова им е цената на днешните управляващи - за една тераса или една гарсониера...
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уж имате празни жилища, а преди месец искахте да изгоните едни пенсионери инвалиди бивши военни.Когато искате да се разправите с някой безпомощен ще изкарате от 9 кладенеца вода да си докажете правотата
7
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 седмица
Ша уредим артеха да построи нящо там.нема лабаву.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що само на семейства?
По-скоро на млади българи (пък те може и в бъдеще да си
създадат семейства вече като имат малко сигурност) примерно:)
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
марешки обеща по 300 лв квадрат за млади семейства в София-е сега нали е в парламента вече...
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
когато имахме армия, всички апартаменти бяха заети. сега като няма кой да ги заема, да ги дадат под наем като общински жилища на млади БЪЛГАРСКИ семейства !
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
сигурно скоро ще лъсне как паспорт паша се разпорежда с военните имоти като с тези на вмро....като с бащиния ?
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ги пуснат за крайно нуждаещите се хира от етноса, хем жилищата няма да седят празни, хем ще ги интегрират.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не само в черен списък да ги вкарват и във един варел да го запушат и да го спуснат от баира надолу, хахаха уфсе. Aко яха французите или гърците да ги държат на 300 евро заплати досега да бяха набили Макрон и подпалили държавата.