Костов: Политиката и днес е изградена върху измами за прехода

Бившият премиер говори за своята книга
17 апр 2019 16:00,
67
Костов: Политиката и днес е изградена върху измами за прехода
Снимка: БулФото

Написал съм тази книга за тези, които не са преживели прехода, или са били много млади. Това е моят личен разказ. Това каза пред БНР бившият премиер и лидер на ОДС и ДСБ Иван Костов по повод излизането на книгата му "Свидетелства за прехода".

"Книгата се опира на много факти, документи, числа, статистика, данни.

Още по темата
Свидетелствата не са разказ, с който искам да внушавам собствените си мисли, а съм се опитал да свидетелствам обективно и честно. Идеята ми е да се хвърли светлина върху прехода и да се позволи да се придвижим напред. Да си изясним миналото, да го извадим от мъглата и да продължим напред“ - обясни Костов.

По думите на Костов, въпреки огромния интерес към книгата, той се е сблъскал и с негативни реакции - от клевети по негов адрес до мнението, че книгата е сложна и няма да се чете.

"Отзивите ми говорят, че политиката и днес продължава да е изградена върху измами за прехода. Страхът е да не бъдат изобличени тези измами. Намирам обяснение защо сме сред най-изостаналите народи по благосъстояние. Ако управляващите имат невярна представа за прехода, то няма как да се продължи напред+ - твърди бившият премиер.

По отношение на приватизацията, за която той е обвиняван многократно в последните години, Костов обясни, че трябва да се направи приключителен баланс, където точно ще се измери какво е продадено, при какви условия, кой е купувал, допуснати ли са грешки.

"Ако се направи такъв баланс, ще се разобличи една от най-големите измами на прехода" - каза той.

"Как се прави демократично устройство в едно комунистическо общество – с комунистически институции и партии? Как демокрацията ражда собствените си основи? Това е много трудна задача. Нямаше политическа подготовка. Имаше силен икономически екип, но много малко разбирахме от политика и много малко от проблемите на сигурността“ - допълни Костов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Сапио дали е писал?
22
4
 
15
 
! Отговори
33 000 000 000 ЕВРО преди 5 години
33 000 000 000 ЕВРО ВЪНШЕН ДЪЛГ ОТ ГЕРБ ДА ПЛАЩАТ МЛАДИТЕ РОБИ СЪС ЗАПЛАТИ 500ЛВ И ПЕНСИОНЕРИТЕ СЪС 300ЛВ
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Златни пясъци дали е писал За Славчо Христов дали е писал За едни хотели и едни апатраменти дали е писал За едни земи дали е писал Крадец !
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За кръга "Олимп" писал ли е нещо в книгата?Ще цитирам Петър Стоянов - Иване, кажи им, те ще те разберат!
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е че Костов направи приватизацията и народа го няма .Останаха партиите .
18
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОСТОВ НАПРАВИ СЪДБОНОСНА ГРЕШКА,ЧЕ НЕ НАПРАВИДЕКОМУНИЗАЦИЯ,АКО БЕШЕ Я НАПРАВИЛ,НЯМАШЕ ДА ИМА ЦАРЯ,БОЙКО ДОГАН,СТАНИШЕВ,ПЕЕВСКИ,***....ЖИВОТ БЕЗ КОМУНИСТИ,ЖИВОТ МЕЧТА!!!!!!!ААА,СЕГА ЩЕ ЧАКАМЕ ВЪНШНИ СИЛИ ПАК ДА НИ ОПРАВЯТ!!!КОСТОВ С КОМУНИСТИТЕ ШЕГА НЕ БИВА,ДОБЪР КОМУНИСТ НЯМА!
17
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали е описал продажбите на БГА Балкан, Нефтохим Бургас и Булбанк?За всяко едно от тях трябваше да е подсъдим.
16
5
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
НАГЛИЯ "управленец на кризи" изпълзява наближат ли избори..Но той никога няма и да намекне дори,че сегашната "политика" е ПЛОД НА ИЗМАМНИЯ "ПРЕХОД",който беше измамен И заради НЕГОВОТО АКТИВНО участие.....Но от преподавател по Политикономика по времето на Живков,какво да очакваме ?
15
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кому беше нужен този преход ?Не и на народа,който днес иска не много,а една партия да има ама да осигури безплатно здравеопазване ,сигурност и справедливост и работа за всички .Всичко ,което отнехте в този преход и излъгахте ,че е за добро .Това е измамата .
14
5
 
20
 
! Отговори
дон педро преди 5 години
Този *** няма право да си отвара устата и въобще да не се появява по медиите и да бълва глупости. Живял съм по време на неговото управление и не искам повече никога да чувам нищо за него. Ей няма срам че и книга пише на всичко отгоре. КРАДЕЦ !!!
13
6
 
34
 
! Отговори
Петър преди 5 години
Няма да чета нито неговата книга, нито тази на Бареков. Достатъчно ми е,че съм живял по времето на Костов в БЪЛГАРИЯ. Помня приватизацията, натиска върху медиите, съсипването на ключови предприятия , излъчването на Хъшовете от мазе, мизерните заплати, смяната на министри без никой да каже защо ги сменя, фондацията на жена му.Спрете да го показвате тоя , защото ми се повръща.
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да му се дава достъп до медиие антидържавно .
11
5
 
21
 
! Отговори
тя преди 5 години
А за Косьо Самоковеца ,писа ли ? А за "костовчетата" писа ли ?
10
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко политически трупове излязоха да дрънкат глупости преди изборите вместо да лежат по затворите.
9
5
 
35
 
! Отговори
тя преди 5 години
А написа ли в книгата с колко милиона ощети българският народ ?!
8
6
 
32
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
Костов е единственият политик които си построи бункер под къщата - толкова по въпроса какво мисли за бъдещето
7
6
 
36
 
! Отговори
леля Пена преди 5 години
Всичко ли си каза,Иване, или само което ти е удобно?
6
15
 
14
 
! Отговори
ВЪЛК В ОВЧА КОЖА преди 5 години
Драги деца........ Вижте хубаво този чичко от снимката...... НА ВРЕМЕТО ДРУГАРИТЕ МУ НАРЕДИХА КАТО ОТРАКАН ПАРТИЕН ЧЛЕН ДА ПРЕВЗЕМЕ И ОГЛАВИ ПЪРВОТО ПОЯВИЛО СЕ ДЕМОКРАТИЧНО ДВИЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ - СДС И СЛЕД ТОВА ЗАЕДНО С ЪС СИВИЯ СИ КАРДИНАЛ МУРАВЕЙ РАДЕВ ДА ХАРИЖАТ АКТИВИТЕ НА ДЪРЖАВАТА В СИГУРНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЪЦЕ И КУФАРЧЕТА. НЕ СЛУЧАЙНО И ДРУГАРКАТА НИНОВА Е ВИДНА НЕГОВА УЧЕНИЧКА И ПОСЛЕДОВАТЕЛКА.......
5
8
 
33
 
! Отговори
koko преди 5 години
А затвор кога?
4
12
 
42
 
! Отговори
Какви измами бе ! преди 5 години
***! Вашата клика разби икономиката, ликвидира селското стопанство , образованието, здравеопазването и изгони хората от страната! Вие расипахте страната , а не "***"! Това което комунистите построиха за "45 години стигат" вие още не можете да го окрадете и кражбите продължават вече 30 години! *** такъв, "политикономист" жалък... Така ли постъпиха другите държави - например Румъния! Некадърник жалък!