Училището за летци в Долна Митрополия отваря врати от 2020 г.

Груба грешка е, че беше закрито, смята вицеадмирал Пламен Манушев
17 апр 2019 18:10,
85
Училището за летци в Долна Митрополия отваря врати от 2020 г.
Снимка: БТА

Военновъздушното училище в Долна Митрополия ще бъде възстановено и ще започне да функционира от 2020 г.

Парламентарната комисия по отбрана одобри единодушно да се открие "Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски". То ще бъде държавно висше военно училище, създадено на базата на сегашния факултет "Авиационен" на Националния военен университет "Васил Левски" – Велико Търново.

Още по темата
До решението се стигна след като преди седмици премиерът заръча до 6 май да бъде възстановено Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Тогава министър-председателят изтъкна, че няма логика да се дадат толкова пари за самолети, ако пилотите не са подготвени за тях.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов посочи, че откриването на военновъздушно училище е значимо предвид процеса на усвояване на нови системи за командване и управление на самолети и вертолети.

Вицеадмирал Пламен Манушев пък посочи, че навремето военновъздушното училище не е трябвало да бъде закривано.

"Военновъздушното училище не трябваше да се закрива. Това е груба грешка, защото летецът трябва да израства при летци, морякът - при моряци. Летците трябва да са в авиационна среда, а не под началството на военния университет, където приоритетите са други", каза той.

Депутатът от ГЕРБ предупреди и че не трябва да се подхожда с толкова оптимизъм, тъй като ще трябва да се положи огромен труд, за да може висшето военновъздушно училище да се утвърди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
0
 
! Отговори
V преди 5 години
А според мен обучението трябва да е по бързо и на повече хора. В самите ескадрили .В бъдеще самолетите ще могат да остават повече време във въздуха и при по малък брой самолети ще се компенсира с летене на смени .Трябва да се изработи първо технологията на обучение .Ще трябват и оператори на дрони .А то е подобно на летенето .Пет години обучение за съвременна техника е неприемливо ,цената също . Цялата технология трябва да се промени и тренажори и повече хора да се обучат.Света се промени
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да затриеш две училища, подготвящи високо квалифицирани кадри"Не разбрах само къде са тия висококвалифицирани кадри. Понеже ако имаш предвид Долна Митрополия, там никога не се били такива. НИКОГА! На военния летец му се втълпява, че той е най-добрият, че той е едва ли не Бог, набива им се в канчетата това колкото и да са проcти и неграмотни. Идеята е като полетят, да не ги е страх срещу врага, а да имат самочувствие. Обаче накрая остава само едното самочувствие. А иначе фyш!
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдаа, сетиха се! А когато го затриха, де им беше акълът? "Авиационен факултет" в сухопътно училище...То без малко да открият и "Морски факултет" в Търново, ама навреме им дойде акълът...Да затриеш две училища, подготвящи високо квалифицирани кадри - туй нещо малко "държави" го могат
3
0
 
5
 
! Отговори
Белчо&Сивушка преди 5 години
Училището за космонавти ще бъде някъде по северното бел... Черноморие, още не е уточнено Шабла или Каварна, ама там някъде ще е!
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни проcтотии...Те летците така или иначе си учат там. Все едно да кажеш "Училището няма да се казва Карл Маркс, ами вместо това ще се казва Ленин!".За какво са им на нашите шапкари тия рокади?Аз ще ви кажа защо - схемата е 3 в 1, неочаквано добра комбинация! Хем се вземат едни пари от бюджета, за нищо, ама да кажат, че е за нещо. Хем предизборно уж се прави нещо хубаво. Хем да има къде да учат повече излишни отрочета с тати с връзки с властта, че иначе е скъпо да си платят сами бреветите!
1
1
 
7
 
! Отговори
бай х преди 5 години
за къде бързате .. ф16 ще ги докарат след 10 години