Депутатите решиха: Рестарт за училището за летци в Долна Митрополия

Днес е добър ден за българската авиация, обяви Каракачанов
Обновена: 18 апр 2019 15:00 | 18 апр 2019 14:40, Камелия Цветанова
19
Депутатите решиха: Рестарт за училището за летци в Долна Митрополия
Снимка: БТА

Военновъздушното училище в Долна Митрополия, което беше закрито през 2002 г., ще бъде възстановено и ще започне да функционира от следващата година, решиха депутатите.

Още по темата
То ще бъде държавно висше военно училище, създадено на базата на сегашния факултет "Авиационен" на Националния военен университет "Васил Левски" – Велико Търново.

До решението се стигна след като преди седмици премиерът заръча до 6 май да бъде възстановено Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Тогава министър-председателят изтъкна, че няма логика да се дадат толкова пари за самолети, ако пилотите не са подготвени за тях.

"Днес е добър ден за българската авиация", коментира министърът на отбраната решението на законотворците. Според него без решителната намеса на Борисов, вероятно решението щеше да отнеме повече време и да бъде пропусната следващата учебна година.

"Факт е, че отново даваме възможност да се възроди едно от висшето ни военни училища, което има своята традиция, възпитала стотици, бих казал хиляди кадри", заяви Красимир Каракачанов.

Според председателя на Комисията по отбрана в НС Константин Попов създаването на Военновъздушното училище е стратегическо решение и дава знак за бъдещето на българската авиация.

"Защо България заслужава да има военновъздушно училище? Може би малко емоционално, но тук е мястото да кажа, че в българския ген има нещо заложено, което е видно от нашата история. Българската авиация има наистина славна история, славни традиции", коментира той и припомни, че българите са използвали първи самолета за бойни цели.

Той допълни, че с възстановяването на Военновъздушното училище се разкрива и възможност и за подготовка на кадри в гражданската авиация, за каквито пък има глад.

Калин Поповски от Обединени патриоти пък се надява в перспектива военното училище да стане стратегически център за обучение на Балканския полуостров. Според него е било грешно решението за закриването му през 2002 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Напред-назад преди 5 години
"било грешно решението за закриването му през 2002 г." А кой го все това решение? Не бяха ли пак управляващите от ГЕРБ. Хайде сега предизборно да го възстановим, за да има какво да закриваме после.
17
0
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
Няма да е зле да се въведе някакъв частен елемент в армията .Този е доказано не ефективен
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Летците трябва да се обучават в ескадрилите"А в момента къде се обучават?! В подземията ли??!
15
2
 
1
 
! Отговори
V преди 5 години
България никога няма да си вземе поука от грешките на историята ;) Летците трябва да се обучават в ескадрилите .Който не познава историята е принуден да повтаря едни и същи грешки .
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали и в момента се обучаат пилоти бе гaванки кyхи?!Нали и в момента Факултет Авиационен е пак там?! Какво значение има дали ще е отделен университет или отделно военно училище, след като пак ще учат ЕДНО И СЪЩО каквото учат и в момента. На курсантите нищо няма да им се промени, променя се само ИМЕТО на училището! Вместо да е факултет към НВУ, сега ще е самостоятелно. Иначе е все същото. Мислете малко с тия глави!Всичко се прави, за да се усвояват някакви пари пак. И предизборно уж за хубаво.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе казват, че фатмaкa след като избирателите на следващите избори му бият дузпата, щял да ходи на хонорар в Долна митрополия. Само че щял да преподава на стюардесите!
12
6
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 12 преди 5 години
давай го по-полека, избори идват, за това им плащат. За тях няма добра, лоша, интересна новина, те са тук да плюят и да си получат копейките на пост. Щом в научите новини плюят, няма как да пренебрегнат една политическа такава. На комуниста му трябва враг, без враг той не може да стегне редиците.
11
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
майка ви хейтърска, едно нещо няма което да не оплюете с кухи коментари.....
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е само едно училище ли ще има? Само за бойни самолети ли.?
9
5
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Чакаме ветото на Резиденто.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AVEBOVIKO!!!Японският император е бил смятан за слънце.Френският крал също: Викали са му кралят-слънце.А нашият премиер какво е?Свръхнова ли?С други думи, как подчиненият нарежда на своя работодател???Бойко нарежда на Парламента.Все едно аз да кажа на моя шеф: "От утре шефе, ми даваш мерцедеса на мене, а аз ще ти дам билетчета за градската мрежа!"
7
4
 
9
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Леле? С тея "Месершмит"-и на снимката сме си Велика Въздушна Нация? И Константин Попов с това "..емоционално.." изказване .." сетила се Мара да се побара! А докато се унищожаваше бойната авиация толкова лета, къде бяхте Господин Попов?
6
3
 
12
 
! Отговори
Орнитоптер преди 5 години
То така на приказки в парлаМЕНТА направо и космодрум могат да решат да отворят.
5
2
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Да подготвяме кадри за европейската авиация !!!
4
10
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Мишето и съпругът на Деси Радева са доказателство, че от Долна Митрополия не излиза нищо читаво.
3
4
 
17
 
! Отговори
Каква авиация преди 5 години
Тия Ф16 са с най скъпите летателни часове от всички изтребители от това поколение. За америнците горивото, харченето на пари и 23 трилиона дълг, може да не е проблем, но в бедна България тия самолети ще седят в хангара.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Може би малко емоционално, но тук е мястото да кажа, че в българския ген има нещо заложено, което е видно от нашата история."Ганьовщината?
1
2
 
11
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 5 години
Тия верно са *** , единственото оправдание може да им бъде , че го правят за пиар и да отклонят общественото внимание от истинските проблеми..а те не са в липсата на летателно училище ..вервайте ми...