Шанс за новите пенсионери - ще избират трите най-добри години

ГЕРБ се зарече: Никой няма да бъде ощетен с нито една стотинка!
19 апр 2019 13:10,
23
Шанс за новите пенсионери - ще избират трите най-добри години
Архив: БТА

Новите пенсионери ще могат да избират до 2023 г. дали по старата или по новата формула да им бъде изчисляван индивидуалният коефициент при отпускане на пенсията им. Това решиха окончателно депутатите с промени в Кодекса за социално осигуряване.

Така хората ще имат правото да включват в изчисляването на пенсията си дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г.

Още по темата
До спешните законови промени се стигна, след като от 1 януари 2019 г. влезе в сила нова методика за изчисляване на пенсията, в която не се включва осигурителният доход за период от три последователни, избрани от лицето години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г., както и осигурителният доход за периода 1997 г.- 1999 г., което беше възможно до края на 2018 г.

Оказа се обаче, че за някои хора новата формула са изчисление може да се окаже по-неблагоприятна и затова премиерът Бойко Борисов разпореди да се направят законодателни промени и да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер.

С поправките хората, които вече са подали заявление за отпускане на пенсия след 1 януари 2019 г., пък ще могат еднократно в рамките на 6 месеца да упражнят правото си на избор по коя от двете формули да се пенсионират.

"Гарантира се правото хората да получат по-благоприятния размер на пенсията. Нито един човек няма да бъде ощетен с нито една стотинка, граждани могат да бъдат спокойни", настоя Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
в вс. европейски държави искат 5 г. стаж и като станеш на годините взимаш достойна пенсия. ама бг не е в европа.. след африка е някъде.
21
1
 
1
 
! Отговори
До17 преди 5 години
Момче ти наясно ли си, на кого са повечето УПФ в България и какво ще се случи с нашите "индивидуални" партиди?
20
0
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Че избират от трите най-дългия...
19
0
 
2
 
! Отговори
спокоен преди 5 години
"Много моля , тези които нямат представа от пенсии и начин на пенсиониране да замълчат или да се образоват по темата."Кво има да знаем? Или имаме за ток и храна, или нямаме. Пий една студена вода с валерианче! Да мълчим!? :)
18
2
 
0
 
! Отговори
гневна преди 5 години
Много моля , тези които нямат представа от пенсии и начин на пенсиониране да замълчат или да се образоват по темата.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цял живот издържам някой ром, а дори не знам името му!? Дори осиновителите в зоологическата градина, знаят за кого се харчат средствата им. Държавата да срещне осиновители и осиновени, дет се вика по една ракия да изпият, да се запознаят...имат ли нужда от още нещо
16
1
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 12,13Защо да нямам право да се прехвърля само на УПФ? Защо ми е отнето това право? Какво ще стане ще си е мой проблем, а не както сега искам или не да трябва да плащам на държавата за да дава социална пенсия на хора с 0 дни трудов стаж и когато стане време аз да съм пенсионер да каже, абе ти си внесъл 40 000 лева, ама от тях няма и 1 лев останал затова се оправяй сам. Държавата е некадърен управник на каквото и да е - Затова социалното и здравното министерство са в колапс!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато дойде моя ред, ако дойде, няма има и 5 лв в хазната. Дано онези от апартаментите, поне ни пускат огризки през балконите, да ги гризкаме в кашоните
14
1
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 13,14Какъв е проблема в НОИ да е индивидуална партидата? Къде точно е проблема? Аааа, да - че нашите пари отиват и за тези които не са внесли и 1 стотинка, нали? Затова ревеш против индивидуални партиди, защото тогава всеки ще взима колкото е внесъл, а не колкото държавата сметне, че са му нужни! В САЩ как са с индивидуални партиди? И си живеят много добре! А в България няма и когато умреш парите ти се изпаряват като комунист от работното място!
13
1
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Това с индивидуалните партиди може да го предлага само някой, който е обгазен. За да се премине от сегашният немски метод към индивидуални партиди се изисква много време. Има нещо, с което започнаха за родените след 1959 година, но те ще вземат по лев-два към пенсията си от частните мутренски пенсионни фондове.
12
1
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Родените след 1959 имат и индивидуални партиди в УПФ,стой та гледай какви пенсии ще вземат като му дойде времето!!!!
11
5
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Какви изчисления какви ви глупости? Хората са внесли Х лева, значи имат да взимат Х лева + лихвата! Какво има да смятате балове, години и тн? Индивидуални партиди, колкото си внесъл толкова ще вземеш и точка с тази простотия! Какво има да се мисли и да се смята. Така всеки ще вземе каквото е дал и няма да има право да се оплаква. Ако си се осигурявал 1 година ще вземеш толкова, като си се осигурявал 50г. ще вземеш колкото си внесъл и се приключва казуса един път за винаги!
10
1
 
4
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Пенсионери на демокрациятаСега пенсиониращите се имат повече трудов стаж при демокрацията и пазарната икономика и малко от времето на соца. През 2019-та година жените се пенсионират на 61 години и 4 месеца и 35 години и 8 месеца трудов стаж, което означава около 20 години трудов стаж при демокрацията и 15-16 години трудов стаж преди това. През 2023 година жените ще имат двойно повече трудов стаж при демокрацията в сравнение с трудовия стаж по времето на соца.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължава геноцидът над пенсионерите в България започнал през 1990 година.
8
0
 
3
 
! Отговори
ЗА НОВИТЕ И СТАРИТЕ преди 5 години
ОБИЧАЙНОТО РЕШЕНИЕ Е:ЗА НОВИТЕ- НЕ РЕВЕТЕСТАРИТЕ-ОТПИШЕТЕ И ЗАБРАВЕТЕ- НАДЕЖДА ВСЕКА ТУКА ОСТАВЕТЕ
7
9
 
3
 
! Отговори
блазе им преди 5 години
български пенсионер да си на тоя свят,като писани яйца ги гледа властта,с перце ги гали,то целия народ е гален,но пенсионерите най-много,защото гласуват под строй,блазе им,отживяха си на тоя свят,на младини крадоха,на старини още повече
6
2
 
4
 
! Отговори
??? преди 5 години
До 5 гневнаБи ли обяснила за какво става въпрос... Как се губят тези пари, за които пишеш?
5
1
 
10
 
! Отговори
??? преди 5 години
ГЕРБ пак се изложи. Каква е раликата между 2019 година и 2023 година, когато ГЕРБ твърдят, че онези 6 години преди 2000-та година ще отпаднат? Защо сега да ги има, а през 2023-та и в следващите години да ги няма тези шест години?
4
2
 
6
 
! Отговори
гневна преди 5 години
А за тези ,които се пенсионираха след 1997г, ще има ли справедливост ?Всеки месец губим между 50/60 лв. Минаха 20г в чакане на справедливост
3
5
 
25
 
! Отговори
мислете преди 5 години
Само след 9-10 години пенсии вече няма да има!България е до там!