Борисов със съболезнования до колегата си в Шри Ланка

Светът скърби за жертвите
21 апр 2019 13:35, Петя Славова
41
Борисов със съболезнования до колегата си в Шри Ланка
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе, съобщи пресцентърът на кабинета.

"Потресен съм от новината за ужасяващите атентати в църкви и хотели в Шри Ланка, довели до загубата на живота на толкова много хора и стотици ранени. Осъждам най-категорично тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи", пише премиерът Борисов.

"От името на българското правителство и от свое име изказвам най-дълбоки съболезнования на Вас и близките на жертвите, както и най-искреното ни съчувствие към болката на приятелския народ на Шри Ланка. Пожелавам бързо възстановяване на всички пострадали", посочва още Борисов, цитиран от БТА.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до Тилак Марапана, министър на външните работи на Шри Ланка, и осъди насилието във връзка с терористичните атаки в страната, довели до множество жертви и ранени. Това съобщиха от българското министерство.

Турция също остро осъди днешната серия терористични нападения в Шри Ланка, предаде Анадолската агенция.
"Осъждаме терористичните нападения, които бяха извършени на празника Великден срещу невинни хора в църкви и хотели в Шри Ланка", заяви външният министър Мевлют Чавушоглу в Twitter.

Той изтъкна, няма никакво значение какъв е бил мотивът и че това "гнусно" нападение е аналогично на това в Нова Зеландия - и двете са извършени "страхливо, варварски и безжалостно", посочва ТАСС.

Още по темата

По последни данни при нападенията в Шри Ланка са загинали между 156 и 185 души и са ранени стотици.
По информация на посолството ни в Индия към 12.00 ч. няма данни за пострадали български граждани при терористичните атаки в три църкви и три хотела в Шри Ланка, съобщи пресцентърът на МВнР.

Взривни устройства бяха задействани в църквите Kochikade Church, Katuwapitiya Church и Church in Batticaloa, както и в хотелите Shangri La hotel, Cinnamon Grand Hotel и Kingsbury Hotel.

В един от пострадалите хотели - Shangri La Hotel се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи, с оглед оказване на съдействие при необходимост.
Посолството на Република България в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолството на страните от ЕС в Делхи, където се подава актуална информация от Коломбо, в тази частност и от Делегацията на Европейския Съюз (ДЕС).

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявават предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 или при извънредна ситуация и в извън работно време на тел.: + 91 9910999498.
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не е казал конграчулейшънс пак добре
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе тия не знаят куде е България на картата. Какви съболезнования...
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на приятеля си по г...близане от окрайна-Порошенко дали е пратил.
29
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ха!...Повода НАИСТИНА е ужасен и трагичен,но тъй като Мутрьо са намесил,са сетих за това:-Вчера гледах в "тръбата" интервю с некой си "Щайгата"..Водещия го попита:-"Колко човека си утепал?".-..Оня ,след скромно колебание, СИ ПРИЗНА:-трима....Та така,"по инерция",са замислих:-"Какво ли би отговорил Мутрьо на такъв въпрос?..Докато "бърше сълзите от очите си" заради тая касапница..?
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама той знае ли къде е Шри Ланка?
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе"---Абе, как ли е успял нашият Тиквун да му изпише името, бе! Че не може да го произнесе не може. Ама колко ли чернови са му трябвали, докато го нацели правилно на беловата? :)
26
1
 
4
 
! Отговори
Юнкер Клод Жан преди 4 години
Правата на "белата" европейска ***.тия са по важни от някакви си там мъртъвци.
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз отначало бях потресен. Не очаквах, че еднокнижника може да пише, че знае къде е Шри Ланка..После се сетих, че той си има отбор придворни писарушки-ПР-ки, които пишат вместо него. Така че, вече не съм потресен.
24
3
 
8
 
! Отговори
пр0р0к преди 4 години
поредната операция на Мосад, сега ще кажат, че терористите са финансирани от Иран и хоп почваме поредната война в услуга на Цион!
23
3
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ - НЕ, МЕРСИ преди 4 години
Тоя нашия нeщacтник не става и за *** за зеле. Поне да мълчеше. Клоун
22
2
 
10
 
! Отговори
бо велики преди 4 години
Нареждам - яжте дюнери - има ги на всеки ъгъл, така опазнам етническият мир!!
21
3
 
9
 
! Отговори
Бо Тик Вун Ким ЧенУн преди 4 години
пращам Баретите ни - те само с викове Бо е Велик, ще прогонят злото!!
20
3
 
4
 
! Отговори
доктор хонорис кауза преди 4 години
Ето за това учих и преучих как се гасят пожари - всеки премиер трябва да е пожарникар!!
19
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Бокича скърби,защото ония не са използвали гранатомети...И нормално:-Едно е да отстреляш некой с гранатомет,друго е да фърлиш бомба в калабалъка.....ама Пожарникаря ги разбира тия работи,пекан е в занаята..
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иван Костов 1999 отиде на джамия .Това след като взриви като терорист мавзолея .Това стана и месеци след като посече цял един християнски народ с приватизация .Днес пише книги и хвърля вината върху народа си естествено .Досущ Адолф Хитлер .
17
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иван Костов 1999 отиде на джамия .Това след като взриви като терорист мавзолея .
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ще е този век братя и сестри .Те нас и ние тях .Битката е почнала 622 и продължава с пълна сила.,завладяха Константинопол ,ние си върнахме Йерусалим. Макар че там са евреите .Целта им е Европа ,Русия ,Америка .А ние тъпо спорим откъде идваш светия дух и се делим на източни и западни християни .
15
5
 
15
 
! Отговори
християнин преди 4 години
Бо е винаги първи по тези неща, сега спец-части за борба с тероризма ще предложи да им прати, щото всичко в неговото кралство е тихо и спокойно - овците спят блажено в кошарата!!
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подбраха датите и атакуваха покрай католическия Великден. Дано няма атентати и другата седмица, когато православните празнуват.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами с такива дъртаци начело на запада и Църквата това се очаква.Я сложете един млад западен лидер и млад папа да смачкат исляма и ще видите обрат .