На избори: Младите не са апатични, политиците остават неразбрани!

Проучване: Най-малко младежи гласуват на евроизбори
24 апр 2019 12:30, Анисия Иванова
59
На избори: Младите не са апатични, политиците остават неразбрани!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Няма партия, която да покрива очакванията на по-голямата част от младите и това е причината те да не гласуват на избори. Това е първата причина, която са посочили анкетирани в проучване на Института за иновации в политиката. Само 24% смятат, че гласът им може да промени нещо.

                     Джамбазки: "Ишиас политика" създава антиевропейски настроения

Какво може да накара младите българи да участват в политическия процес? На този въпрос в студиото на "България сутрин" отговори учредителят на Института за иновации в политиката Александър Дурчев.

Още по темата
Той коментира и изводите от допитването.

"До голяма степен липсата на желание при младите хора да гласуват е свързано със слабата информираност и много ниската ангажираност на тези хора в процеса по създаване на идеи, в процеса по комуникация между тях и партиите", заяви той.

                               Проучване на "Галъп": Рамо до рамо, но БСП поведе с малко на ГЕРБ

Дурчев допълни, че не смята за основна причина апатията, а по-скоро липсата на активност от страна на политиците. Според него те са тези, които трябва да ангажират младите хора, за да ги накарат да гласуват.

По думите му социалните медии вече имат голямо влияние и в политиката. "Етимологията на тези медии означава "социалност". Това означава диалог и ангажираност, а не помпозност и информиране. Това е тенденцията. Всички нови политици като Тръмп, Макрон, Ципрас използват медиите по изключително различен начин от този, който виждаме в България", каза още Дурчев пред Bulgaria ON AIR

Проучването е показало, че само 25% от анкетираните следват профили на политици в социалните мрежи у нас.

"Подходът им е нещото, което е неразбрано от хората. Те имат "офлайн" медиен подход, който само информира. За да бъде успешен, те трябва да задават въпроси, да ги включват в политическия процес. Младите хора обичат да бъдат ангажирани", категоричен е той.

                              Преди евровота: "Апартаментгейт" стопи предимството на ГЕРБ

Проучването, обхващащо хора от 19 до 29 г., е показало още, че най-много от тях гласуват за президентски, след това за парламентарни и най-малко на евроизбори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
4
 
! Отговори
асдиайи преди 4 години
трябвало да се гласува...точно като гласуваш подкрепяш системата, като не гласуваш, системата се променя.щом гласуваш й оказваш доверие...ако само 30% идат да гласуват, това значи край за ЕС...затова са и тези реклами и дебати с които ни занимават в тази смешна държавица
53
1
 
6
 
! Отговори
eduihuwedjiwefjojjff преди 4 години
в тази провинцинална държавица само с избори се занимавате, като молдова и македония.....колко време се говори за някакви незначителни избори, в германия и франция не чух нито един да се интересува...вземете и прочетете някой европейски вестник и ще видите че никой не говори за тия смешни избори
52
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 4 години
Мисля да гласувам но все пак ще питам сина ми на 1 год.
51
0
 
11
 
! Отговори
venix преди 4 години
Идва краят на политиката като такава. Нужен е друг модел, генерално различен от досегашните.
50
0
 
11
 
! Отговори
venix преди 4 години
ИскАх да гласувам, но немАх желание. :D
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимус преди 4 години
Кво да им разбирам. Корумпаци, шуробаджанаци, крадци, убийци. Не са много сложни за разбиране...
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33За пенсиите не е виновна демокрацията, а светлият социализъм.Хората им е обещано, че някой ден ще бъдат издържани, и нито е имало инвестиционни фондове, нито нищо. Никой никъде в цивилизованите държави не разчита на пенсия, а отделят по 15% от заплатата си всеки месец за инвестиране.
47
5
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Частта от простолюдието, на възраст до и под 30 г. е нормално да не разбира нито от политика, нито от нищо. Интелектуалния им капацитет едва стига да пазят равновесие и да контролират физиологичните си нужди. И дума не може да става да проявяват някаква форма на мислене, дори на най-повърхностно и елементарно ниво. И политиците са наясно с това, затова изобщо не се занимават с тях. Просто няма смисъл.
46
0
 
11
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
До анонимен (46)Ох милото ми заблудено детенце :)В америка управлявали корпорациите :)А кой мислиш че управлява в европа ;)Това с изборите е само отдушник на напрежението, за да се обвинявате сами себе си за лошия избор. Иначе няма случайни хора в нито една от листите на партиите. Който и да изберете винаги ще е едно и също. Ще се прави това което корпорациите са казали. Айде успех на изборите ;)
45
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
На заплатаджии да осигуряваме места, безсмислено е.
44
8
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Млад човек съм, гласувам на всички видове избори, защото така разбирам самостоятелността, свободата, собственото мнение и преценката. Ние, младите се интересуваме как се развива България, дали имаме перспектива, а не колко документи ще се подписват в Брюксел, джендърство и политическите игрички на САЩ, които си водят политически битки и са готови да водят войни, защото там всичко се диктува от корпорациите. Нека нашите представители да решат както могат европейските проблеми, но и у нас има.
43
0
 
18
 
! Отговори
Е за кой ?! преди 4 години
ДА, трябва да се гласува, но сериозно, за КОЙ бе хора??? 30 години все едни и същи ***. Лицата отпред се сменят леко, а отзад остават същите...всяка една държавна институция е прогнила от шуробаджанащина и корупция, без изключение. Имам примери с познати, печелят даден конкурс, назначават ги на ръководна позиция и след 1 месец му се казва: или си в играта или си извън нея ... Който и нов да се опита да влезе, ще затъне до гуша в ла*на от които няма излизане. Та, ЗА КОЙ ?!
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите гласуваме за демократична България.
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато отвратените не гласуват, отвратителните управляват. Затова България стигна на това дередже. Имах познати като по-млад, правеха се на голямата работа "ще им гласувам аз на тях". Сега съжаляват, че са мислили така, но и те споделят как младите не го разбират - също като тях някога. Партийната субсидия за всеки глас е нищожна на онова, което губим всички ние, ако не гласуваме и останат пак същите да ни управляват. Сега изборите са за европарламент, но са не по-малко важни.
40
0
 
14
 
! Отговори
До 41 Ванката преди 4 години
Вие Софиянците може и да вземате над 1000лв но в провинцията се взема толкова 500,600 ..800 в най добрия случай . Така че не се прави на отворен , България не е София
39
12
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До АнонименКва е тая заплата 500 лева бе? Никъде няма толкова ниски. Всички, които познавам взимат минимум 1,7 - 2 хиляди. Аз самия взимам 4500 чисти. Разкарайте се от тея умрели села и вършете нещо смислено - стига шили дрехи и карали тирове.
38
0
 
14
 
! Отговори
Мария Скокундрел преди 4 години
Мария Габриел и *** Модел българки ли са ?
37
1
 
15
 
! Отговори
Пен преди 4 години
Много ми се гласува ама .... все няма положителен резултат като гласувам....
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиците отдавна са скъсали връзката с народа си и слугуват на чужди държави и съюзи.
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 36Слабата избирателна активност е музика за ушите на обичайната партийна клика - така само с гласове от махалите могат да си осигурят убедителна изборна победа,--хич не ме интересува... те и без това са морално нелегитимни