В защита на розовото масло - закон за маслодайната роза

Налице е свръхпроизводство на розов цвят
25 апр 2019 17:00, Василия Пейчева
6
В защита на розовото масло - закон за маслодайната роза
Снимка: архив "Булфото"

Депутатите приеха на първо четене новия Закон за маслодайната роза. С него ще се създаде публичен регистър на розопроизводителите и розопреработвателите, а за нарушителите се предвиждат глоби от 500 до 5000 лева.

Още по темата

С текстовете се цели да се защити интересът на розопроизводителите и розопреработвателите, както и да се гарантира качеството на българското розово масло.

Как българската роза стана вече.... френска

Законодателната инициатива е наложителна поради настъпилите през последните години процеси на масово създаване на насаждения от маслодайна роза с неясен и разнороден сортов състав, различни стопански качества и свръхпроизводство на розов цвят, който не може да бъде обработен технологично в съществуващите обекти за преработка.

Насаждения от маслодайна роза ще се създават само от сертифициран посадъчен материал с доказан произход, предвижда още законопроектът. Ще се регламентират и взаимоотношенията между производители и преработватели, чрез сключването на договори за изкупуване на маслодайната роза.

Със законопроекта се създава и публичен електронен регистър на розопроизводителите, розопреработвателите и обектите за производство на продукти от маслодайна роза.

За тези, които произвеждат цвят от маслодайна роза, без да са вписани в регистъра обаче, се предвижда глоба в размер от 500 до 1000 лв. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, санкция скача от 3000 до 5000 лв.

За невписаните преработватели на маслодайна роза глобата е в размер от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 5000 до 10 000 лв.

По време на дебатите зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева посочи, че българското розово масло е известно в цял свят и това налага намесата на държавата в неговата защита.

"Предвидени са и договори, които да се сключват между розопроизводителите и розопреработвателите. Това е гаранция и за розопроизводителите, че техният цвят ще бъде изкупен и заплатен накрая", коментира тя.

Йордан Апостолов от НФСБ се съгласи, че е належащо да има такъв закон, но настоя, че той не трябва да бъде приеман в този вид. По думите му текстовете трябва да бъдат променени и обвини ГЕРБ, че е нарушен политическият диалог.

Павел Шопов от "Атака" пък изрази задоволство, че след толкова години се е стигнало до приемането на този закон. Той обаче разкритикува социалистите, които от два месеца отсъстват от пленарните заседания.

"БСП уж имат за емблема българската роза, а ги няма. Те щяха да са полезни за приемането на този закон", заключи Шопов.


6
Още от Политика
"Индипендънт": Русия ли все още дърпа конците в България?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къде го видяха тия не искам вече да ги споменавам с думата " политици и дупетати" че в България има свръх производство на цвят от маслодайна роза и да се ограничават насажденията. Вий господа знаете ли колко розово масло е произвеждала малка България по времето на соца ? и все не стигаше и то само за френските маркови парфюми. Сега Турция го произвежда и има пазар , а ние ще лапама пак мухите.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И ако си насадиш маслодайна роза като декорация в градината или в обществените градиники,пак ли ще плащат хората глоба?
Вие добре ли сте?
4
0
 
12
 
! Отговори
V преди 4 седмици
България се превръща в бананова република ;) За да стане това значи някой източва от някъде системата .Нещо сметките не излизат !!! Ама и кръчмаря хич го няма .
3
0
 
8
 
! Отговори
Тошо артиста преди 4 седмици
Още по мое време. Москва си свикна с това розаво масло. И си го взимаше редовно.
2
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За българската роза. БСП ги няма защото трябва да питат Москва. А за нормалните хора Брюксел им е дал правото да си решават.
1
1
 
12
 
! Отговори
Иван Пешев преди 4 седмици
Свръхпроизводство щото преди 6-7-7 години писаха разни *** каква голяма схема била , а пък схемата е да предизвикаш свръхпроизводство и да държиш маслобойните ;) че да ти падне цената , нищо лично просто бизнес.