Армията ни модерна, мобилна и малка? Засега само малка!

До 4 години българският войник ще е оборудван като натовския
30 апр 2019 19:00,
124
Армията ни модерна, мобилна и малка? Засега само малка!
Снимка: БулФото

Надявам се, че до 4 години българският войник ще е оборудван като натовския, за да може да има самочувствие и да се чувства равен. Това каза пред БНР началникът на отбраната Генерал Андрей Боцев.

Той припомни, че за 15 години в НАТО около 14,5 хиляди военни са участвали в мисии зад граница. Според него това е придобиване на опит, способности и работа в екип, но до момента единствената препоръка, която е изпълнена от това армията ни да бъде малка, модерна и мобилна, е това да бъде малка.

"Имаме 3 големи проекта за трите вида въоръжени сили. Има и доста по-малки проекти, които не изискват много голям ресурс, но допринасят съществени способности от това, което сме заявили. Всички тези проекти сме насочили към декларираните сили. За ВВС проектът е почти на финалната права. Водят се преговори правителство – правителство. Трябва да получим офертите от фирмите, които участват за двата многофункционални модулни патрулни кораба. На Сухопътни войски се доработва методиката – имаме един проблем – оказа се, че в Министерството на отбраната и в това на икономиката няма такива специалисти, които да дадат консултация как да го постигнем това сътрудничество, в кои области. Има български фирми, които се занимават с такава дейност и ще търсим начин те да окажат съдействие при изготвяне на проекта“ - коментира Ген. Боцев.

Началникът на отбраната твърди, че остава оптимист за бъдещето на българската армия и изтъкна, че са направени добри стъпки - като увеличението на заплатите на военните с по 10% и увеличаването на приема в Националния военен университет.

"През 2018 г. за първи път броят на напускащите армията е по-малък от броя на влезлите в армията с около 150 души. С кампания „Бъди войник“ искаме да мотивираме хората да кандидатстват за военнослужещи, защото военната професия е сигурна професия и шанс за кадрово развитие, стига да желаеш. В Сухопътни войски имаме конкурс – за 185 подадени места имаме над 470 души, които са подали документи“ - обяви Боцев.

Генералът заяви и че е доволен от направените законови промени, които позволяват процедурите за набиранена военни да са по-бързи. От 23-ма души от доброволното обучение в Плевен, 17 са поискали да бъдат военни. Според него проблемът е, че войниците се търсят на фона на застаряващия мобилизационен резерв.

"Уволнихме много кадри. Доста грешки допуснахме. Прекалено много съкратихме армията, а не я превъоръжихме. Този проблем нямаше да го имаме, ако бяхме оставили наборната и професионална служба" - категоричен е Боцев.

Той изрази мнение, че членството на България в НАТО е нещо положително, но че трябват още промени в българската армия.

„Армията е абсолютно необходима. Това е един от стълбовете на държавността. Ако няма армия и отбрана, държавата няма как да съществува" - завърши Генерал Андрей Боцев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
11
 
! Отговори
професионалист преди 4 години
След 2ген.Боцев ще е пенсионер.Така,че всичко,което казва е в сферата на пожеланията.Имахме боеспособна армия до 1990г.за съжаление...Сега политиците не мислят нито за армия,нито за полиция,нито за здравеопазване и образование.Важното е да са корумпирани,с ВИП асансьори,тераси,къщи за гости и да са недосегаеми,докога ще ги траем?
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много болни, много необразовани а и най вече много неграмотни в този форум! Аз се оттеглям! Няма смисъл да се говори с 80%-ни ...... знаете!
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е пак е нещо. Поне 1/3 от плана сме изпълнили :D
69
7
 
6
 
! Отговори
до славянин преди 4 години
Фюрерчето смля половин Русия и ги накара да вият за помощ от злите империалисти. ***
68
5
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 4 години
До Реалноста- по-малкото ни зло!!! СССР ни презароби и си гугукат с турците - стари дружки!
67
1
 
14
 
! Отговори
серена преди 4 години
Армията ни не е малка,а е мижава.Пък разходите,като за огромна.Страхът от армията на родните ни политици е страхът за собственото си бъдеще! Политическото ни осакатяваме на армията ни е гарантирано!
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА ПАРАДА НА ГЕРГЬОВДЕН ЩЕЛИ ДА ВЗЕМАТ САМОЛЕТИ ПОД НАЕМ ОТ СЪРБИЯ.
65
15
 
5
 
! Отговори
Реалноста преди 4 години
Абе ние Армия нямаме от 1944 на сам *** разсипаха всичко по модела на ония Кремълските пияндури дето осовен да заливат с число друго не могат ...А каквото изпуснаха другарите червените ни Демократите го довършиха ...
64
0
 
5
 
! Отговори
Пак опитват преди 4 години
Да ни смажат духовно , но само ни сплотяват и окуражават.Армията в България е велика и народна и всеки , който ни подцени ще си плати.
63
6
 
15
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
БА способна ли е да защити Родината ? Все още значителна част от висшите офицери и генералитета имат макар и малък опит от времето, когато балканските държави имаха респект към БНА.
62
11
 
10
 
! Отговори
SS23 преди 4 години
Пожелавам на тези които оплюват Русия да са утре под ислямски ятаган. Да видим колко ще им помогне любимото им еврогейско сатаНАТО.
61
7
 
9
 
! Отговори
Стар Набор преди 4 години
Оборудваните като римски легионери натовци не могат да се справят с лекооблечените боси талибани в Афганистан. Българската лека кавалерия от времето на Аспарух е завладяла от тежко въоръжените византийци днешните ни територии. Както и победите наЧингис Хан срещу римляните.
60
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хм и как точно ще се оправяме , ако ни нападнат анадолските ни партньори от НАТО , така както нападнаха преди време гръцките си партньори от НАТО ?
59
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вън военните пенсионери от БА. Това е изкуствено затриване на младите офицери. Който пенсионер иска да работи, да се реализира извън армията.
58
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми как да е повече като 1500 са на двойна хранилка от 2016г до сега-хем заплата и пенсия,къде го има по света,как да има работа за нашите деца...........
57
5
 
20
 
! Отговори
334 преди 4 години
Този "главнокомандващ" с нос като камба няма ли вече да го пенсионират?
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми как да е голяма,като има незнам дали е така но около 1500 които са на двойна хранилка от началото на 20016г-хем заплата и пенсия едновременно и къде го има този абсурд,как да има работа за нашите деца............
55
6
 
7
 
! Отговори
до странжанина преди 4 години
сам потвърждаваш думите ми, само червени бабички сънуваш от гората ..
54
6
 
11
 
! Отговори
до странжанина преди 4 години
не искаш щото не можеш сричка по въпроса да обелиш. 10 години на власт все коминисти са ви виновни. Бетер хитлеристи се превърнахте....ужас сте за държавста, всеки който не е с вас е с клише заклеймен комунист...
53
1
 
7
 
! Отговори
SS преди 4 години
и как го набиха войника, не командос защото не е такъв. Това че джурналите му лепнаха това определение не го прави командос. Поне направи ли си труда да разбереш какъв е по ВОС. дървен философ