"ДНК на прехода" - всички аспекти през последните 30 години

Пламен Даракчиев представи новата си книга пред Bulgaria ON AIR
2 май 2019 17:15, Анисия Иванова
11

Вече близо три десетилетия живеем в преход. За несгодите едни обвиняват стария режим, други - безсилието на новите идеи. Трети пък са категорични, че чакаме помощ даром отвън. В книгата си "ДНК на прехода" Пламен Даракчиев, който бе наречен "Дон Кихот срещу системата", разглежда всички аспекти на прехода през последните 30 години.

В "България сутрин" той обясни, че правилата, по които живеем в момента, са много близки до тези от социалистическия режим, но са малко по-демократично звучащи.

"Очевидно има разлика между нас и останалите източноевропейски страни, които са доста по-напред. Преходът има един етап, в който се осъществява прогрес - хората искат свобода, демокрация, просперитет. По-важното е обаче тези неща след това да се закрепят. Ако има първоначално заложена грешка, нещата стават по-зле. Хората чувстват, че властта е едно цяло, тя е извън контрол. Когато властите не са разделени, няма как да се случат нещата. Възпроизвеждайки новите институции, една група хора направи днешните правила максимално близо до онези от преди 10 ноември, само че звучат малко по-демократично", каза Даракчиев.

Авторът също така допълни, че все пак има надежда Преходът у нас да бъде завършен. Според него едни от най-важните стъпки в тази посока вече са направени - членството ни в НАТО и Европейския съюз.

"След 10 ноември партиите бяха 5, а до декември вече бяха възстановени всички партии. Затова и сега има толкова много. Ние вместо да растем икономически, сме правили партии. Има надежда да бъде завършен Преходът. Трябва обаче да променим правилата, по които живеем", каза още Даракчиев пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преходът на собствеността отдавна свърши. Преходът към капитализъм и буржоазна многопартийна система беше осъществен. През прехода на собствеността, прехода към капитализъм и буржоазна многопартийна система, народът беше лъган и му даваха "опиум за народа", като обещания за светлото евроатлантическо бъдеще, когато влезем в НАТО и ЕС.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе я стига с тия п-ро-ос-то-тии................ще ми "разсъждават" ЗАЩО СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ!!!! Защото на отврат-ните капиталисти ТОВА ИМ БЕШЕ ЦЕЛТА, да ни разбият соцстраните и да ни разрушат!!!! ЗАЩОТО ВЪРВЯХМЕ ПО-ДОБРЕ ОТ ТЯХ, а и защото с поддръжката на Русия (СССР) щяхме да ги надминем ВЪВ ВСИЧКИ ОТНОШЕНИЯ! И ни излъгаха, поканиха ни на еуропската маса не като гости, А КАТО МЕЗЕ!!! На, яжте сега огризките от трапезата им, докато от нас НИЩО НЕ ОСТАНЕ! СРАМ И ПОЗОР ЗА ВСИЧКИ ВИ!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама, той прехода стана: роднина - Министър, роднина - зам. Министър, роднина - депутат, роднина, роднина - кмет и накрая за народа
8
2
 
1
 
! Отговори
Психолог психопат преди 4 години
Интересна комбинация я се поразровете кой от психиатрите тия дни си ме е взел за хоби! Да се не качва в кола и да не пресича улиците без надзор.
7
2
 
1
 
! Отговори
Специално предупреди преди 4 години
Там да не пипате .... пипнахте, биг бада бум по-бързо отколкото мислехте ...
6
2
 
1
 
! Отговори
Заради една пияница преди 4 години
Заради една врачанска пияница дето е на път да го пратя по ангелите ...
5
1
 
1
 
! Отговори
Нови данни ... преди 4 години
Мръднахте, кажете си чао или на луната или на северното полукълбо ....
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С три думи за прехода: Комунистите останаха на власт.
3
2
 
1
 
! Отговори
Апофис преди 4 години
Арес под секрет каза само да сте мръднали и да сте оставили ония шутове в Босфор ТВ ви отнасям зелките с дясната ръка Апофис. На една плюнка съм да ви отнеса северното полукълбо ....
2
1
 
8
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Написаното в статията - НЕ КАЗВА НИЩО!Прехода у нас - от фалшив комунизъм ( шепа неуки узурпирали властта болшевишки noдло ги )....излъгаха българите...лъжат го и до днес!Вече червената олигархия у нас - установи средновековнофеодален модел на управление...постовете във властта се раздават "по наследство" ...в една държава купена вече с "НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ ОТ ТЯХ"!
1
4
 
7
 
! Отговори
Стоян Динков преди 4 години
В другите страни от източна европа няма турчеещи се, затова са по напред от нас!!!!!