Бъчварова остро към БПЦ: Канонът Ви не е над гражданите!

Православната църква трябва да си вземат поука, смята тя
8 май 2019 10:15,
562
Бъчварова остро към БПЦ: Канонът Ви не е над гражданите!
Снимка: "Булфото"

Канонът не може да е над гражданите и техните желания. Така началникът на кабинета на премиера Борисов и главен координатор на посещението на папа Франциск в България коментира дистанцирането на БПЦ от визитата. В Сутрешния блок на БНТ Румяна  Бъчварова изрази надежда, че Българската православна църква ще си извади нужните уроци.

Още по темата

Критики към БПЦ заради посещението на папата

"Отсъствието на БПЦ беше видимо от най-важното събитие. Но във вчерашния ден се появиха становища от важни хора от църквата да отправят положителни послания. Надявам се това отношение да бъде преосмислено, защото канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания", каза тя.

Според нея папата е показал нов път на развитие на БПЦ за по-голяма близост с хората, за по-голяма актуалност.

"В лицето на папата видяхме един човек като нас, който се вълнува от съвременните проблеми, който знае какво искаме, от какво имаме нужда. Такава очаквам да бъде и БПЦ и в поредицата уроци, които получихме с тази визита, да се надявам, че ще бъде и този урок", добави Бъчварова.

Бъчварова изтъкна, че папа Франциск е успял да провокира мисленето ни по въпроси, които забравяме като да умеем да мечтаем, да не страдаме заради злобата на другите, да не се чувстваме сами и тъжни.

Посещението в бежанския център пък привлякло внимание към нуждата от съпричастност и човечност към хора, които страдат.

Екипите на Ватикана и на София са имали добро сътрудничество, като изискването на папата е било да няма прекалено строги мерки за сигурност, гражданите да могат да стигнат до папата и организацията да бъде скромна и без лукс.

"Той е такъв човек - оценява същността, а не формата, декора", каза Бъчварова.

Главният координатор разказа, че подготовката на посещението е продължила половин година, а решението е взето шест месеца по-рано. Според нея въпреки, че католиците в България са под 1% политическото значение на България е било оценено, когато се е вземало решение той да посети страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


562
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
479
0
 
1
 
! Отговори
riho преди 4 години
1) в една цивилизована страна, където религията е отделена от държавата, а и както е по конституция подобно изявление е недопустима намеса във религиозните дела от страна на държавен служител 2) "канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания" - г-жата е гении! Не може десетте божии заповеди да са над желанията на гражданиет е -БПЦ да разреши кражбата и убийствата е да промени 10-тебожии заповеди
478
6
 
13
 
! Отговори
Валентин Велчев преди 4 години
Бъчварова, я си гледай работата, че всичките сте за затвора от вашата партия, а недей да даваш акъл на БПЦ какво да прави!
477
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе къде са сега Джамбаски и Каракачанов да скочат срещу изказването на папата за Македония.
476
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами какво да каже, тия не са българи камо ли православни, тия са просто едни пионки които си мислят че са вечни.
475
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами какво да каже една неграмотна женица. Толкова неграмотна, че по същество призовава към беззаконие.
474
4
 
17
 
! Отговори
защо преди 4 години
Госпожо, "канон" преведено на разбираем език е ЗАКОН. Не тръбите ли всеки ден, че ЗАКОНЪТ е над всичко?Бива излагация, бива, но това е о..ране.
473
3
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Бихте ли ми дали някаква информация в какво е добра тази женица, освен с послушанието си?Добре навивала тръ би, казаха...
472
0
 
0
 
! Отговори
Шалом!!! преди 4 години
Будистите сме над тези нещаАйдя - Салам Алейкум, Салам Камчиа и Локум алукум
471
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Кат се замисля"КАТ чак ша *** глуби кат са замисла!
470
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това изказване е жалко ...
469
1
 
14
 
! Отговори
fter преди 4 години
Бъчварова,ама ти си повярва. Само да ти кажа сега какво ще се случи след това изказване. Иисус заяви,че няма да има сила,която да се противопостави на УСТОИТЕ НА НЕГОВАТА ЦЪРКВА. Бъчварова, чакат те страшни дни. Всичко около теб и в теб ще рухне. Гледай само какво ще се случи.
468
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все е било простотия във властта,но толкова много на куп като сега никога не било!
467
2
 
19
 
! Отговори
Наглост преди 4 години
Тая и Паси са антибългари.дано Бог ги накаже един ден.защо ли нашата църква е спасила толкова хора като после плюят по нея.този паси да потъне в земята .а тази бабка проста да е безработна.защото няма познания
466
1
 
22
 
! Отговори
Днд преди 4 години
В Гърция църквата бе по- твърда и никой не посмя да я критикува .
465
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кат се замисля Православието е тръгнало от Византайци и Гърци. Покръстването на Борис е било с голяма доза политика и влияние от големите интереси на съседите ни ... които в крайна сметка по късно ни го нашиват болезнено.Кво толкова щеше да е ако си имаме истинска БЪЛГАРСКА християнска църква?
464
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боли ме за папата. Ще пия един аналгин да ми мине.
463
2
 
31
 
! Отговори
Бдинец преди 4 години
И това доживяхме ,всички трябвало да подскачаме от радост от визитата на еретика Хорхе Берголио,подвизаващ се като римски папа!!!Тия от ГЕРБ са пътници ,всички Православни българи трябва да гласуват срещу тях.Поне имаме богат избор от партии.
462
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом килимяфките ревнаха срещу един достоен човек като папата сигурно бизнеса намалява и я окъсват.Папата им е виновен, смешки :)))))
461
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нагли ,по-нагли,супер нагли!Това е ГЕРБ!Боко,Бъчварова и Сие ,разбират и от Православни канони!Бъчвата задавали си въпроса защо папа столетия не е допускан в България и другите Православни страни!Който си го кани ,да си го посреща,и да не вменява това като задължение на другите!
460
0
 
20
 
! Отговори
пфу преди 4 години
Тая по всякакви поводи безсрамно демонстрира профанщината си. Да не забравяме, че въпросната особа беше министър на вътрешните работи без да има дори елементарна квалификация за този пост. Сигурно не може да намери Израел на картата, ама се засилила да става посланик там. Толкова не можаха да намерят човек с опит в дипломацията, със солидна подготовка... Не, тая всичколожка пак ще курдисат. И сега пак ръсила глупотевини по въпроси, които са й пълна мъгла. Много нагло същество!