Бъчварова остро към БПЦ: Канонът Ви не е над гражданите!

Православната църква трябва да си вземат поука, смята тя
8 май 2019 10:15,
562
Бъчварова остро към БПЦ: Канонът Ви не е над гражданите!
Снимка: "Булфото"

Канонът не може да е над гражданите и техните желания. Така началникът на кабинета на премиера Борисов и главен координатор на посещението на папа Франциск в България коментира дистанцирането на БПЦ от визитата. В Сутрешния блок на БНТ Румяна  Бъчварова изрази надежда, че Българската православна църква ще си извади нужните уроци.

Още по темата

Критики към БПЦ заради посещението на папата

"Отсъствието на БПЦ беше видимо от най-важното събитие. Но във вчерашния ден се появиха становища от важни хора от църквата да отправят положителни послания. Надявам се това отношение да бъде преосмислено, защото канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания", каза тя.

Според нея папата е показал нов път на развитие на БПЦ за по-голяма близост с хората, за по-голяма актуалност.

"В лицето на папата видяхме един човек като нас, който се вълнува от съвременните проблеми, който знае какво искаме, от какво имаме нужда. Такава очаквам да бъде и БПЦ и в поредицата уроци, които получихме с тази визита, да се надявам, че ще бъде и този урок", добави Бъчварова.

Бъчварова изтъкна, че папа Франциск е успял да провокира мисленето ни по въпроси, които забравяме като да умеем да мечтаем, да не страдаме заради злобата на другите, да не се чувстваме сами и тъжни.

Посещението в бежанския център пък привлякло внимание към нуждата от съпричастност и човечност към хора, които страдат.

Екипите на Ватикана и на София са имали добро сътрудничество, като изискването на папата е било да няма прекалено строги мерки за сигурност, гражданите да могат да стигнат до папата и организацията да бъде скромна и без лукс.

"Той е такъв човек - оценява същността, а не формата, декора", каза Бъчварова.

Главният координатор разказа, че подготовката на посещението е продължила половин година, а решението е взето шест месеца по-рано. Според нея въпреки, че католиците в България са под 1% политическото значение на България е било оценено, когато се е вземало решение той да посети страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


562
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
419
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така е: На гол *** чифте пищофи!
418
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе бб много го заболя че не го погалиха по главата, но беше горд, че папата си сложи наметалото МУ, както сам каза - една реклама, за какво друго да говорим?
417
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най голямата християнска църква на света е католическата! Втори път идва главата и в България,уважение голямо! А тука на гол *** чифте пищофи! А бе вие етносите срам нямате да пишете такива работи!
416
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Пак трябваше чужди хора да ни показват пътя и да ни учат на толерантност,за която се хвалиме, а нямаме! Колко пъти от Синода отидоха в бежанския лагер да питат, а бе тези хора гладни ли са жадни ли са?"Синода застана зад народа си, който не иска ислямските нашественици на своя територия!Такива като тебе сте малцинство и ще се съобразявате с волята на мнозинството или ще изпитате гнева му!
415
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 446Че откъде накъде, бе приятелю са длъжни да ходят? Ти колко пъти отиде да ги посетиш?
414
5
 
25
 
! Отговори
Българка преди 4 години
До Анонимен 436Ще прощаваш, ама не си прав за липсата на уважение. Все едно да посрещнеш гостенин в къщи, непоканен от тебе, но въпреки всичко да го напоиш, нагостиш, да се разговорите и накрая да те обвинят, че не си спал с него и видиш ли не си му оказал нужното уважение!Поздрави!
413
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак трябваше чужди хора да ни показват пътя и да ни учат на толерантност,за която се хвалиме, а нямаме! Колко пъти от Синода отидоха в бежанския лагер да питат, а бе тези хора гладни ли са жадни ли са?
412
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беше отвратителна гледка да наблюдаваш как родните политически лакеи и медии лигавят папските задни (и предни) части. Искам да поздравя БПЦ, че запазиха достойнството си и се държаха авторитетно, вместо да подскачат като кученца в краката на папата. Това жалко същество на снимката нямам намерение да го коментирам.
411
3
 
31
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 4 години
Тази Жена трябва да се махне веднага от Политиката .Аз съм Православен Християнин - Подкрепям Законите на БПЦ , няма друг начин .Тази иска да станем Католици .Как не я е срам от Вярата ни . Сигурно е Мюсюлманка .
410
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЧе Синодът показа уважение. Не разбирам - нали имаше официална среща, размениха си подаръци и т.н. Съвместното служение не е проява на уважение. Това вече е съвсем друга тема.
409
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Бъчварова! Абсолютно е права!
408
1
 
24
 
! Отговори
7777 преди 4 години
До Анонимен 436 С какво БПЦ не е показала гостоприемството си ???Посрещнаха държавен глава . Много президенти са били удостоявани с по -малко внимание, отколкото Папата
407
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаци да не се изказват по темата моля,имат си телевизия и вестник!
406
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На евреите на всяка крачка им правиме евала,улици кръщаваме,паметници издигаме,хвалиме се че сме ги спасили,а за християни няма място в България?! Ами те католиците се молят при кръста,не при звездата или полумесеца!
405
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещу българския народ и вярата му не се върви. Тази направи най-голямата грешка в живота си.
404
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъчво, точно колко продажна безродница трябва да си, щом заставаш срещу българската вяра? Как не те е срам да целуваш папския *** и да нападаш българската църква с 1500 годишна история? Срам нямаш ли, марионетко!
403
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко уважение за тези 50 000 български католици за които два дни бяха празник! Само заради това поне , трябваше да покаже Синода гостоприемство! Да не са по лоши българи или да почнем като мюсюлманите да ги прекръстваме?
402
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно е права! Синода се държаха като надути пуяци, като че ли папата е дошъл да им изяде закуската!
401
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абре Пачо ***,а вашите недоносчета,които плющите под формата на закончета в говорилнята,как така са над гражданята и вие все това плещите??!!Че даже и имате нахалството да тръбите,че "лош закон,но закон",за раята!Демек,всяка ваша поврътня,записана,като закон,стои наг плебса!!!Пачо-о-о!!!
400
30
 
9
 
! Отговори
ЧенгеПоповете преди 4 години
Се срамуваха от Папата и затова го отбягвахаИ тяхната не е лесна Слугуват на Сатаната в Кремлин и знаят че ги чака Ада