Бъчварова остро към БПЦ: Канонът Ви не е над гражданите!

Православната църква трябва да си вземат поука, смята тя
8 май 2019 10:15,
562
Бъчварова остро към БПЦ: Канонът Ви не е над гражданите!
Снимка: "Булфото"

Канонът не може да е над гражданите и техните желания. Така началникът на кабинета на премиера Борисов и главен координатор на посещението на папа Франциск в България коментира дистанцирането на БПЦ от визитата. В Сутрешния блок на БНТ Румяна  Бъчварова изрази надежда, че Българската православна църква ще си извади нужните уроци.

Още по темата

Критики към БПЦ заради посещението на папата

"Отсъствието на БПЦ беше видимо от най-важното събитие. Но във вчерашния ден се появиха становища от важни хора от църквата да отправят положителни послания. Надявам се това отношение да бъде преосмислено, защото канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания", каза тя.

Според нея папата е показал нов път на развитие на БПЦ за по-голяма близост с хората, за по-голяма актуалност.

"В лицето на папата видяхме един човек като нас, който се вълнува от съвременните проблеми, който знае какво искаме, от какво имаме нужда. Такава очаквам да бъде и БПЦ и в поредицата уроци, които получихме с тази визита, да се надявам, че ще бъде и този урок", добави Бъчварова.

Бъчварова изтъкна, че папа Франциск е успял да провокира мисленето ни по въпроси, които забравяме като да умеем да мечтаем, да не страдаме заради злобата на другите, да не се чувстваме сами и тъжни.

Посещението в бежанския център пък привлякло внимание към нуждата от съпричастност и човечност към хора, които страдат.

Екипите на Ватикана и на София са имали добро сътрудничество, като изискването на папата е било да няма прекалено строги мерки за сигурност, гражданите да могат да стигнат до папата и организацията да бъде скромна и без лукс.

"Той е такъв човек - оценява същността, а не формата, декора", каза Бъчварова.

Главният координатор разказа, че подготовката на посещението е продължила половин година, а решението е взето шест месеца по-рано. Според нея въпреки, че католиците в България са под 1% политическото значение на България е било оценено, когато се е вземало решение той да посети страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


562
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
399
4
 
19
 
! Отговори
Именно преди 4 години
Папата е в прекрасни отношения с политици от всички разцветки и управляващи, така че е нормално да му адвокатстват. Но пък точно това е притеснително за българския народ, който 30 години при всякакви управления и управляващи трябваше да бъде все по-мизерстващ, все по-опростачван, все по-тъпкан, все по-пъден от страната си. За сметка на ***, а сега и аранжирани като емигранти терористи, които нещастния ни народ трябва да развъжда и храни. И само БП Църква е на друго мнение! Браво!
398
7
 
29
 
! Отговори
Брей... преди 4 години
В качеството си на каква тази женица дава акъл и размахва пръст?
397
8
 
14
 
! Отговори
Анонимна преди 4 години
Ужасена съм, че политици без мъдрост, смелост и способност да виждат истинските неща, които стоят зад приказки и демонстрации стоят начело на държавата ни!!!По повърхностно и тъпо изказване от политик скоро в публичното пространство не бях чувала....... " ........забравяме като да умеем да мечтаем, да не страдаме заради злобата на другите, да не се чувстваме сами и тъжни....." Захаросани приказки, които не звучат дори сериозно....
396
5
 
23
 
! Отговори
Арменският Поп преди 4 години
брей, това нещо вече и от богословие разбирало след като беше експерт по ушевите ;)))
395
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъчвето винаги ми е била противна но,това което казва е самата истина.БПЦ е все още някъде в 19 век.А служителите са отдадени на матриалното и плътски удоволствия.Църквата е много далече от хората!Това е истината!
394
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това нещо скоро не беше се изхождало по некой въпрос:)))
393
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите политици, още преди обяд два пъти ще ни купят и продадат, а следобяд ще празнуват с парите.
392
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая Бъчварова дава ли си сметка че Герб не е вечна, че тя е съвсем преходна, че нищо не разбира от политика, та да критикува толкова "убедително" БПЦ. С какво блести Бъчварова че да критикува БПЦ в полза на Римския папа все едно, че е поданик на Ватикана и ревностна католичка. Та тя въобще не блести с някакъв задълбочен мисловен процес. Тя от политика не разбира, тя е чиновник. Това което ще остане не е ГЕРБ , а Бългърската православна църква.
391
5
 
39
 
! Отговори
Петър преди 4 години
Това е все-едно да кажеш- законите не са над гражданите и техните желания. Ами че желанията на гражданите са доста разнопосочни. Един иска мир, а друг иска джихад.Никакво важно събитие не е имало. Молитвите за мир Православната ни Църква ги отправя непрестанно. В Светата Литургия думата "мир" се споменава 41 пъти. Църквата и е достатъчно актуална, защото не отстъпва от Апостолското учение.
390
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъчвата да си покаже кръщелното свидетелство (ако го има) и след като го скъса публично, да плюе по Църквата.
389
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб е над закона и канона! Тея неща са за Иванчева е Банев!
388
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До фактНе се извини. Целуна Агджа. За Антонов дори не не се поинтересува.
387
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пръв път БПЦ да постъпят достойно, ама родните л-акеи няма как да простят това, че всички се изредиха да л-ижат дъртофелничешкия з-адник, но само някои се въздържаха.Просто нямам думи що за безочие, демонстрирано от медии, политици (и бивши, и настоящи, и такива, за които не бяхме чували от десетилетия) ни беше поднесено в последните няколко дни. Че и не се спира....Голяма промивка, голямо нещо....Гнус ме е от всичко това!
386
2
 
25
 
! Отговори
хи-хи - хи преди 4 години
Но е над Баце !
385
4
 
37
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Папата дойде....и пръсна важната повеля - гушнете всеки крacтав афганец ... и го хранете ... щото макар и алахогъзник...той му е ближен.Днес колега ми прати клип - католици от Мексико ( наркокартела) отрязаха с нож крака на жив човек и го биха с него...после и двете ръце и той още беше жив и крещеше...
384
1
 
34
 
! Отговори
мдааа преди 4 години
ще ми е интересно , сега като отиде в Израел , какво отношение ще вземе по отношение на " юдейските канони " . И в юдаизма има такива - би ли се осмелила да каже ,ч нещата записани в " Тора- та " не са над гражданите . Ама като знам какви "ултрарадикални " евреи има там , още на другия ден , ще я изгонят с камъни
383
1
 
31
 
! Отговори
факт преди 4 години
предполагам ,ч е папа Йоан Павел 2-ри , се е извинил на Сергей Антонов по някое време , не помня . Може и да не се е извинал Но фактът е неоспорим - той / папата /лично носи отговорност за психическото му унищожаване , довело до преждевременната му смърт - на 59 години почина Сергей Антонов
382
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив - Канонът е над гражданите и техните желания, г-жо Бъчварова. Той затова е Канон. Над гражданите и техните желания са и 10те божи заповеди .... колкото и да не ви се вярва
381
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази жена няма капка мозък...Луда ли е, проста ли е...БПЦ да си извадила извади нужните уроци, папата бил показал на БПЦ...тя няма хабер за религия и канони...Това да не ти е номадство от партия в партия!
380
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се чудите на отношението на Герб към БПЦ?! Комунисти! Дори надминаха и предшествениците си! те поне не са се кланяли на папите и гонеха сектите!