Право на неизбежна отбрана – при всяко незаконно влизане в имот

Искат разпоредбата да включва не само влизане с взлом
Обновена: 8 май 2019 12:42 | 8 май 2019 12:42,
249
Право на неизбежна отбрана – при всяко незаконно влизане в имот
Снимка: Pixabay

При всякакъв вид незаконно влизане в чужд имот жертвите ще могат да се защитават без да им бъде търсена отговорност. Това приеха единодушно депутатите на първо четене с промени в Наказателния кодекс, предложени от "Обединени патриоти", които внасят конкретика в прилагането на института "неизбежна отбрана".

Според сега действащите текстове право на неизбежна отбрана има собствекът, когато в жилището му е проникнато с насилие или взлом. С предлаганата нова формулировка "противозаконно влизане в жилище" ще се разшири приложното поле на разпоредбата, като в него ще влязат и измамата, заплахата, влизането през отворен прозорец или чрез използване на шперц например.

Джамбазки за неизбежната отбрана: Ще се изтрепем? Лаишко!

Измененията предвиждат и да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се, когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем.

Законопроектът цели намаляване на престъпността, както и осигуряването на по-голяма защита за лицата, които стават жертва на посегателства. Промените се налагат заради зачестилите случаи на нарушаването на неприкосновеността на частната собственост и застрашаването на живота на хората, мотивират се вносителите.

Поправките в Наказателния кодекс касаят и санкциите за маловажни кражби. Според сегашните текстове, ако стойността на кражбите е до две минимални работни заплати /1100 лева/, може да се приключи производството с глоба между 100 и 300 лева. Патриотите предлагат стойността на кражбата да бъде намалена на една минимална работна заплата, а санкцията да скочи от 500 но 1000 лева.

В момента законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си, настоя Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

Борисов заръча: Здрава ръка срещу крадците, но не под натиск!

"30 години години в малките населени места безчинстват определени групи върху възрастните хора и имуществото им. 30 години реагираме много толератно на тези проблеми. Не може определени хора да влизат в двора и да крадат кокошки, агнета и да пребиват възрастни хора, и да казваме, че това е маловажно престъпление", каза и Юлиан Ангелов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък добави, че предложените текстове са балансирани и не носят риск от извършване на криминално престъпление, прикрито като неизбежна отбрана.

От ГЕРБ подкрепиха предложенията на "Обединени патриоти", но изразиха и някои резерви. Затова настояват за сериозно обсъждане на въпроса и поискаха максимален срок за предложения между първо и второ четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари