Право на неизбежна отбрана – при всяко незаконно влизане в имот

Искат разпоредбата да включва не само влизане с взлом
Обновена: 8 май 2019 12:42 | 8 май 2019 12:42,
249
Право на неизбежна отбрана – при всяко незаконно влизане в имот
Снимка: Pixabay

При всякакъв вид незаконно влизане в чужд имот жертвите ще могат да се защитават без да им бъде търсена отговорност. Това приеха единодушно депутатите на първо четене с промени в Наказателния кодекс, предложени от "Обединени патриоти", които внасят конкретика в прилагането на института "неизбежна отбрана".

Според сега действащите текстове право на неизбежна отбрана има собствекът, когато в жилището му е проникнато с насилие или взлом. С предлаганата нова формулировка "противозаконно влизане в жилище" ще се разшири приложното поле на разпоредбата, като в него ще влязат и измамата, заплахата, влизането през отворен прозорец или чрез използване на шперц например.

Джамбазки за неизбежната отбрана: Ще се изтрепем? Лаишко!

Измененията предвиждат и да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се, когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем.

Законопроектът цели намаляване на престъпността, както и осигуряването на по-голяма защита за лицата, които стават жертва на посегателства. Промените се налагат заради зачестилите случаи на нарушаването на неприкосновеността на частната собственост и застрашаването на живота на хората, мотивират се вносителите.

Поправките в Наказателния кодекс касаят и санкциите за маловажни кражби. Според сегашните текстове, ако стойността на кражбите е до две минимални работни заплати /1100 лева/, може да се приключи производството с глоба между 100 и 300 лева. Патриотите предлагат стойността на кражбата да бъде намалена на една минимална работна заплата, а санкцията да скочи от 500 но 1000 лева.

В момента законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си, настоя Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

Борисов заръча: Здрава ръка срещу крадците, но не под натиск!

"30 години години в малките населени места безчинстват определени групи върху възрастните хора и имуществото им. 30 години реагираме много толератно на тези проблеми. Не може определени хора да влизат в двора и да крадат кокошки, агнета и да пребиват възрастни хора, и да казваме, че това е маловажно престъпление", каза и Юлиан Ангелов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък добави, че предложените текстове са балансирани и не носят риск от извършване на криминално престъпление, прикрито като неизбежна отбрана.

От ГЕРБ подкрепиха предложенията на "Обединени патриоти", но изразиха и някои резерви. Затова настояват за сериозно обсъждане на въпроса и поискаха максимален срок за предложения между първо и второ четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
8
 
8
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Прочетох поне 3 страници коментари....както винаги - "недоволни" .От 20 години почти не съм в територията ....като страничен наблюдател не страдам "от общите предразсъдъци" ... особено на огладнелите за власт посткомунистически текезесари.Браво на патриотите - къде бяха предишните ( социалистически...царски) правителства ... та да свършат нещо осезаемо ? Заети с крадене и приватизиране...кога сте видели ***- червени милионери в затвора? Баневи, Бенчовци, Миньостайковци, Вътковци...Браво Бойко
134
1
 
2
 
! Отговори
До 146 преди 4 години
То по същата логика не винаги има доказателства за всяко едно престъпление, значи ли това че закона не трябва да наказава нито едно престъпление, защото хипотетично може да няма доказателства или те бъдат изфабрикувани? Това което си написал е брутална глупост.
133
0
 
5
 
! Отговори
ФИЛОСОФ-МЪДРЕЦ преди 4 години
Всички да крадем и убиваме - там е спасението!ЗЪБ ЗА ЗЪБ И ОКО ЗА ОКО
132
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви ли омръзна да ви лъжат и да ви обещават бе ,хора? Този закон го дъвчат вече 10 години.Това е т.ъпа гербаджийско-патриотарска предизборна завера. Защо не са го приели до сега ,като сме на първо място по битова престъпност?Защото нямат интерес крадливите гербери и платени патреотари.
131
1
 
1
 
! Отговори
до 133 преди 4 години
Всичко хубаво, ама не винаги има доказателства и може да излезе, че си го пречукал ей така.
130
2
 
20
 
! Отговори
баба Дойна преди 4 години
Ние не сме убийци! Държавата да си влезе в ролята и да ги озапти, а не да ни кара да вършим нейната работа! Едно време при царя и при Тошо за хулиганите имаше бой, лагер, труд, куршум и въже! Сега сте ги изтървали топтан!
129
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АВСПрез великия соц, нито е имало полиция, нито съд, нито закони, а само едни брутални репресии, ако си наш човек, за теб няма закони, ако не си наш човек, каквото и да ти се случи нямаш правото да се оплакваш, иначе заминаваш в Белене. Сталин е казал че във великия СССР крадци и убиства няма и е било тежко наказуемо полицията да разследва подобни случаи.
128
1
 
5
 
! Отговори
никому нищо! преди 4 години
До Офф ,да се омитатНе сме дорасли за избори! Демокрацията служи на Сатаната-дявола!
127
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ искали "максимален срок за обсъждане между първо и второ четене.." Разбирай -никога.Само *** може да повярва на тези измамници.
126
0
 
5
 
! Отговори
през соца преди 4 години
До АВСТогава арестуваха виновни и невинни наред докато се разкрие извършителят!НЯМА НЕРАЗКРИТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ТАКА КАКТО НЯМА И ВЕДНАГА РАЗКРИТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!ДА СЕ ПРЕСОЛИ СИРЕНЕТО ВМЕСТО ДА СЕ РАЗВАЛИ!! - така си оправдаваха всичко!
125
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не искате строги закони, ще получите брутални саморазправи.
124
4
 
23
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 години
Евтина предизборна пропаганда!!!Защо не е приет този закон до сега?След изборите ще забравят да го гласуват ,или ще го изменят така ,че нищо да не се промени.Знаем ги тези номера.СЕГА ЩЕ ОБЕЩАВАТ ЗАЩОТО КОКАЛА НЕ Е ЗА ИЗПУСКАНЕ! НЕ ВЯРВАЙТЕ НА БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ! НАЙ-МНОГО ЛЪЖАТ ПРЕДИ ИЗБОРИ!
123
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С една дума, престъпниците трябва да бъдат въоръжени, брутални, бързи и безмилостни, за да не дадат възможност на дъртаците да използват бастуня и патерицата!
122
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сме свидетели днес как рецидивисти, се разхождат на свобода? Това ли е правосъдие и справедливост? Ама бил откраднал колело или кокошка и това не било нищо, за това ще го глобим, а той даже няма да си плати глобата - това е абсурд, тотална дегенарация, системно стимулиране на престъпността. Закона трябва да е строг и безкопромисен спрямо всеки престъпник, защото това са социопати, хора гаврещи се с добросъвестните граждани, те не заслужават прошка!
121
1
 
2
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До АнонименДжамбазки, тов ане ти е да махаш ръце и крака в залатаз а тренировки по карате;))) Дс-арче;))) Първом, вие с 27 дупе-тата, нямате право, на квкото и да е законотворчество. Та вие дори не може да биете ДПС в предварителните данни на агенциите;))) и то логично не можете. Такива закони не са за вашите уста. Общите положения са си общи положения, към тях трябва да има конретизации, които д авключват определени житейски ситуации. В България се въди всякаква ***, особено от ПП ГЕРБ;)))
120
2
 
6
 
! Отговори
бивш милиционер преди 4 години
До АВСАко всичките престъпници се затворят, тогава по улиците ще се разхождаме само ние!С две думи казано - ХАРАКТЕРНА ЧЕРТА НА БЪЛГАРИНА Е ДА КРАДЕ...........
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
педриоти жалки приемете по строги мерки опитомени така наречени патриоти
118
1
 
4
 
! Отговори
потърпевшия преди 4 години
До АВСКрадците и убийците работят за държавата! Те са машата!АЗ СЪМ СЪДИЯТА И АЗ СЪМ ПАЛАЧА!!
117
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Относно коментари от типа, ама ще му почукам на вратата, а той ще ме застраля и ще каже че съм го нападнал, ами драги ми велики конспиратори, нали за това има разследване, нали заради има съдебни дела, за да може да се докажат тезите на обвиняеми и потърпевши. Закона не може да предвиди всички случаи, точно за има общи положения и съда решава на база доказателства, дали има или не престъпление.
116
0
 
3
 
! Отговори
жалба до МВР преди 4 години
До до 111 DokoДа очакваш от умрял писмо! - особено при битови случаи.................