От НС в Деня на Европа: Мир, свобода, просперитет, ценности...

"Воля" призова: Не разделяйте Деня на победата и Деня на Европа
9 май 2019 12:00,
37
От НС в Деня на Европа: Мир, свобода, просперитет, ценности...
Снимка: Bulgaria ON AIR

С думи за мир, свобода, просперитет и демократични ценности започна днешното пленарно заседание. Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева първа честити Деня на Европа, а после и шефката на комисията по външна политика Джема Грозданова посочи в декларация, че днес е ден, в който европейските народи са решили да заместят конфронтацията със сътрудничество.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък настоя, че не може да се омаловажава ролята на Съветския съюз във Втората световна война и се обяви против разделянето на двата празника - Деня на Европа и Деня на победата.

"Честит ден на Европа - Европа на свободата, Европа на споделените демократични ценности, Европа на общото бъдеще, Европа, към която винаги са гледали и с която винаги са се равнявали строителите на съвременна България още от първите крачки на страната ни след Освобождението. Нека заедно съхраним идеята за Европа, въплъщаваща надеждата за мир и разбирателство", каза Цвета Караянчева.

"Днес е ден, в който европейските народи решиха да заместят конфронтацията със сътрудничество, а разрухата от военните конфликти - с просперитет. На 5 май се навършиха 70 години от създаването на Съвета на Европа. Когато бащите основатели са положили подписите си, са били убедени, че ужасите на Втората световна война не трябва да бъдат повтаряни. Те начертаха духовни и морални ценности, върху които се изградиха европейските общества", прочете в декларация от името на паралментарната група на ГЕРБ Джема Грозданова.

Тя подчерта и предимствата на членството на България в ЕС и полагащото й се място в европейското семейство.

"Затова сме загрижени от продължаващото кризисно състояние на европейския проект, раздиран от вътрешни конфликти и противоречия, външни заплахи и предизвикателства. България следва да поддържа визията за единна Европа, базирана върху християнското културно наследство и традиционни семейни ценности. Ние не подкрепяме налагането на интересите на големите над малките, старите над новите държави членки. Дошло е времето да се обединим около разбирането, че за Европа съществуват граници при вземането на общите решения. Неизменно общите решения трябва да са съобразени с необходимостта на страните членки да защитават приоритетно интересите на гражданите, които са призвани да представляват", продължи Грозданова.

Тя добави и че относно предстоящите реформи в ЕС биха искали националните държави да вземат по-голяма отговорност при вземането на решения, въвличайки в този процес гражданското общество в своите страни. Взетите по този начин решения имат винаги по-голяма подкрепа от избирателите, допълни Грозданова.

"Денят на Европа е празник на нашето минало, настояще и бъдеще. Който каквото и да празнува днес, Деня на победата или Деня на Европа, и в двата случая празнуваме привилегията да живеем в мир", заключи шефката на комисията по външна политика.

От своя страна Веселин Марешки пък настоя, че от "Воля" са против да се делят двата празника.

"Русия е загубила над 50 млн. души и не може заради някаква криворазбрана съвременна политика да се омаловажават толкова човешки жертви и ролята на Съветския съюз във Втората световна война. Поклон пред паметта на тези хора, срам за стария политически елит на Европа, че се опитва да раздели Европа точно в такъв момент", заяви Марешки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако политиците сериозно искат, всичко изброено в заглавието да го има, да си хвърлят групово оставките, да си раздадат парите и да емигрират и повече никога изобщо хич тотално да не се връщат
25
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
240 ХРАНТУТНИКА
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо в ЕС никой не отразява какво са казали тия от НС ?
23
2
 
10
 
! Отговори
ан преди 4 години
нито една телевизия не спомена от сутринта за деня на победата и да не очакваш развлекателното предаване на гала се включи за кадри и коментар от парадаголеми неблагодарници сме ейза папушата изхарчихме милиард ,а днес даже нашите жертви не споменахмедовечера ще включат няколко вяли секунди от днешното честване на безсмъртния полк
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв ден на Европа бе ***! От 30 год България е в третия свят по всичко! Младите се кълчат под ритмите на кючеци и чалги (много европейска музика) заплатите, производството, престъпността, смъртността, образованието, корупцията, мизерията са на ниво трети свят! Какъв ден на Европа си честитят? Ако може Румъния да стигнем ще трябва да се радваме!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде накъде ден на европа.Па ценности.За днес ,майски ден има ипчелички,на мен ми стига.
20
2
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Къв ден на Европа кви пет лева????Днес е Денят на победата!
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора не им вярвайте на приказките от година се опитвам да ви предупредя да внимавате с кого говорите на улицата може да ви рекетират и властите не им пука за това азвам ви го от личен опит с рекетьори и полиция и прокуряатура!
18
3
 
8
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
От ВСВ спечелиха само евреите. Създаде се Израел;))) Всички други са губещи и не знам какво точно празнуват? Създаването на Израел?
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свободни хора с ниски доходи и ограбвани всекидневно от престъпници защитени от закона !!!
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждам "Свободата" като слизам по стълбите в блока в които живеея вратите са железни като в затвора! Едно време имаше и радиатори по стълбите преди да ги откраднат звездичките даже и дръжките от Асансьора откраднаха
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По думите на ББ в едно интервю давали за пенсии 10 милиарда външния дълг бил 20 % от БВП значи сме много добре !
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свобода ли. В какво се изразява тази свобода. В това че прозорците ни са в решетки в това че сме с железни врати заключени с по 5 ключалки. В това че децата ни несмеят да играят навън щото от големата свобода може някой да ги отвлече. Какво рзбират под думта свобода. Свободни бяхме преди 30 години. Тогава ключовете ги оставяхме под истривалката и саксията. Децата ни играеха до смрачаване навън. Свободата не е в това децата ни да бягат в чужбина и да робуват на меки китки. макявидебнаселска.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата година повярвах, че сме свободни и ме обраха!Повярвах, че имаме Полиция и Прокуратура а те били на страната на престъпниците!Казаха ми сам си си виновен те са ти искали а ти си давал няма престъпление!
12
3
 
10
 
! Отговори
Асан Герберов преди 4 години
Никога не сме имали такава свобода като Днес! Само ГЕРБ той ние дава да крадем.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свободните хора нямат нужда от някои да им казва, че са свободни!Свободните хора не броят стотинките и не ги е страх от крадци
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като говорят вие си мислите, че говорят за Вас а те говорят за себе си те са свободни имат апартаменти по 300 кв. с персонални асансьори!
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 26 да Гласуваме против свободата на Престъпниците които ни грабят
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народното събрание не е народно, а партийно поне от месец насам!
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като сме свободни защо вчера гласувате закон за неизбежната самоотбрана!?Защо не го гласувахте преди духовете *** да затрият хиляди невинни по селата а сега предизборно?