Посланик Улусой: Учете турски! Борисов: Не му е работа да дава съвети

Държавата се е произнесла много ясно по този въпрос, заяви премиерът
Обновена: 11 май 2019 12:29 | 11 май 2019 12:01, Александър Попов
495
Посланик Улусой: Учете турски! Борисов: Не му е работа да дава съвети
Борисов се отби в с. Козлец на път за Кърджали. Снимка: facebook

В деня, в който православната църква почита светите братя Кирил и Методий, турският посланик у нас Хасан Улусой призова българското правителство да въведе интензивно изучаване на турски език, включително и за българите, което щяло да гарантира още по-големи инвестиции у нас от комшиите.

Улусой е заедно с премиера Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, вицепремиера Томислав Дончев на откриването на специализиран завод за производството на каучукови, пластмасови и метални съединения за спирачните системи на световно известни автомобилни марки край Кърджали.

Думите на турския посланик никак не се харесаха на Борисов.

"Най-големият проблем, за който споделят инвеститорите, е липсата на квалификация и езиковата подготовка. В България всеки гражданин след българския език, е свободен да учи втори, трети и колкото желае езици. Не е моментът днес, при откриването на такъв завод да се влага негативен оттенък. Още повече не е работа на турския посланик да дава съвети за изучаването на втори езици и ще му потърся отговорност. Държавата се е произнесла много ясно по този въпрос", заяви премиерът.

Той изрази своето задоволство, че на мястото на голи поляни някога, сега има живот, който дава препитание на хората.

"Когато фактите говорят, можем да оставим другите. Когато има работа и високи доходи, не мислим за други глупости. Тук бяха поляни, сега има завод. Тук има хора, които още си спомнят Възродителния процес. Доколкото знам, средната работна заплата е 1500 лв., с 13-та и 14-та заплата. Все повече българи се връщат, защото в тези високотехнологични паркове трябва да работят и високо подготвени и трудолюбиви хора", каза Борисов.

Той допълни, че завод се строи и край Враца, който ще даде работа на 1000 души.

"Във Враца завода ще е на 75 000 кв. метра площ. Спомняте си инвестициите преди 15 години какво бяха. Парите изтичаха от България, сега всичко се прави тук. Интересът за инвестиции в България е огромен. 100 процента от това, което се произвежда, се изнася", коментира Борисов.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


495
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Aliтурския език е развален кюрдски, айде марш в анадолската дупка сЯ
331
25
 
9
 
! Отговори
БоКо преди 4 години
До:"Анонимен". Не съм чел точния превод. Зная перфектно турски и ще ти кажа,че Г-н Посланика не е заявявал нищо подобно.Каза,че е желателно да се знае турски за по добра комуникация и ,че това е в интерес на съвместната работа.
330
1
 
16
 
! Отговори
Номера преди 4 години
Що има в предвид.. В турските заводи в България се говори само на турски..Политика на фирмата и на Ердоган.Пък за 24май ще чакаме продължение предполагам.
329
3
 
8
 
! Отговори
От бореца преди 4 години
Така ще е с дебелата жена - тиква.!.
328
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетох точния превод на казаното. Последните два абзаца са НЕДОПУСТИМИ, дори и да е поради дипломатическа некадърност! Груба намеса във вътрешните работи! ОЧАКВАМЕ ОТЗОВАВАНЕ НА ПОСЛАНИКА! Тия може да ги приказва в Азербайджан или Иран, ако там нямат нищо против. В България, Гърция и Сърбия, където са присъствали 400-500години НЕ СТАВА!
327
4
 
26
 
! Отговори
Ставрю преди 4 години
Какво ще спечели обикновения човек от инвестициите на турците. Работа без пари. Да ви се ра на заводите кога народа ще мизерува а други държави ще печелят от заробването ни. БОКО е придажник алчен и неграмотен.
326
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайски , руски , немски ,английски , патагонски , защо не и турски аи стига бе това е излишен дебат !Това да ни е проблема а не пенсиите , и ниските заплати , хората инвестират това е ! Да правим заводи български да си говорим на български !(
325
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
По стиснат скъперник от българина няма!!! Разтуриха се от лакомия. Да са ни честити новите инвестиции.
324
9
 
23
 
! Отговори
за Али преди 4 години
До Ali 3671.В българските сайтове се пише на кирилица.2.Турция е една азиатска *** , която колкото по-бързо се разпадне, толкова по-добре за света.3.Турците сте много на брой, но са малко свестните и умните от вас, освен това Ердоган - султан вкара вкара още свестни турци в затворите.4.Всички съседни народи мразят турците..........българи, гърци, сирийци, арменци и т.н.Да продължавам ли за *** Турция?
323
35
 
7
 
! Отговори
Ali преди 4 години
Bulgarskiya ezik e razvalen Ruski ezik.Sirbite govoret mnogo po dobre ot vas. A za Turski ezik da ne kaja vie I bez tva znaete mnogo dobre Turski ami se predstruvate ce ne znate. Vijte kvo nekadirni bulgari....vie ste zle po vseki ezik...smatki oligofreni.
322
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А тукашните милионери къде са???Крадат свещите от собственото си погребение. Психопати, колко торби може да занесат на оня свят?
321
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
В германия, англия, франция... първо учат немски, англииски и френски и после бизнес.Тук също първо ще учат български.
320
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н посланик, хубаво сте казали но те безнямат мерак да учат даже собствения си език вие сте тръгнали за Турски език..
319
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция да върне 25 милиарда долара за кланетата в Източна Тракия!
318
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БОЙКО КАЗА ПОСЛЕДНОТОНЕ МУ Е РАВОТАТА
317
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aнадолците превзеха икономически и политически цели области, а скоро и цялата държава на Тиквоний ще глътнат. 6 гигантски фабрики откри тая фирма в окръга, познайте какви са всички назначени и какъв език говорят. Във всяко село в Кърджалийско са построили фабрика или цех, има села като Черноочене, където са построили и строят стотици луксозни кооперации за стотици милиони. Познайте за кого и защо и от коя съседна държава идват парите. А писарушките от ДАНС нехаят.
316
16
 
8
 
! Отговори
11 преди 4 години
До Анонимен-341,*** разбирам,че си виждал турски стоки,а български Дрон да си виждал,няма и да видиш,едно ножче за бръснене,не може да произвеждате,а коментираш турските стоки.
315
5
 
8
 
! Отговори
3 преди 4 години
До Анонимен-347,*** и това може да стане ,но кой ще открие завод в Турция,като всичките сте, голи и боси.
314
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 4 години
др.борисов,думите на посланика,бяха много хубави,но преводача владееше турския,колкото вашия английски,за това не се сърдете на посланик Улусой.Защото утре ще ви пуснат записа на изказването мус оторизиран превод,и ще бъдете в неловко положение.
313
4
 
15
 
! Отговори
Специалист по всичко преди 4 години
Имаме в района подобна западна фирма ,занимаваща се с опаковки .Пращат всички до последния човек от производството на задължителен курс по английски ,няма не искам .